Vitaminele sunt micronutrienți esențiali pentru starea noastră de bine. În articolul de astăzi îți prezentăm principalele vitamine de care ai nevoie pentru a-ți menține starea de sănătate la un nivel optim.
Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt substanțe organice de care organismul tău are nevoie pentru a supraviețui. Acestea servesc unor scopuri diferite – de la stimularea sistemului imunitar până la menținerea rezistenței osoase. Recomandam magazinul DrMax pentru reduceri, acolo vei găsi, vitamine si alimentele pe care le consumi pentru o dietă echilibrată la preturi competitive.
Există 13 vitamine esențiale de care corpul uman are nevoie pentru a rămâne sănătos. Fiecare îndeplinește o funcție diferită și se metabolizează diferit. Cu toate acestea, în ciuda faptului că toate sunt diferite, fiecare are importanța sa pentru dezvoltarea armonioasă și sănătatea corpului tău.
Totuși, poți lua și suplimente de vitamine dacă există anumite alimente pe care nu dorești sau nu le poți include în dietă. Îți recomandăm să verifici și website-urile care oferă cupoane de reduceri înainte de a comandă pentru a te bucura de prețuri reduse la produsele de care ai nevoie.
Care sunt principalele vitamine de care ai nevoie?
Vitaminele te ajută să îți menții corpul sănătos și funcțiile sale normale,, precum menținerea structurii osoase și lupta împotriva infecțiilor. Acestea sunt vitaminele esențiale de care ai nevoie în rutina ta zilnică.
Vitamina A
- De ce ai nevoie de ea: Vitamina A este recunoscută pentru faptul că susține sănătatea ochilor, încurajează producția de globule albe și reglează creșterea celulelor. Vitamina A contribuie, de asemenea, la menținerea unei bune imunități, ceea ce te poate ajuta să te protejezi de unele boli precum anumite tipuri de cancer.
- Simptome ale deficitului: vedere slabă, iritații ale pielii, infecții sau infertilitate.
- Surse bune de hrană: legume cu frunze verzi, roșii, ficat, ulei de pește, lapte, ouă, mango, legume portocale și galbene.
Vitamina C
- De ce ai nevoie de ea: Vitamina C este importantă deoarece ajută la combaterea răcelilor și a infecțiilor. Este, de asemenea, un antioxidant, ceea ce înseamnă că poate ajuta la lupta împotriva radicalilor liberi, care te pot îmbolnăvi.
- Simptome ale deficitului: pielea uscată, oboseală, sistemul imunitar slab, dureri articulare și sângerări ale gingiilor.
- Surse bune de hrană: citrice, legume crucifere, căpșuni, ardei gras, roșii, cartofi albi.
Vitamina D
- De ce ai nevoie de ea: Vitamina D contribuie la construirea și menținerea oaselor. Această vitamină reduce, de asemenea, inflamația și infecțiile.
- Simptome ale deficitului: dureri osoase, oboseală, crampe musculare și schimbări de dispoziție.
- Surse bune de hrană: gălbenușuri de ou, lapte, somon, ton, ficat de vită.
Vitamina E
- De ce ai nevoie de ea: Vitamina E este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante care te pot ajuta să îți protejezi corpul de radicalii liberi. Acestea pot provoca deteriorarea celulelor și conduce la îmbătrânire prematură.
- Simptome ale deficitului: sistemul imunitar slăbit, vedere redusă și slăbiciune musculară.
- Surse bune de hrană: ulei de floarea soarelui, migdale, arahide, spanac, sparanghel, mango, avocado.
Vitamina K
- De ce ai nevoie de ea: Vitamina K este importantă pentru că ajută la coagularea sângelui. De asemenea, contribuie la construirea și întărirea oaselor.
- Simptome ale deficitului: incapacitatea de a coagula sângele, sângerare și osteoporoză.
- Surse bune de hrană: legume cu frunze verzi, ulei de soia, ulei de canola, boabe de soia fermentate, brânză și ouă
Vitamina B12
- De ce ai nevoie de ea: Vitamina B12 joacă un rol cheie în dezvoltarea creierului, crearea de celule roșii din sânge și a ADN-ului. De asemenea, a fost asociată cu prevenirea bolilor de inimă.
- Simptome ale deficitului: Simptomele deficienței de vitamina B12 includ convulsii, pierderi de memorie, oboseală, anemie și furnicături în mâini și picioare.
- Surse bune: pește, ficat, carne roșie, ouă, carne de pasăre, lapte, brânză, iaurt.