Interviurile la care mergem ne dau câteva emoții fie că suntem la început de carieră, fie că avem deja experiență. De ce? Nu știm niciodată ce ne așteaptă și necunoscutul ne sperie oricât de curajoși am vrea să fim. Emoțiile, panica, teama, anxietatea dispar atunci când suntem pregătiți din punct de vedere mental pentru neprevăzut, întrebări incomode și răspundem relaxat, cu calm și încredere în noi.
Ce scop au întrebările interviului?
Întrebările ce îți vor fi adresate au mai multe scopuri, toate legate de cunoașterea ta ca persoană și apoi ca potențial angajat. Cele mai des întâlnite scopuri sunt:
- Determinarea abilităților de gestionarea stresului.
- Determinarea abilităților de managementul timpului.
- Dacă poți, știi și vrei să îndeplinești sarcinile.
- Dacă ai un bun sistem de management al priorităților.
- Dacă ești motivat și determinat să rezolvi diferite probleme, provocări.
- Dacă știi și te poți comporta profesionist în fiecare aspect al
- Dacă te vei acomoda rapid în cadrul unei echipe și dacă „joci” bine în echipă
Top întrebări pe care ți le poate pune un recrutor la interviu
La interviu vei răspunde la mai multe întrebări incluzând următoarele:
- De ce vrei acest job?
- Care sunt prioritățile tale?
- Ce înseamnă pentru tine echilibrul muncă viață personală?
- Ce părere ai despre delegarea sarcinilor?
- Cum vezi tu multitaskingul?
- Ce înseamnă o sarcină stresantă pentru tine?
- Cum gestionezi stresul?
- Descrie un moment în care nu ai fost de acord cu o decizie luată la locul de muncă și cum ai gestionat situația.
- Vorbește despre o greșeală la locul de muncă
- De ce pleci de la locul de muncă din prezent?
- Cum te-ar descrie șefii sau colegii tăi?
- Ce anume te motivează cel mai mult?
În timpul interviului va trebui să demonstrezi că deții cunoștințele necesare efectuării sarcinilor zilnice, dar și motivația de a duce la un bun sfârșit un proiect alături de colegii tăi sau în solitudine.
Recrutorii au devenit din ce în ce mai interesați de aspecte ale personalității tale pentru a verifica dacă te adaptezi rapid, cum te descurci la munca în echipă, cum reziști presiunii și stresului, cum reacționezi în situații neprevăzute și care sunt planurile tale personale.
Deși nu este chiar legal să fii întrebată dacă vei dori să rămâi însărcinată în următorii 2 ani, unii recrutori forțează limitele legilor și adresează femeilor această întrebare.
Concluzia
Pentru a face față cu brio oricărui interviu, este bine să te pui puțin în locul recrutorului și să înțelegi ce fel de angajat caută, apoi să devii acel angajat. Dacă ai un interviu pentru un job care presupune o muncă în echipă, în mod evident va trebui să arăți, să demonstrezi, să induci ideea că ești o persoană sociabilă și flexibilă care se poate adapta condițiilor noi pentru a finaliza un proiect. Îmbunătățirea abilităților poate însemna chiar să urmezi un curs de time management sau de gestionarea stresului.
De cealaltă parte, dacă jobul presupune lucrul de unul singur, ar fi bine să arăți că ești capabil să lucrezi în liniște și solitudine, nu să spui că ai nevoie de socializare în fiecare zi pentru a fi motivat.
Totuși, la orice interviu te-ai duce, cel mai bun sfat este să fii cât mai natural. Nimeni nu vrea să angajeze o persoană falsă pe care să fie nevoiți să o concedieze odată ce află că a promis mai multe decât poate livra. Cu calmitate, relaxare și naturalețe vei putea lua interviul și vei face față provocărilor zilnice la noul job.
Succes!
Articol realizat pentru Eagle Consult & Services (EACS) – firma de cursuri management