O hernie apare atunci cand un organ intern sau alta parte a corpului iese prin peretele muschiului sau tesutului care il contine in mod normal. Cele mai multe hernii apar in interiorul cavitatii abdominale, intre piept si solduri.
Simptomele herniei pot sa varieze in funtie de tipul de afectiune. De asemenea, exista mai multe tipuri de hernie, ce nu trebuie confundate intre ele. Acestea sunt:
Hernia inghinala: la barbati, canalul inghinal este o cale de trecere pentru cordonul spermatic si vasele de sange care duc la testicule. La femei, canalul inghinal contine ligamentul rotund care ofera sprijin pentru uter. Intr-o hernie inghinala, tesutul gras sau o parte a intestinului patrunde in zona inghinala din partea superioara a coapsei interne. Acesta este cel mai frecvent tip de hernie si afecteaza barbatii mai des decat femeile.
Hernia femurala: tesutul gras sau o parte a intestinului diese in zona inghinala in partea superioara a coapsei interioare. Herniile femurale sunt mult mai putin frecvente decat herniile inghinale si afecteaza in principal femeile in varsta.
Hernia ombilicala: tesutul gras sau o parte a intestinului impinge prin abdomen in apropierea buricului (buric).
Hernia hiatala (hiatus): o parte a stomacului impinge in sus in cavitatea toracica printr-o deschidere in diafragma (foaia orizontala a muschiului care separa pieptul de abdomen).
Alte tipuri de hernii includ:
Hernia incizionala: tesutul iese prin locul unei cicatrici abdominale dintr-o operatie abdominala sau pelviana la distanta.
Hernia epigastrica: tesutul gras iese prin zona abdominala dintre buric si partea inferioara a sternului (sternul).
Hernia spigeliana: Intestinul impinge prin abdomen in partea laterala a muschiului abdominal, sub buric.
Hernia diafragmatica: Organele din abdomen se deplaseaza in piept printr-o deschidere din diafragma.
Herniile inghinale si femurale se datoreaza muschilor slabiti care ar fi putut fi prezenti inca de la nastere sau sunt asociati cu imbatranirea si tulpinile repetate pe zonele abdominale si inghinale. O astfel de tulpina poate proveni din efort fizic, obezitate, sarcina, tuse frecventa sau tulpini pe toaleta din cauza constipatiei.
Adultii pot capata o hernie ombilicala prin tensionarea zonei abdominale, supraponderabilitate, tuse de lunga durata sau dupa nastere.
Cauza herniilor hiatale nu este pe deplin inteleasa, dar ar putea juca un rol in slabirea diafragmei odata cu varsta sau presiunea asupra abdomenului.
Care sunt simptomele unei hernii?
O hernie in abdomen sau inghinala poate produce o bucata sau o umflatura vizibila care poate fi impinsa inapoi sau care poate disparea in timp ce va intindeti. Rasul, plansul, tusea, incordarea in timpul unei miscari intestinale sau activitatea fizica pot face ca nodul sa reapara dupa ce a fost impins. Mai multe simptome ale herniei includ:
-Umflaturi in zona inghinala sau scrot (punga care contine testiculele).
-Durere crescuta la locul bombei.
-Durere in timpul ridicarii.
-Cresterea dimensiunii umflaturii in timp.
-O senzatie plictisitoare de durere.
Un sentiment de senzatie de plin sau semne de obstructie intestinala.
In cazul herniilor hiatale nu exista umflaturi la exteriorul corpului. In schimb, simptomele pot include arsuri la stomac, indigestie, dificultati la inghitire, insuficienta frecventa (aducerea alimentelor inapoi) si dureri in piept.
O hernie de disc se refera la o problema cu partea destinata amortizarii dintre vertebre (discuri) care se stivuiesc pentru a face coloana vertebrala functionala.
Un disc spinal are un centru (nucleu) moale, ca un jeleu, incastrat intr-un exterior mai dur, cauciucat (inel). Uneori numit disc alunecat sau disc rupt, un disc herniat apare atunci cand o parte din nucleu este impins afara printr-o ruptura in inel.
O hernie de disc, care poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, poate irita un nerv din apropiere. In functie de locul in care se afla hernia de disc, poate duce la durere, amorteala sau slabiciune la un brat sau la un picior.
Multi oameni nu au simptome de la o hernie de disc. Chirurgia nu este de obicei necesara pentru ameliorarea problemei.
Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri treptate, legate de imbatranire, numita degenerare a discului. Pe masura ce imbatranesti, discurile tale devin mai putin flexibile si mai predispuse la rupere sau rupere, chiar si cu o deformare sau rasucire minora.
Majoritatea oamenilor nu pot identifica cauza herniei de disc. Uneori, folosirea muschilor spatelui in loc de muschii picioarelor si coapsei pentru a ridica obiecte grele poate duce la o hernie de disc, la fel cum se poate rasuci si intoarce in timpul ridicarii. Rareori, un eveniment traumatic, cum ar fi o cadere sau o lovitura la spate, este cauza.
Factorii care va pot creste riscul de hernie de disc includ:
Greutate. Greutatea corporala in exces provoaca un stres suplimentar pe discurile din spatele inferior.
Ocupatie. Persoanele cu locuri de munca solicitante fizic prezinta un risc mai mare de probleme de spate. Ridicarea, tragerea, impingerea, indoirea laterala si rasucirea repetitiva pot creste riscul unei hernii de disc.
Genetica. Unii oameni mostenesc o predispozitie la dezvoltarea unei hernii de disc.
Fumat. Se crede ca fumatul micsoreaza aportul de oxigen pe disc, determinandu-l sa se descompuna mai repede.
Vindecarea este spontana! Hernia tinde sa se deshidrateze, sa se usuce si este partial „mancata” de macrofage, celule care fac parte din sistemul imunitar. Apoi reducerea volumului rezolva compresia si permite disparitia progresiva a simptomelor. De obicei, rezolvarea simptomelor are loc rapid, in cateva zile, cel mult o jumatate de luna. Uneori, in cazuri mai putin frecvente, perioadele de vindecare devin lungi, iar durerea, in timp ce se imbunatateste, persista mult timp. Pentru diagnostic este suficient un examen medical, care sa permita excluderea altor patologii fara a fi nevoie de o rezonanta imediata. Rezonanta poate fi utila daca durerea persista mult timp (deci nu inainte de jumatate de luna) sau in asteptarea interventiei chirurgicale.