Bucătăria este una dintre cele mai frecventate zone din casă, locul unde orice persoană intră și petrece mult timp. În acest spațiu membrii familiei se adună, mănâncă și vorbesc. Prin urmare, este nevoie pur și simplu de o bucătărie cât mai confortabilă, unde oamenii nu se lovesc de piesele de mobilier și toate obiectele necesare sunt la îndemână.
Dacă bucătăria ta este mică, va trebui să ții cont chiar și de cele mai mici detalii în cadrul procesului de proiectare a acesteia. Prin urmare, este mai bine să cumperi un mobilier compact care să nu aglomereze spațiul. Ca regulă de bază, centrul bucătăriei ar trebui să fie cât mai liber posibil.
Într-un spațiu restrâns, alegerea unei uși care să delimiteze o bucătărie mică nu este o sarcină ușoară.
Într-adevăr, când vorbim de o garsonieră sau un apartament confort 2, adesea într-o bucătărie mică efectiv nu mai există ușă. Mulți proprietari au rezolvat în ultima vreme această problemă în mod radical și refuză cu totul montajul de uși interioare în locuință (exceptând baia și eventual dormitorul), recurgând frecvent la arcade.
Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că această soluție nu este în întregime practică. Fără ușă, mirosurile bucătăriei se vor răspândi în tot apartamentul, iar zgomotul din bucătărie poate deranja ceilalți membri ai gospodăriei, mai ales dimineața și seara.
Din fericire, se poate alege o compartimentare modernă cu sistem glisant din oferta de usi de sticla de la Rom Decor. Această decizie de proiectare pare foarte interesantă, dar combinația nu va fi întotdeauna adecvată.
Înainte de a decide dacă instalezi sau scoți o ușă spre bucătărie, răspunde la următoarele întrebări:
- Cât de des gătești în bucătărie? Dacă ai o familie numeroasă, iar aragazul este folosit în mod frecvent, atunci nicio hotă, oricât ar fi ea de performantă, nu te va ajuta să scapi de răspândirea mirosurilor în tot apartamentul. Dacă nu vrei să miroasă în permanență a mâncare în fiecare colț al casei, trebuie totuși să instalezi o ușă.
- Bucătăria este folosită doar pentru pregătirea și consumul de alimente sau și pentru alte activități? În apartamentele mici, bucătăria poate fi folosită ca un birou, cât și ca o cameră de recreere pentru unul dintre membrii familiei. În acest caz, o separare este necesară în anumite momente ale zilei.
- Sunetul din bucătărie te deranjează? Dacă nu te poți odihni sau nu poți să lucrezi de acasă în liniște, dacă te enervezi în timp ce cineva clatină oale și tigăi metalice, spală vase sau face zgomot cu un mixer, atunci este cazul ca să instalezi o ușă la bucătărie.
Dacă familia ta nu gătește des și nici prea mult, dacă nimeni nu petrece mai mult timp în bucătărie decât este necesar, iar tu ești rezistent la zgomotul de fundal specific unei bucătării, atunci poți să renunți la uși și să alegi o altă opțiune de open space.
Iată și alte idei de amenajare a unei bucatarii ce te pot ajuta dacă nu dispui de foarte mult spațiu.
Iluminatul
Camera ar trebui să fie umplută cu lumină naturală, artificială (pe bază de leduri) sau combinată. Sub dulapurile de bucătărie suspendate, este imperativ să ne gândim la un iluminat sub formă de spoturi (mai ales în zona blatului de lucru).
Pentru că zona de lucru din bucătărie necesită o iluminare de înaltă calitate, nu este bine să atârni perdele și/ sau draperii grele și opace la ferestre. Se recomandă să plasezi surse de lumină suplimentare nu numai deasupra zonei de lucru, ci și în zona mesei.
Reține că o iluminare corespunzătoare nu numai că va adăuga confort bucătăriei, ci o va face și mai spațioasă. Spațiul poate fi mărit și mai mult prin oglinzi și sticlă. Nu îți fie teamă să experimentezi.
Folosirea balconului aflat în continuarea bucătăriei
Bucătăria are balcon? Izolând podeaua, pereții, tavanul acestui spațiu și combinându-l cu bucătăria, vei adăuga măcar 2-3 metri pătrați de suprafață utilă.
Stilul perfect pentru o bucătărie mică: simplu și multifuncțional
Designul modern minimalist este soluția perfectă pentru interiorul unei mici bucătării. O modalitate accesibilă și eficientă de a extinde vizual spațiul este instalarea de oglinzi în bucătărie. De exemplu, panourile tip oglindă pot fi montate pe un perete în spatele unei mese sau chiar în zona blatului de lucru.
Dar și oglinzile situate pe peretele opus zonei de pregătire a alimentelor vor crea iluzia unui spațiu mai mare.
Revenind la sistemele de compartimentare de top, specialiștii Rom Decor îți stau la dispoziție cu soluții personalizate pentru proiectul tău de amenajare!