Brexitul schimba dramatic conditiile in care studentii romani pot studia in Marea Britanie
Brexitul devine, de la 1 ianuarie 2021, o realitate. Perioada de tranzitie se incheie, iar Marea Britanie nu va mai aplica niciuna dintre regulile europene. Pentru tinerii din Romania, acest lucru inseamna dublarea taxelor de studii la universitatile din Regat. In ultimii ani, Marea Britanie a fost destinatia favorita a celor care au plecat sa studieze in strainatate.
Despartirea Marii Britanii de Uniunea Europeana schimba dramatic conditiile in care tinerii romani pot studia in Regat. Vor avea nevoie de mai multi bani si de viza. Apoi, le va fi mai greu sa-si echivaleze diplomele.
„Nu mai este acel imprumut guvernamental, universitatile nu o sa mai ajunga la suma aceea de 9.250 lire pe an, o sa fie chiar mai scumpe, se implementeaza si un sistem de vize, sunt costuri inclusiv legate de aceasta viza, legate de o asistenta medicala pentru migranti. Absolventii care termina studiile in Marea Britanie incepand cu 2021 isi vor putea echivala diploma de studii din UK in Romania mult mai greu”, spune Robert Stredie, de la Liga Studentilor Romani in Strainatate.
Programele de licenta vor costa pana la 15.000 de lire sterline pe an, cele de master – 18.000 de lire.
„Marea Britanie, in general, si Anglia, in special, se vor astepta la o reducere substantiala a numarului de studenti din UE, pentru ca studentii din UE vor fi inclusi in categoria internationala de taxe”, confirma Bogdan Ghita, profesor universitar.
„Studentii se vor duce catre tari precum Olanda, Franta, multi dintre ei, in contextul actual de pandemie, s-au uitat chiar si la universitati de top din Romania”, spune Robert Stredie, de la Liga Studentilor Romani in Strainatate.
40% dintre tinerii care pleaca in afara tarii vor sa invete business, finante, IT si inginerie. 15% pleaca pentru specialitati medicale.
„Avantajul meu si al colegilor din generatia mea este ca am putut accesa un imprumut care acopera taxa de scolarizare, care pentru noi este de 9.250 de lire pe an. Noi nu platim nimic momentan, doar dupa ce ne angajam”, explica Roberta Ciuvat, studenta in Marea Britanie.
„Inca la noi se ofera specializaeri care nu mai au cautare absolut deloc pe piata muncii”, atrage atentia sociologul Gelu Duminica. In plus, ,,conditiile pe care le ai in acele centre universitare (din strainatate – n.r.) sunt net superioare conditiilor pe care studentul le gaseste in centrele universitare din Romania. Infrastructura universitara, infrastructura de cercetare, in general infrastructura academica a Romaniei este una destul de invechita si mai degraba ancorata in valorile anilor 90 decat in valorile anilor 2020″, subliniaza sociologul.
Anual, aproximativ 10% dintre absolventii de liceu din Romania pleaca sa studieze in strainatate. Foarte putini dintre ei revin in tara sa-si practice meseria.
Sursa digi24.ro