Obezitatea se poate intampla din mai multe motive, inclusiv dieta, stil de viata sedentar, factori genetici, o stare de sanatate sau utilizarea anumitor medicamente. O serie de optiuni de tratament pot ajuta oamenii sa atinga si sa mentina o greutate adecvata.
Purtarea excesului de greutate poate creste riscul unor probleme de sanatate. Pierderea in greutate poate fi frustranta si dificila, dar chiar si pierderea a doar 5-10% din greutatea corporala poate aduce beneficii semnificative pentru sanatate, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC).
Pentru o persoana care cantareste 250 de lire sterline (114 lb) sau 114 kilograme (kg), aceasta ar insemna sa piarda 12-25 lb, sau 5,7-11,4 kg. O mica reducere a greutatii este o realizare importanta.
Pierderea in greutate incet si constant, de exemplu, 1-2 lb in fiecare saptamana, este adesea mai buna decat pierderea rapida, deoarece este mai probabil sa stai departe odata ce o persoana atinge greutatea tinta.
Exercitiile fizice si modificarile dietetice sunt instrumente utile de slabit. Pentru unii oameni, insa, acestea nu sunt eficiente. In acest caz, medicamentul sau interventia chirurgicala ar putea fi o optiune.
Uneori, o stare de sanatate – cum ar fi o problema hormonala – poate duce la cresterea in greutate. In acest caz, tratarea dezechilibrului poate ajuta la rezolvarea problemei.
Modificari alimentare
Un motiv pentru care excesul de greutate si grasime se acumuleaza este atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat consuma. In timp, acest lucru poate duce la cresterea in greutate.
Unele tipuri de alimente sunt mai susceptibile de a duce la cresterea in greutate. Unele alimente procesate contin aditivi, precum siropul de porumb bogat in fructoza. Acest lucru poate provoca modificari ale corpului care duc la cresterea suplimentara in greutate.
Reducerea aportului de alimente procesate, rafinate si gata preparate, cu un continut ridicat de zahar si grasimi, in timp ce creste consumul de cereale integrale si alte alimente bogate in fibre – precum fructele si legumele proaspete – poate ajuta o persoana sa slabeasca.
Un avantaj al unei diete bogate in fibre este ca corpul se simte mai repede plin, ceea ce il face mai putin tentant sa manance mai mult. Cerealele integrale ajuta o persoana sa se simta plina mai mult timp, deoarece isi elibereaza energia mai incet.
Fibrele si cerealele integrale pot contribui, de asemenea, la reducerea riscului unei serii de afectiuni legate de sindromul metabolic.
Sindromul metabolic este o afectiune care implica o serie de probleme de sanatate, inclusiv diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si probleme cardiovasculare. Este mai frecvent la persoanele cu obezitate.
Un medic sau un dietetician va poate ajuta sa sugerati o strategie si, eventual, un program adecvat de slabire.
Evitati regimul accidental
Incercarea de a pierde rapid in greutate prin dieta rapida prezinta urmatoarele riscuri:
– Se pot dezvolta noi probleme de sanatate.
– Pot aparea deficiente de vitamine.
– Este mai dificil sa obtii o slabire sanatoasa.
In unele cazuri, un medic poate sugera ca o persoana cu obezitate severa sa urmeze o dieta lichida foarte saraca in calorii. Un profesionist din domeniul sanatatii ar trebui sa monitorizeze aceasta strategie pentru a se asigura ca persoana ramane in siguranta in timp ce urmeaza dieta.
Activitatea fizica
In timp ce corpul arde unele calorii chiar si atunci cand o persoana doar sta sau doarme, pentru majoritatea oamenilor, cu cat sunt mai activi, cu atat corpul va arde mai multe calorii.
Cu toate acestea, acest lucru poate dura. Pentru a pierde un kilogram de grasime, o persoana trebuie sa arda 3.500 de calorii.
Modalitati bune de a incepe sa activati includ:
– mersul vioi
– inot
– utilizarea scarilor in locul liftului
– coborarea din autobuz sau tren cu o statie mai devreme si mersul pe jos restul drumului
Efectuarea unor treburi precum gradinaritul, treburile casnice sau plimbarea cainelui contribuie.
CDC sugereaza sa faci 60-90 de minute de activitate moderat intensa in majoritatea zilelor saptamanii.
Persoanele care nu sunt obisnuite sa faca miscare sau carora le este greu sa fie active din cauza problemelor de sanatate sau de mobilitate ar trebui sa discute cu un profesionist din domeniul sanatatii despre cum sa faca miscare si cum sa inceapa.
O persoana care nu are obiceiul de a face miscare nu ar trebui sa inceapa cu o activitate prea intensa, deoarece aceasta ar putea reprezenta un risc pentru sanatate.
Medicamente pentru slabit
Un medic va prescrie uneori medicamente, cum ar fi orlastat (Xenical) pentru a ajuta o persoana sa slabeasca.
Cu toate acestea, de obicei, fac acest lucru numai daca:
– modificarile dietetice si exercitiile fizice nu au dus la pierderea in greutate
– greutatea persoanei prezinta un risc semnificativ pentru sanatatea sa
National Institutes of Health noteaza ca oamenii ar trebui sa utilizeze medicamente alaturi de o dieta cu calorii reduse. Orlastat nu inlocuieste modificarile stilului de viata.
Efectele secundare includ simptome gastro-intestinale, cum ar fi scaunul gras si defecatia crescuta sau scazuta. Unele persoane au raportat efecte nedorite asupra sistemului respirator, muschilor si articulatiilor, durerilor de cap si altele.
Din 1997 pana in 2010, medicii au reusit sa prescrie si sibutramina, dar Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) a retras aprobarea in 2010, din cauza ingrijorarilor cu privire la efectele adverse grave.
Interventie chirurgicala
Pierderea in greutate sau operatia bariatrica implica indepartarea sau schimbarea unei parti din stomacul sau intestinul subtire al unei persoane, astfel incat sa nu consume atat de multe alimente sau sa absoarba la fel de multe calorii ca inainte.
Acest lucru poate ajuta o persoana sa piarda in greutate si, de asemenea, sa reduca riscul de hipertensiune arteriala, diabet de tip 2 si alte aspecte ale sindromului metabolic care pot aparea cu obezitatea.
Operatia poate micsora stomacul sau poate ocoli o parte a sistemului digestiv.
Manson gastric sau banda gastrica
Chirurgul foloseste un manson gastric sau o banda gastrica pentru a micsora stomacul.
Dupa operatie, o persoana nu poate consuma mai mult de aproximativ o ceasca de mancare in timpul fiecarei sedinte. Acest lucru reduce semnificativ aportul de alimente.
Bypass gastric
Procedura permite alimentelor sa ocoleasca parti ale sistemului digestiv, in special prima parte a sectiunii medii a intestinului subtire. De asemenea, poate reduce dimensiunea stomacului.
Acest lucru este in general mai eficient decat procedurile restrictive, dar exista un risc mai mare de deficiente de vitamine si minerale, deoarece organismul nu mai poate absorbi la fel de multi nutrienti.
Un medic poate recomanda o interventie chirurgicala pentru o persoana care are un IMC de 30 sau mai mult, in functie de nevoile sale individuale.
Acestea includ:
– daca au sau nu complicatii datorate obezitatii
– eficacitatea tratamentelor non-chirurgicale pe care le-au intreprins deja
Chirurgii fac adesea interventii chirurgicale bariatrice ca o procedura laparoscopica sau gaura de cheie.
Tratament hormonal
Tratamentul hormonal ar putea ajuta intr-o zi persoanele cu obezitate. Oamenii de stiinta care au publicat un studiu in 2014 au remarcat ca o parte din succesul chirurgiei bariatrice poate fi impactul pe care il are asupra hormonilor intestinali.
Utilizarea acestor hormoni ar putea duce la optiuni noi, non-chirurgicale.
Cercetatorii sugereaza ca combinarea anumitor hormoni ar putea oferi o terapie eficienta.
Arderea celulelor grase albe
Oamenii si alte mamifere contin doua tipuri de celule grase:
– Celulele cu grasime bruna ard calorii si produc caldura.
– Celulele grase albe stocheaza calorii.
Oamenii de stiinta au cautat modalitati de reprogramare a celulelor grase albe, astfel incat acestea sa se comporte mai mult ca celulele grase brune. Ei numesc acest lucru celulele de grasime „beiging”.
Daca pot face acest lucru, ar putea fi capabili sa produca o terapie care poate determina corpul sa arda grasimile mai repede.
Expertii nu stiu inca cum sa realizeze acest lucru, dar o echipa de cercetatori care a publicat o recenzie in Nature Reviews Molecular Cell Biology si-a exprimat speranta ca noile instrumente genetice in curs de desfasurare ar putea detine cheia.
Riscuri pentru sanatate si greutate
Obezitatea creste riscul aparitiei mai multor probleme de sanatate.
Unele dintre acestea – precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala – intra sub umbrela sindromului metabolic, o colectie de caracteristici care apar adesea impreuna, frecvent cu excesul de greutate si obezitate.
Riscurile pentru sanatate care cresc odata cu obezitatea includ:
Osteoartrita: o presiune suplimentara asupra articulatiilor poate duce la degenerarea oaselor si a cartilajului.
Boli coronariene: bolile cardiace devin mai probabile atunci cand o persoana are greutate suplimentara. Acest lucru se datoreaza adesea nivelului ridicat de colesterol si greutatii suplimentare care pun presiune suplimentara asupra inimii si vaselor de sange.
Boala vezicii biliare: consumul de alimente bogate in zahar si grasimi poate sa nu conduca neaparat la obezitate, dar poate determina ficatul sa supraproduca colesterolul, rezultand calculi biliari.
Hipertensiune arteriala: excesul de tesut adipos din organism poate secreta substante care afecteaza rinichii. Acest lucru poate duce la hipertensiune arteriala sau hipertensiune. De asemenea, organismul poate produce insulina suplimentara si, de asemenea, aceasta poate creste tensiunea arteriala.
Probleme respiratorii: Acestea pot aparea daca greutatea suplimentara pune presiune pe plamani, reducand spatiul disponibil pentru respiratie.
Mai multe tipuri de cancer: Conform CDC, 13 tipuri de cancer devin mai susceptibile de a aparea daca o persoana are obezitate, inclusiv cancer colorectal.
Apneea de somn: Institutul National al Inimii, Plamanilor si Sangelui (NHLBI) observa ca reducerea greutatii imbunatateste adesea simptomele apneei de somn.
Accident vascular cerebral: obezitatea se dezvolta adesea alaturi de o acumulare de colesterol. In timp, acest lucru creste riscul de blocaje ale vaselor de sange. Acestea, la randul lor, pot duce la boli de inima si accident vascular cerebral.
Diabetul de tip 2: Acesta este un aspect cheie al sindromului metabolic.