România se apropie de Rusia la exportul de arme. În 2024, exporturile de arme ale Rusiei au înregistrat o prăbușire dramatică de 92%, scăzând de la 14,6 miliarde de dolari în 2021, la sub un miliard de dolari, potrivit unui raport al The Jamestown Foundation. Această scădere colosală se datorează, în mare parte, efectelor războiului din Ucraina și redirecționării resurselor pentru a susține eforturile de război ale armatei ruse.
România se apropie de Rusia la exportul de arme. În perioada 2022-2023, vânzările de arme ale Rusiei au scăzut treptat, ajungând la 3 miliarde de dolari în 2023, dar 2024 aduce un recul neașteptat, iar Rusia se confruntă cu o diminuare semnificativă a cererii externe pentru armamentele sale. India, un client important, a început să se îndepărteze de produsele rusești, iar altele dintre marile piețe au ales să se orienteze către competitori, precum China. În ciuda promovării avioanelor de luptă Su-57E, Rusia se confruntă cu vânzări slabe și o reticență generală din partea potențialilor cumpărători.
Scăderea exporturilor de arme rusești nu este deloc surprinzătoare având în vedere că Rusia și-a concentrat toate resursele pe nevoile interne. Complexul militar-industrial rus are acum ca prioritate principală echiparea propriilor forțe armate, pentru a susține invazia din Ucraina, care se preconizează că va intra în cel de-al treilea an de război. Deși forțele navale au pierdut peste 30% din nave, iar aviația este folosită într-o măsură mult mai redusă, Rusia continuă să-și modernizeze armamentul pentru a face față provocărilor de pe teren.
În acest context, 2024 ar putea aduce o situație paradoxală: România ar putea să exporte mai multe arme decât Rusia. Potrivit datelor din 2023, România a vândut armament în valoare de peste un miliard de euro, fără a include echipamentele donate Ucrainei. Printre principalele destinații ale exporturilor românești s-au numărat Israelul, Bulgaria și Cehia. Este posibil ca această tendință să continue și în 2024, iar confirmarea oficială a acestor date va veni în primăvara acestui an, atunci când ANCEX va publica raportul anual.
Sursă știre expresspress.ro