După ce ai analizat site-urile de profil auto și ai discutat cu prietenii tăi, ai decis că este cazul să îți schimbi mașina. În rândurile de mai jos îți vom explica ce acte auto îți trebuie pentru a achiziționa automobilul dorit. În funcție de locul de unde vrei să o cumperi, din țară sau din străinătate, există diferențe în privința procedurii de achiziție și, implicit, ai nevoie de acte auto diferite.
Ce acte auto îți trebuie ca să vinzi și să cumperi o mașină din România?
Spre deosebire de vânzarea sau cumpărarea unui autovehicul din străinătate, această tranzacție este mult mai simplă în cazul vehiculelor înmatriculate în țara noastră. Astfel, vânzătorul și cumpărătorul nu au nevoie de foarte multe acte auto. Vânzătorul trebuie însă să fie la zi cu plata taxelor și impozitelor locale, în caz contrar, nu poate înstrăina autovehiculul.
Primul pas pe care trebuie să-l facă atât vânzătorul, cât și cumpărătorul este să meargă la un birou de eliberare acte auto. Mai nou, aceste acte pot fi făcute online pe platforme dedicate cum ar fi https://docexpress.ro/acte-auto/. Daca totuși se merge pe varianta clasica, vor solicita un contract de vânzare- cumpărare auto, pe care îl vor semna împreună și pe care îl vor copia în cinci exemplare. Cele cinci exemplare vor fi folosite pentru a finaliza procedura de înmatriculare auto. Fără încheierea acestei proceduri, mașina nu poate fi pusă în circulație pe drumurile publice.
Cele cinci exemplare vor fi utilizate astfel: unul dintre ele va fi înmânat cumpărătorului, unul vânzătorului, unul va fi folosit pentru radierea mașinii din evidențele organelor fiscale locale unde este arondat vânzătorul, un alt exemplar va fi utilizat de cumpărător pentru a fi luat în evidența organelor fiscale locale unde acesta își are domiciliu, iar un alt exemplar va fi depus cu alte acte auto la Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule la momentul înmatriculării.
Acte auto necesare înmatriculării unui vehicul în România
După momentul achiziției mașinii și introducerea în evidențele organelor fiscale locale de către cumpărător in maxim 30 zile de la data dobândirii, acesta are obligația de a o înmatricula. Atenție, procedura trebuie îndeplinită, conform legii, în maximum 90 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra mașinii! Astfel, cumpărătorul, având actele auto de vânzare-cumpărare prin care se atestă introducerea vehiculului în evidențele primăriei de care aparține, polița RCA valabilă, actul de identitate, dovezile de plată pentru emiterea unor noi numere de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare, se prezintă la ghișeul SRPCIV și solicită înmatricularea vehiculului. Foarte important este că prezența în sediul SRPCIV se face doar în baza unei programări prealabile, pe site-ul DRPCIV.ro. Până la obținerea noului certificat de înmatriculare, proprietarul mașinii va circula pe drumurile publice doar cu ajutorul unei dovezi emise de SRPCIV. Valabilitatea acestui document expiră în momentul în care proprietarul a intrat în posesia noului certificat de înmatriculare.
Acte auto necesare pentru cumpărarea mașinilor din străinătate
Foarte mulți dintre prietenii tăi au ales să-și cumpere mașini din străinătate, lăudându-le fiabilitatea și rezistența. Dacă te-ai hotărât să le urmezi exemplul și vrei o mașină din străinătate, trebuie să știi că atât procedura de vânzare-cumpărare, cât și actele auto de care ai nevoie în acest scop sunt cu totul diferite. În primul rând, înainte de a decide ce mașină dorești și de a plăti pentru ea, asigură-te că actele pe care vânzătorul străin ți le oferă sunt în regulă. De la el trebuie să primești următoarele acte auto: cartea de identitate și certificatul de înmatriculare (în original), documentul care atestă vânzarea mașinii, o dovadă a radierii autovehiculului din baza de date a țării de unde ai achiziționat-o.
Ai ajuns în România cu noua ta mașină, însă, ca să o poți pune în circulație pe drumurile publice din țara noastră, trebuie să îndeplinești alte formalități și să semnezi alte acte auto. Toate acele acte auto pe care le-ai primit de la vânzătorul străin trebuie depuse la Registrul Auto Român, pentru a putea beneficia de o carte de identitate auto tradusă în limba română. Ca să ajungi la RAR, trebuie să te programezi online și să depui o serie de acte auto:
- Act de identitate solicitant
- Cerere activitate RAR
- Document de înmatriculare din țara de origine
- Certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (este obligatoriu pentru mașinile fabricate după august 2018)
Mai ai nevoie și de un certificat de atestare fiscală, pe care îl obții de la funcționarii ANAF din zona ta de reședință. Atenție, omologarea RAR presupune și plata unei taxe speciale! În funcție de modalitatea prin care a fost adusă în țară (având plăcuțe de tranzit sau fiind transportată pe o platformă specială), valoarea taxei este cuprinsă între 700 și 1.000 de lei.
Acte auto necesare înmatriculării unei mașini cumpărate din străinătate
După ce ai finalizat procedura de omologare a mașinii de către experții RAR, trebuie să faci demersuri în vederea obținerii de numere de înmatriculare românești. În caz contrar, nu vei putea pune mașina în circulație. Iată ce acte auto trebuie să depui la ghișeul SRPCIV în cazul în care dorești să înmatriculezi o mașină din străinătate:
- Cerere solicitant
- Dovada înregistrării în evidențele primăriei de care aparții
- Dovada plății certificatului de înmatriculare
- Actul de identitate
- Copie contract RCA
- Contract de vânzare-cumpărare (original și copie)
- Certificat de atestare fiscală ANAF
- Cartea de identitate a vehiculului (original și copie)
- Plăcuțele străine cu numărul de înmatriculare
- Dovada inspecției ITP
- Dovada plății numerelor de înmatriculare.
- Dovada plății timbrului de mediu
Atenție: începând cu 1 ianuarie 2021, mașinile aduse din Regatul Unit cu volan pe dreapta, vor primi certificat doar dacă volanul va fi mutat pe partea stângă. Fără acest certificat nu pot fi înmatriculate în România.