Doriti sa construiti noi prietenii? Aceste sfaturi va pot ajuta sa intalniti oameni, sa incepeti o conversatie si sa cultivati conexiuni sanatoase care va vor imbunatati viata.
De ce sunt prietenii atat de importanti?
Societatea noastra tinde sa puna accent pe relatiile romantice. Credem ca doar gasirea acelei persoane potrivite ne va face fericiti si impliniti. Dar cercetarile arata ca prietenii sunt de fapt si mai importanti pentru bunastarea noastra psihologica. Prietenii aduc mai multa fericire in viata noastra decat practic orice altceva.
Prieteniile au un impact urias asupra sanatatii mintale si a fericirii. Prietenii buni amelioreaza stresul, ofera confort si bucurie si previn singuratatea si izolarea. Dezvoltarea unor prietenii stranse poate avea, de asemenea, un impact puternic asupra sanatatii dumneavoastra fizice. Lipsa conexiunii sociale poate reprezenta un risc la fel de mare ca si fumatul, bautul prea mult sau conducerea unui stil de viata sedentar. Prietenii sunt chiar legati de longevitate. Un studiu suedez a constatat ca, impreuna cu activitatea fizica, mentinerea unei retele bogate de prieteni poate adauga ani semnificativi vietii tale.
Dar prietenii stranse nu se intampla doar. Multi dintre noi ne straduim sa intalnim oameni si sa dezvoltam conexiuni de calitate. Cu toate acestea, indiferent de varsta sau circumstante, nu este niciodata prea tarziu sa iti faci prieteni noi, sa te reconectezi cu cei vechi si sa iti imbunatatesti mult viata sociala, sanatatea emotionala si bunastarea generala.
Beneficiile prieteniei
In timp ce dezvoltarea si mentinerea prieteniei necesita timp si efort, prietenii sanatoase pot:
Imbunatateste-ti starea de spirit. Petrecerea timpului cu prieteni fericiti si pozitivi va poate ridica starea de spirit si va poate stimula perspectiva.
Va ajuta sa va atingeti obiectivele. Indiferent daca incercati sa va formati, sa renuntati la fumat sau sa va imbunatatiti viata, incurajarea unui prieten va poate spori cu adevarat vointa si va poate creste sansele de succes.
Reduceti stresul si depresia. A avea o viata sociala activa va poate intari sistemul imunitar si va poate ajuta sa reduceti izolarea, un factor major care contribuie la depresie.
Sprijina-te in vremuri grele. Chiar daca aveti doar pe cineva cu care sa va impartasiti problemele, prietenii va pot ajuta sa faceti fata unor boli grave, pierderii unui loc de munca sau a unei persoane dragi, ruperii unei relatii sau orice alte provocari din viata.
Sprijina-te pe masura ce imbatranesti. Pe masura ce imbatranesti, pensionarea, boala si moartea celor dragi te pot lasa deseori izolat. Stiind ca exista persoane la care poti apela pentru companie, iar sprijinul iti poate oferi scop pe masura ce imbatranesti si poate servi drept tampon impotriva depresiei, dizabilitatii, dificultatilor si pierderilor.
Sporiti-va valoarea de sine. Prietenia este o strada cu doua sensuri, iar latura ,,daruieste” a ,,da si ia” contribuie la propriul tau sentiment de auto-valoare. A fi acolo pentru prietenii tai te face sa te simti nevoit si adauga scop vietii tale.