Obezitatea este o afectiune care apare atunci cand o persoana poarta un exces de greutate sau grasime corporala care ar putea afecta sanatatea sa. Un medic va sugera de obicei ca o persoana are obezitate daca are un indice de masa corporala ridicat.
Indicele masei corporale (IMC) este un instrument pe care medicii il folosesc pentru a evalua daca o persoana are o greutate adecvata varstei, sexului si inaltimii sale. Masurarea combina inaltimea si greutatea.
Un IMC intre 25 si 29,9 indica faptul ca o persoana are greutate in exces. Un IMC de 30 sau mai mult sugereaza ca o persoana poate avea obezitate.
Alti factori, cum ar fi raportul dintre dimensiunea talie-sold (WHR), raportul talie-inaltime (WtHR) si cantitatea si distributia grasimii pe corp joaca, de asemenea, un rol in determinarea cat de sanatoasa este greutatea unei persoane si forma corpului sunt.
Daca o persoana are obezitate si exces de greutate, acest lucru poate creste riscul de a dezvolta o serie de conditii de sanatate, inclusiv sindromul metabolic, artrita si unele tipuri de cancer.
Sindromul metabolic implica o serie de probleme, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.
Mentinerea unei greutati sanatoase sau pierderea prin dieta si exercitii fizice este o modalitate de a preveni sau reduce obezitatea. In unele cazuri, o persoana poate avea nevoie de o interventie chirurgicala.
Consuma prea multe calorii
Atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat consuma ca energie, corpul sau va stoca caloriile suplimentare ca grasimi. Acest lucru poate duce la excesul de greutate si obezitate.
De asemenea, unele tipuri de alimente sunt mai susceptibile de a duce la cresterea in greutate, in special a celor cu continut ridicat de grasimi si zaharuri.
Alimentele care tind sa creasca riscul de crestere in greutate includ:
– mancaruri rapide
– alimente prajite, cum ar fi cartofii prajiti
– carnea grasa si procesata
– multe produse lactate
– alimente cu adaos de zahar, cum ar fi produse de patiserie, cereale gata preparate pentru micul dejun si prajituri
– alimente care contin zaharuri ascunse, cum ar fi ketchup si multe alte produse alimentare conservate si ambalate
– sucuri indulcite, bauturi racoritoare si bauturi alcoolice
– alimente procesate, bogate in carbohidrati, cum ar fi painea si cojile
Unele produse alimentare procesate contin sirop de porumb bogat in fructoza ca indulcitor, inclusiv produse sarate, cum ar fi ketchup.
Manancand prea mult din aceste alimente si facand prea putina miscare poate duce la cresterea in greutate si obezitate.
O persoana care consuma o dieta care consta in principal din fructe, legume, cereale integrale si apa este inca expusa riscului de a castiga exces de greutate daca mananca in exces sau daca factorii genetici, de exemplu, isi cresc riscul.
Cu toate acestea, este mai probabil sa se bucure de o dieta variata, mentinand in acelasi timp o greutate sanatoasa. Alimentele proaspete si cerealele integrale contin fibre, ceea ce face o persoana sa se simta plina pentru mai mult timp si incurajeaza o digestie sanatoasa.
Nu dorm suficient
Cercetarile au sugerat ca lipsa somnului creste riscul de a lua in greutate si de a dezvolta obezitate.
Cercetatorii au analizat dovezile pentru peste 28.000 de copii si 15.000 de adulti din Regatul Unit din 1977 pana in 2012. In 2012, au ajuns la concluzia ca privarea de somn a crescut semnificativ riscul de obezitate atat la adulti, cat si la copii.
Modificarile au afectat copiii cu varsta de pana la 5 ani.
Echipa a sugerat ca privarea de somn poate duce la obezitate, deoarece poate duce la modificari hormonale care cresc apetitul.
Cand o persoana nu doarme suficient, corpul sau produce grelina, un hormon care stimuleaza pofta de mancare. In acelasi timp, lipsa somnului are ca rezultat si o productie mai mica de leptina, un hormon care suprima pofta de mancare.
Disruptori endocrini
O echipa de la Universitatea din Barcelona a publicat un studiu in World Journal of Gastroenterology care ofera indicii despre modul in care fructoza lichida – un tip de zahar – din bauturi poate modifica metabolismul energetic al lipidelor si poate duce la ficatul gras si sindromul metabolic.
Caracteristicile sindromului metabolic includ diabetul, bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala. Persoanele cu obezitate sunt mai susceptibile de a avea sindrom metabolic.
Dupa ce au hranit sobolanii cu o solutie de fructoza de 10% timp de 14 zile, oamenii de stiinta au observat ca metabolismul lor incepe sa se schimbe.
Oamenii de stiinta cred ca exista o legatura intre consumul ridicat de fructoza si obezitate si sindromul metabolic. Autoritatile si-au exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea siropului de porumb bogat in fructoza pentru indulcirea bauturilor si a altor produse alimentare.
Studiile la animale au constatat ca atunci cand obezitatea apare din cauza consumului de fructoza, exista si o legatura stransa cu diabetul de tip 2.
In 2018, cercetatorii au publicat rezultatele investigatiilor care au implicat sobolani tineri. Ei, de asemenea, au experimentat modificari metabolice, stres oxidativ si inflamatii dupa ce au consumat sirop de fructoza.
Cercetatorii noteaza ca ,,aportul crescut de fructoza poate fi un predictor important al riscului metabolic la tineri”.
Acestia solicita modificari ale dietei tinerilor pentru a preveni aceste probleme.
Evitarea siropului de porumb bogat in fructoza.
Alimentele care contin sirop de porumb bogat in fructoza includ:
– bauturi racoritoare, bauturi energizante si bauturi sportive
– bomboane si inghetata
– crema de cafea
– sosuri si condimente, inclusiv sosuri de salata, ketchup si sos de gratar
– alimente indulcite, cum ar fi iaurt, sucuri si conserve
– paine si alte produse de patiserie gata preparate
– cereale pentru micul dejun, bare de cereale si bare de ,,energie” sau ,,nutritie”
Pentru a reduce aportul de sirop de porumb si alti aditivi:
– verificati etichetele inainte de a cumpara
– optati pentru articole neindulcite sau mai putin prelucrate, acolo unde este posibil
– preparati sosuri de salata si coaceti alte produse acasa
Unele alimente contin alti indulcitori, dar acestea pot avea si efecte adverse.
Medicamentele si cresterea in greutate
Unele medicamente pot duce, de asemenea, la cresterea in greutate.
Rezultatele unor cercetarii si meta-analize publicate in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism in 2015 au constatat ca unele medicamente au determinat oamenii sa se ingrase intr-o perioada de luni.
– antipsihotice atipice, in special olanzapina, quetiapina si risperidona
– anticonvulsivante si stabilizatoare ale dispozitiei si, in special, gabapentina
– medicamente hipoglicemiante, cum ar fi tolbutamida
– glucocorticoizi utilizati pentru tratarea artritei reumatoide
– unele antidepresive
Cu toate acestea, unele medicamente pot duce la pierderea in greutate. Oricine incepe un nou medicament si este ingrijorat de greutatea lor ar trebui sa-l intrebe pe medicul sau daca este posibil ca medicamentul sa aiba vreun efect asupra greutatii.
Obezitatea se autoperpetueaza?
Cu cat o persoana este supraponderala, cu atat poate fi mai greu sa slabeasca.
Rezultatele unui studiu efectuat la soareci, publicate in revista Nature Communications in 2015, au sugerat ca cu cat o persoana transporta mai multe grasimi, cu atat este mai putin probabil ca organismul sa arda grasimi, din cauza unei proteine sau a unei gene, cunoscuta sub numele de sLR11.
Se pare ca cu cat o persoana are mai multa grasime, cu atat mai mult sLR11 va produce corpul lor. Proteina blocheaza capacitatea organismului de a arde grasimi, ceea ce face mai dificila pierderea greutatii suplimentare.
Gena obezitatii
O gena defectuoasa numita gena de masa grasa si asociata obezitatii (FTO) este responsabila pentru unele cazuri de obezitate.
Un studiu publicat in 2013 arata o legatura intre aceasta gena si:
– obezitate
– comportamente care duc la obezitate
– un aport alimentar mai mare
– o preferinta pentru alimentele bogate in calorii
– o abilitate de a se simti plina, cunoscuta sub numele de satietate
Hormonul grelina joaca un rol crucial in comportamentul alimentar. Grelina afecteaza, de asemenea, eliberarea hormonilor de crestere si modul in care corpul acumuleaza grasimi, printre alte functii.
Activitatea genei FTO poate afecta sansele unei persoane de a avea obezitate, deoarece afecteaza cantitatile de grelina pe care o are o persoana.
Intr-un studiu care a implicat 250 de persoane cu tulburari de alimentatie, publicat in Plos One in 2017, cercetatorii au sugerat ca aspectele FTO ar putea juca, de asemenea, un rol in conditii, cum ar fi consumul excesiv si consumul emotional.