Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/smiling-young-mother-feeding-baby-with-milk-from-bottle-7282908/
Cand vine vorba de hranirea copiilor mici, laptele matern, laptele praf si alte formule care inlocuiesc laptele uman, majoritatea preocuparilor ridicate de parinti au un context temporal. Pana cand ar trebui sa fie alaptat un bebelus si pana cand sa-i dea lapte praf? Se poate indica de cand laptele de vaca poate aparea in dieta unui copil mic in loc de unei formule de lapte? Si cand este timpul sa renunti definitiv la laptele formula ?
Laptele praf – ce trebuie sa stii despre el?
In tarile Uniunii Europene, compozitia si valoarea nutritionala a formulelor de lapte praf pentru sugari sunt reglementate de legislatia alimentara (Regulamentul delegat al Comisiei Europene (UE) 2016/127 din 25 septembrie 2015). Aceste dispozitii stabilesc cerinte specifice cu privire la compozitia si informatiile formulelor pentru sugari si formulelor de continuare.
Preparatele care inlocuiesc laptele matern sunt impartite in:
- formule pentru sugari
- formule de continuare sau lapte praf de continuare
- lapte praf pentru juniori, destinat copiilor cu varsta intre 1-3 ani.
Formulele pentru sugari sunt destinate hranirii bebelusilor de la nastere pana in primele sase luni de viata. Acestea ar trebui sa acopere nevoia copilului de energie si toti nutrientii. Dar, se pot folosi si in a doua jumatate a primului an de viata, impreuna cu alimente complementare, daca medicul pediatru recomanda acest lucru.
Citeste si: Laptele praf pentru sugari
Producatorii de formule de lapte praf pot adauga diverse ingrediente, dar intotdeauna cu conditia ca siguranta lor in alimentatia celor mai mici copii sa fie garantata. Unele sortimente de lapte formula sunt suplimentate cu probiotice si prebiotice, precum si cu nucleotide.
- Probiotice – culturi vii de microorganisme benefice, sunt utile in mentinerea echilibrului microflorei intestinale (asemanatoare cu cea intalnita la bebelusii alaptati),
- Prebiotice – ca substante bifidogenice, ele sustin dezvoltarea microflorei benefice in sistemul digestiv al copilului.
- Nucleotidele stimuleaza cresterea si dezvoltarea imunitatii copilului.
Formula de lapte: cum se prepara si cum se pastreaza?
Laptele modificat trebuie pregatit intotdeauna pentru consum in conformitate cu instructiunile producatorului de pe eticheta produsului. Cand utilizezi lapte praf Humana, pregateste o portie proaspata de lapte imediat inainte de fiecare hranire.
Orice lapte care nu a fost consumat de copil trebuie aruncat. Nu poate fi depozitat si utilizat pentru hranirea ulterioara. Laptele preparat nu trebuie depozitat in incalzitoare sau cani termos. Cu toate acestea, poti pastra apa calda la care trebuie adaugat lapte praf chiar inainte de hranire.
Cand se recomanda sa renunti la laptele praf?
Desi nu exista o limita superioara de varsta pentru a opri utilizarea laptelui praf, in general este recomandat sa fie administrat copiilor pana la varsta de aproximativ 3 ani, desi nu exista restrictii privind consumul sau ulterior.
Dupa varsta de 1 an, se poate incepe introducerea in meniu a laptelui de vaca in locul laptelui praf. Cu toate acestea, merita sa o faci treptat, tinand cont atat de preferintele copilului, cat si de nevoia acestuia de nutrienti (sau deficiente). In acest fel, laptele de vaca va inlocui in mod natural amestecurile de lapte gata preparate in alimentatia copilului in timp.