Atacul de panică nu este o simplă sperietură – semne clare că ai trecut prin asta. Atacul de panică este un fenomen anxios copleșitor și necunoscut pentru mulți. De-a lungul anilor, atacurile de panică au fost percepute ca fiind pur și simplu o simplă sperietură. Însă, dacă ai avut deja un atac de panică sau dacă ai greșit diagnosticându-ți simptomele, ți se va părea clar acum că această boală este mult mai complicată decât aparentele.
Un atac de panică poate fi descris ca un episod sever de anxietate și teamă însoțit de simptome fizice cum ar fi transpirația, respirație rapidă, durere de cap, amețeli, bătăi rapide ale inimii, senzație de sufocare sau greață. Aceste simptome variază în intensitate și pot apărea și dispărea în doar câteva minute.
Cel mai adesea, atacul de panică poate fi recunoscut prin simptomele care se manifestă. Acestea pot fi descrise ca sentimente de disconfort emoțional, cum ar fi teamă sau spaimă, și probabil vrei să scapi rapid de ele. Aceste sentimente pot fi acompaniate și de alte simptome precum oboseala excesivă, sentimente de neîncredere, sentimente depresive, sentimente de izolare sau sentimente de disconfort fizic, cum ar fi hiper ventilație, palpitații, transpirație sau amețeală.
Deși aceste simptome sunt destul de comune pentru unele persoane care experimentează o stare de anxietate și pot fi experimentate chiar și fără ca aceasta să fie un atac de panică, cea mai importantă diferență este durata și intensitatea pe care le înregistrează persoanele care trec prin atacuri de panică. Când atacurile sunt mai severe și rezistă mai mult timp, acestea sunt semne clare că ai trecut prin un atac de panică.
Atacurile de panică pot fi de asemenea foarte stresante pentru cei care le trăiesc, aducând cu ea sentimente intense de nesiguranță, epuizare și disconfort. Persoanele care suferă de astfel de atacuri pot experimenta și alte simptome cum ar fi tremurături sau chiar o tulburare de control al impulsurilor, care include izbucniri de furie sau comportamente auto-distructive.
Depresia și sentimentul de izolare sau dezorientare sunt și ele simptome tipice ale unui atac de panică. Oamenii care au mai multe atacuri pot să se simtă deseori îngrijorați și neliniștiți și sau chiar să se teamă că vor avea în viitor alte atacuri de panică.
Dacă ai întâlnit toate sau mai multe dintre sentimentele și simptomele de mai sus, egalează atacul de panică și poate că ar fi o idee bună să îți consulti medicul sau psihologul pentru a primi tratamente adecvate și asigurându-ți astfel îngrijirea corespunzătoare.
În concluzie, atacul de panică nu este doar o simplă sperietură. Chiar și o persoană care nu a trecut prin aceasta ar trebui să fie conștientă de simptomele și sentimentele sale și să ceară ajutor medical când este necesar. Multe centre medicale oferă terapie și tratament pentru atacuri de panică, iar cu ajutorul lor și a medicamentelor potrivite, oricine poate învăța să gestioneze simptomele și să își depășească anxietatea.