Cuvântul Nu… oare există ceva mai negativ ca acesta? Unii copii sunt foarte reactivi la acest cuvânt. Și atunci când ai mai mulți copii, o criză poate să survină în mod inevitabil dacă zici de mai multe ori în aceeași frază acest cuvânt din două litere.
Dar știai oare că există diferite maniere de a verbaliza un refuz, fără să apelezi la Nu? Bineînțeles că nu îți vom spune aici să accepți tot din partea copiilor, deoarece trebuie să învețe că din păcate nu pot obține mereu tot ceea ce vor și că nu pot acționa mereu așa cum își doresc.
Scopul este ca în principal, să se evită aceste două litere pentru a nu se provoca în vreun fel o reacție negativă.
Bineînțeles că nu există o formulă magică pentru a evita crizele, dar există diferite modalități de a exprima un refuz fără să folosești în mod instant formularea negativă.
Tehnica discului zgâriat sau blocat este cu siguranță cea mai populară. Constă în repetarea unei cerințe sau unei rugăminți până când copilul ascultă. Nu spunem deci Nu, ci pur și simplu repetăm cerința sau sfatul dat.
Deturnarea atenției. Aici este vorba de a face copilul să se gândească la altceva, să se joace cu o altă jucărie. Unii copii pot să fie distrași foarte ușor de la scopul lor negativ și deci să se găsească o altă alternativă.
Formularea diferită
Care este reflexul tău atunci când refuzi ceva? Cel mai adesea spunem Nu chiar la început de frază. Dar, cel mai bine ar fi să încercăm să formulăm total diferit, să nu începem fraza direct cu Nu.
Folosește-te de umor. Umorul are mereu locul său atunci când discuți cu un copil, cu condiția ca un copil să îl înțeleagă.
Relaxează-te și respiră. Dacă vei spune cuvântul Nu foarte repede, acest lucru poate provoca o anumită reacție la un copil. Va trebui deci să te relaxezi, să respiri și să lași să treacă câteva minunte înainte de a reacționa. Refuzul este unul justificat? Cum ar putea să fie oare reformulat diferit? După ce stai câteva minute să te gândești, să respiri, poate vei reuși să vezi astfel lucrurile, să acționezi altfel. Poate nu vei mai ajunge la unele comportamente sau reacții negative.
Uneori, dacă vei sta să îți observi comportamentul, poate vei observa că acesta îl alimentează pe cel al copilului. Comportamentul unui copil tr