Accesoriile din piele au fost mereu o carte de vizită respectabilă pentru persoanele care au ținut la imaginea proprie. Obiectele de Marochinărie au avut un rol important în economia românească în perioada Comunistă, țara noastră fiind unul dintre cei mai mari producători de obiecte și produse din piele la nivel mondial, alături de competitori de renume ca Spania, Italia sau Portugalia. Acum mai bine de 30 ani, România producea pentru export produse de serie și produse unicat în celebrele cooperative de stat. Odată cu Revoluția, însă, marea majoritate a acestor fabrici și întreprinderi de stat și-au sistat producția una câte una.
După 1990 am făcut cunoștință cu privatizarea și multe din fostele companii de stat au fost cumpărate de industriași străini care au simțit oportunitatea momentului. România încă mai dispunea de materie primă și încă mai avea forță de muncă calificată. Astfel, oameni de afaceri din Italia sau Franța au externalizat producția din țările lor spre România, pentru nevoile specifice companiilor lor. Coloși ca Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Valentino sau Paco Rabanne au produs linii complete de accesorii de lux în România. Dacă acum 20 de ani companii ca cele de mai sus reușeau să fabrice colecții complete de la un sezon la altul, astăzi piața este total schimbată.
Ca peste tot în Occident, și România a fost lovită de sindromul China – producție la preț de dumping. Majoritatea marilor companii și cei mai mari jucători din piață ca LVMH au decis să producă pe piața chineză datoirită volumului mare de procesare și al prețurilor imbatabile pentru forța de muncă. Istoria actuală face ca boala secoluloui să nască un monstru complet: profituri uriașe combinate cu un prost gust uriaș.
Așa cum menționam la început, accesoriile din piele au deținut și încă mai dețin un loc extrem de important în garderoba unei persoane care se respectă. Calitatea pielii este complet superioară produselor create din substitute. Pielea este un material trainic, versatil, maleabil, care crează și conferă personalitate.
Ce intenționăm noi să facem este să readucem în prim-plan materialele și produsele uitate, la producția cărora România a fost întotdeauna premiantă. Lâna, marochinăria și olăritul au fost domenii în care am excelat și unde am creat produse absolut excepționale, de un rafinament și o caliatte imbatabile.
Pe doralazarof.com am reușit să aducem laolată mici și foarte mici producători locali care încă mai dețin tainele făuririi acestor produse. Accesoriile Dora Lazarof sunt produse în serii limitate de către ateliere sau persoane fizice ale căror venituri depind în totalitate de fabricarea acestor produse.
Portofelele slim sau portfardurile noastre sunt cel mai bun exemplu al trăiniciei unei meserii. Sunt produse într-un sat din Transilvania de a treia generație de meșteri pielari. Bunicii acestor oameni au fost printre primii din România care au creat obiecte precum genți, rucsacuri sau curele. Povestea obiectelor este unică și merită dată mai departe. Veți găsi obiecte superbe prin calitatea și simplitatea lor. Noi am ales varietatea culorilor și forma pielii, iar maeștrii noștri ar reușit să pună în practică aceste senzaționale accesorii ale lumii moderne.
Suntem mai mult decât fericiți să putem păstra, măcar în forma sumară de astăzi, obiceiurile și tradițiile care încă mai alcătuiesc România. Pe doralazarof.com vom continua să curatăm și să căutăm meșterii și făurarii de obiecte neaoșe românești. Noi ne ocupăm de a da povestea mai departe și de a pune toate aceste obiecte într-o formă și o lumină noi.
România merită arătată!