Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/1-euro-cent-730647/
Titlurile de stat sunt obligatiuni emise de state sau institutii de stat cu scadente diferite. Statele pot folosi obligatiuni guvernamentale pentru a obtine capital extern in scopul finantarii propriilor bugete sau fonduri speciale.
In timp ce actionarii devin coproprietari ai companiei prin cumpararea de actiuni ale companiei, cumparatorii de titluri de stat indeplinesc un rol diferit. Sunt creditori ai statelor carora le imprumuta bani. In schimb, statele sau institutiile statului se obliga sa plateasca creditorilor valoarea nominala a titlurilor dupa expirarea termenului si sa plateasca dobanda regulata.
Rolul Bancii Centrale Europene
De la criza majora a datoriilor din Europa, BCE a cumparat din ce in ce mai multe titluri de stat din tari zdruncinate de criza. In acest fel, statele sunt asigurate in cazul unei obligatii de plata dupa expirarea termenului.
De asemenea, BCE impiedica tarile slabe din punct de vedere financiar, sa se confrunte cu blocaje de lichiditate, deoarece nimeni nu doreste sa cumpere titluri de stat. Pentru ca dezavantajul tarilor mai slabe din punct de vedere financiar, este ca promit dobanzi mari.
Insa, din cauza ratingului lor slab de credit, nimeni nu se asteapta la o plata sigura la sfarsitul termenului. Banii pe care BCE ii investeste in cumpararea de titluri de stat, provin din bani proaspeti pe care ii pune in circulatie.
Rolul agentiilor de rating
Asa-numitele „agentii de rating” sunt responsabile de evaluarea bonitatii. Ei folosesc proceduri complicate pentru a determina cat de solvabila este o tara. In Uniunea Europeana, agentiile de rating au nevoie de permisiunea de a functiona. Exista diverse agentii de rating din intreaga lume despre care se discuta in mod repetat. Cele mai cunoscute includ: Fitch Ratings, Japan Credit Rating Agency Ltd., evaluarile domeniului de aplicare, moody’s, reforma creditului, evaluare GBB.
Citeste si: Investiția în titluri de stat, o investiție inteligentă
Cu toate acestea, din nou si din nou, exista critici la adresa activitatii agentiilor de rating individuale. In unele cazuri, acestia sunt acuzati de partialitate. Datorita muncii lor, de obicei au multa putere. Exista consecinte semnificative atunci cand ratingul de credit al unei tari scade de la AAA la BBB.
Retrogradarea ratingurilor
Bonitatea tarilor poate fi clasificata cu litere de la A la C. AAA (triplu A) este clasa superioara. Doar cateva tari au un astfel de rating de credit. Cel mai prost rating este un CCC. Acestea sunt, de exemplu, titluri de stat cu un risc foarte mare de neplata.
Dobanda de piata si randamentul titlurilor de stat
Randamentul unui titlu de stat este determinat de termenul ramas, pretul obligatiunii si valoarea nominala. Factorii prioritari, cum ar fi solvabilitatea, ratele generale ale dobanzilor de pe piata si volatilitatea pietei de valori joaca, de asemenea, un rol.
Cand cumperi titluri de stat, exista riscul ca rata dobanzii de pe piata sa se modifice semnificativ. Rata dobanzii afecteaza pretul titlurilor care sunt tranzactionate la bursa. Cum rezulta rata dobanzii de pe piata depinde de politica tarii respective sau a bancii centrale, de exemplu BCE.
Daca ratele dobanzilor scad, pretul titlurilor cresc, iar daca rata dobanzii de pe piata creste, pretul titlurilor scade. Daca un investitor doreste sa-si vanda titlurile de stat inainte de scadenta, va avea pierderi daca ratele dobanzilor de pe piata sunt mai mari.
Daca vinde atunci cand rata dobanzii de pe piata este scazuta, poate realiza profituri. In general, titlurile de stat cu termen scurt sunt mai sensibile la miscarile preturilor decat obligatiunile cu termen lung. Acestea din urma sunt mai puternic influentate de inflatie.