Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/a-mother-feeding-her-baby-7282780/
Data până la momentul în care laptele formulat ar trebui să fie în dieta copilului în loc de laptele de vacă depinde, printre altele, de vârsta copilului și preferințele acestuia. Nu există contraindicații pentru hrănirea copilului cu lapte praf , chiar și pentru copiii de câțiva ani, dacă le place gustul acestuia. Laptele de vacă, în loc de laptele praf, poate fi administrat în al doilea an de viață al copilului. Află cele mai recente recomandări ale experților după actualizarea liniilor directoare nutriționale pentru bebeluși.
Cât timp laptele formulă face parte din dieta bebelușului tău depinde de tine și de cel mic. Laptele praf este făcut să semene cu laptele matern uman, prin urmare, la fel ca laptele matern, poate fi servit chiar și copiilor de mai mulți ani. Cele mai recente recomandări conțin informații conform cărora, dacă copilul nu prezintă defecte proteice, îi poți oferi bebelușului lapte de vacă după prima zi de naștere. Cu toate acestea, unii copii se obișnuiesc cu gustul amestecului și îl solicită chiar și în vârstă preșcolară. Nu este nimic în neregulă cu asta – atâta timp cât bebelușul tău nu bea lapte dintr-o sticlă cu mamelon.
Până când trebuie oferit copiilor laptele praf?
Sfatul actualizat privind nutriția sugarului publicat în martie 2021, afirmă că ar trebui să-ți alăptezi copilul atât timp cât dorește el, iar bebelușii hrăniți cu formule ar trebui să-l mănânce până la vârsta de un an. Desigur, inițial, până la vârsta de 6 luni, așa-numitul lapte praf inițial (marcat cu numărul 1), apoi laptele modificat, așa-numitul lapte de continuare (marcat cu numărul 2). Nu există informații în aceste recomandări conform cărora hrănirea cu formulă trebuie întreruptă după prima zi de naștere a bebelușului. Astfel, nu există o limită superioară pentru administrarea laptelui de formulă.
În practică, primul an de viață este tratat ca perioada de utilizare a dietei cu lapte . Al doilea an din viața unui copil este o etapă de tranziție și există o dietă mixtă, deoarece este imposibil să scoți laptele cu care un copil mic este obișnuit peste noapte.
Cu toate acestea, în al treilea an de viață, copilul ar trebui să fie la așa-numita dieta de familie , adică consumul acelorași alimente sănătoase ca părinții și frații mai mari. Deci, poți merge mai departe și să-i dai lapte de vacă obișnuit (cel care conține 3,2 sau 2% grăsime). Cu toate acestea, dacă unui copil îi place foarte mult laptele praf și se obișnuiește cu gustul acestuia, atunci nu există nimic care să-l împiedice să-l bea. Cu toate acestea, nu poate constitui baza unei diete în al doilea sau în anii următori din viața unui copil.
În al doilea an de viață, un copil mic poate bea deja lapte de vacă cu conținut ridicat de grăsimi (3,2% sau 2% grăsime). Totuși, medicii recomandă deseori lapte praf. De ce? Al doilea an de viață este încă perioada de extindere a dietei. Bebelușul nu poate mușca și mesteca așa bine și chiar mănâncă mai puțin în această perioadă. În special pentru că acum nu mai este timp pentru mese, pentru că este fascinat de abilitățile de mers pe jos și alergare nou dobândite. De aceea, mulți medici te sfătuiesc să oferi bebelușului preparate pentru sugari în al doilea sau chiar al treilea an de viață. căci sunt îmbogățite cu vitamine și minerale valoroase (de exemplu, zinc, fier, iod).