Aplicatiilor tipurilor de multimetre implica in principal diverse proiecte electrice si electronice pentru testarea componentelor, si, de asemenea, utilizate in diferite aplicatii de masurarea in multimetru: aplicatii de temperatura si mediu, masuratori de tensiune, masuratori curente, masurarea rezistentei, masurarea timpului si frecventei.
Orice om de stiinta care lucreaza cu echipamentele electrice are nevoie de un multimetru, dar la fel si electricienii si profesionistii in reparatiile aparatelor. Un multimetru este, de asemenea, ceva care ar trebui sa fie in fiecare cutie de instrumente de uz casnic, deoarece este un instrument de nepretuit pentru diagnosticarea problemelor cu circuitele de uz casnic si electrocasnice.
Un multimetru este un instrument esential de masurare, utilizat in orice atelier de inginerie sau orice laborator. Functia principala a acestui dispozitiv este de a masura proprietatile electrice ale sculelor, precum si cablarea in industrii. In prezent, multimetrele sunt folosite in scopuri diferite, in functie de cerintele pe care trebuie sa le abordati electricitate, laboratoare, surse de energie si circuite.
Tipuri de aplicatii multimetrice.
Aplicatiile tipurilor de multimetre implica in principal diverse proiecte electrice si electronice pentru testarea componentelor, si, de asemenea, utilizate in diferite aplicatii de masurarea in multimetru: aplicatii de temperatura si mediu, masuratori de tensiune, masuratori curente, masurarea rezistentei, masurarea timpului si frecventei.
Aplicatiile multimetrelor sunt variate si nu se limiteaza la masurarea tensiunii, a curentului si a rezistentei. Se poate utiliza un multimetru pentru a testa continuitatea intr-un circiut si, in functie de model, pentru masurarea capacitatii conform urmatoarelor:
- Rezistenta in ohmi
- Capacitate in Farads
- Temperatura in Fahrenheit/ Celsius
- Tensiune si amperaj AC
- Tensiune si amperaj DC
- Frecventa in HZ
- Decibeli
- Ciclul de functionare.
Fiecare multimetru poate masura tensiunea, curentul si rezistenta. Aceste functii sunt necesare pentru diagnosticarea problemelor de circuit si detectarea componentelor uzate. La unele tipuri de multimetre, se pot atasa senzori speciali sau accesorii pentru citiri suplimentare, precum: aciditatea, nivelul de lumina, alcalinitatea, viteza vantului si umiditatea relativa.
Avantajele multimetrului.
Principalele avantaje ale multimetrului sunt reprezentate de catre:
- Precizie foarte mare
- Afisaj automat
- Rezultatele masuratorilor contorului pot inregistra si stoca in memorie si se sincronizeaza prin intermediul unui computer
- Rezistenta la deteriorarea mecanica
- Multifunctionalitate
Fiecare multimetru poate masura tensiunea, curentul si rezistenta. Aceste functii sunt necesare pentru diagnosticarea problemelor de circuit si detectarea componentelor uzate.
Tensiunea de testare: se utilizeaza setarea tensiunii pentru a masura caderea de tensiune pe componentele circuitului si pentru a masura tensiunea totala pe un circuit.
Curent de testare. In mod normal, pentru testarea curentului printr-un circuit electronic se utilizeaza scala mA, iar pentru testarea curentului rezidential se utilizeaza scala A.
Testarea rezistentei. Contorul are o sursa de alimentare incorporata care este activa atunci cand se alege scala de rezistenta. Acesta trimite un mic curent de la o sonda si cu cat este mai mic curentul inregistrat in cealalta sonda, cu atat rezistenta este mai mare. Daca a doua sonda nu inregistreaza nici un curent, contorul afiseaza o rezistenta infinita sau literele OL, ceea ce inseamna linie deschisa. Aceasta functie este utila pentru testarea continuitatii.