Contrar opiniei populare, industria de automatizari industriale nu este una noua, moderna. De exemplu, primele mecanisme mobile controlate de la distanta au fost inventate in anul 1898, de catre Nikola Tesla. Evident, acela a fost si momentul in care oamenii au inceput sa se intrebe daca astfel de mecanisme, inclusiv robotii, ii vor putea inlocui vreodata.
120 si ceva de ani mai tarziu, diferitele tipuri de automatizare inca nu au reusit sa inlocuiasca complet forta de munca umana. Acest lucru probabil nici nu se va intampla deoarece, contrar parerii generale, sistele de automatizare nu inlocuiesc forta de munca – ci necesita specializarea acesteia.
Pe scurt, lucratorii fara experienta sunt inlocuiti de cei cu experienta in administrarea sistemelor automate – de aici si dorinta noii generatii de a studia si lucra cu acest tip de sisteme.
Cum au aparut sistemele de automatizari industriale?
La modul general, se poate spune ca aceste sisteme – sau cel putin ideea din spatele lor – au aparut inca din Grecia Antica. Homer este cel care a folosit termenul de automatizare pentru prima data, in contextul unui car care s-ar misca singur.
Desigur, automatizarea industriala in adevaratul sens al cuvantului a aparut odata cu revolutia industriala din anii 1980. Restul este istorie – anume, primele computere, sisteme de calcul, inteligenta artificiala si in cele din urma, sistemele de automatizari industriale pe care afacerea ta le are la dispozitie astazi.
Cum s-au schimbat acestea in timp?
Evident, schimbarile pot fi explicate in detaliu, din punct de vedere al tehnicilor utilizate de diferitele sisteme de automatizare. Totusi, in mare, aceste sisteme au acelasi rol pe care il aveau si atunci cand au aparut, doar ca la o scara mai mare.
In timpul revolutiilor industriale, se dorea automatizarea fabricilor in intregime si eficientizarea lantului de productie. In ziua de astazi, se doreste acelasi lucru, dar inzecit – eficientizare la superlativ.
In esenta, despre asta este vorba, nu despre eliminarea fortei de munca umane – ci despre reducerea riscului de erori si cresterea eficientei unei fabrici.
Ce sisteme de automatizari industriale are afacerea ta la dispozitie?
Cand vine vorba de automatizare, nu te gandi doar la echipamentele extrem de scumpe pe care ar trebui sa le achizitionezi. Atat automatizarea, cat si eficientizarea se pot realiza chiar si cu un simplu panou de control electric.
De exemplu, acesta din urma poate fi conectat la toate masinariile si echipamentele aferente lantului tau de productie. Cum te ajuta acest lucru? Ei bine, rezultatul final este ca vei avea nevoie doar de un expert pentru a porni, opri si actiona acele masinarii/echipamente. Mai mult, o masinarie care nu este folosita in mod activ va putea fi usor oprita, fara ca acest lucru sa afecteze productia fabricii tale.
Cum stii ce sisteme de automatizari industriale poti instala in fabrica ta?
Pentru a afla mai exact cum poti beneficia si tu de pe urma ideilor aparute prima data in timpul Greciei Antice si dezvoltate apoi de Nikola Tesla, poti contacta expertii ElectroTehnics. Acestia vor analiza afacerea ta si iti vor spune nu numai ce avantaje prezinta automatizarea, dar si modul optim prin care aceasta poate fi implementata la nivelul afacerii tale!