Exista numeroase modalitati de a determina necesarul individual de calorii, iata cateva exemple:
Marimea corpului
O masa corporala mai mare necesita mai multe calorii. Persoanele cu mai mult muschi in raport cu grasimile vor necesita mai multe calorii decat persoanele care cantaresc la fel, dar au mai putini muschi in raport cu grasimea.
Recomandare! Refflor Choco, formula unica de bacterii prietenoase si vitamina D3 in tablete delicioase de ciocolata cu lapte.
Prin urmare, persoanele cu un raport muscular-grasime mai mare au o rata metabolica bazala mai mare decat persoanele cu un raport muscular-grasime mai mic, daca greutatea lor este aceeasi.
Varsta
Pe masura ce oamenii imbatranesc, apar mai multi factori care duc la o necesitate mai mica de calorii. Scaderea masei musculare, rezultand un raport mai mare grasime-muschi. De asemenea, urmatorii factori legati de varsta reduc necesarul de calorii al unei persoane:
Hormoni – barbatii produc mai putin testosteron, iar femeile produc mai putin estrogen odata cu varsta – ambii hormoni sunt implicati in procesele anabolice care consuma energie.
Menopauza – pe masura ce femeile se apropie de menopauza, exista o scadere a hormonilor care promoveaza in mod normal consumul de energie. Multe femei sunt mai greu sa slabeasca in acest timp.
Activitate fizica – adultii in varsta tind sa fie mai putin activi fizic decat atunci cand erau mai tineri.
Sex – barbatii au o rata metabolica mai mare decat femeile, deoarece raportul dintre muschi si grasime este mai mare. Aceasta inseamna ca un barbat obisnuit va arde mai multe calorii decat o femeie medie de aceeasi varsta si greutate.
Pierzand greutate
Dupa stabilirea necesitatilor de calorii si confirmarea faptului ca nu exista nicio afectiune care sa contribuie la cresterea in greutate, cea mai buna abordare este concentrarea asupra a trei factori cruciali, acestia sunt:
Odihna
Lipsa somnului poate contribui la o perturbare a controlului neuroendocrin al poftei de mancare. Acest lucru poate duce la supraalimentare, la rezistenta la insulina modificata si la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 – toate acestea putand duce la cresterea in greutate.
Mai multe studii au aratat ca lipsa de somn dauneaza capacitatii organismului de a regla consumul alimentar prin scaderea nivelului de leptina, hormonul care spune organismului cand este plin.
Exercitiile fizite
Un studiu de 6 luni efectuat de cercetatori de la Duke University Medical Center a studiat impactul exercitiilor fizice asupra a 53 de participanti care au condus un stil de viata sedentar.
Studiul a masurat impactul a patru niveluri de activitate fizica: echivalentii a 12 mile de mers pe saptamana, 12 mile de jogging pe saptamana, 20 mile de jogging pe saptamana si inactivitate.
Beneficiile semnificative au fost observate in grupurile de exercitii. Important, doar o cantitate moderata de exercitiu a fost necesara pentru a arata beneficii.
Imbunatatirea dietei si a nutritiei
Cel mai bun mod de a imbunatati dieta si nutritia este sa mananci multe fructe si legume. Gestionarea numarului de calorii consumate in fiecare zi este un factor important in controlul greutatii, mai ales daca incerci sa slabesti.
Cu toate acestea, restrictiile severe de calorii s-au dovedit a fi ineficiente pentru succesul pe termen lung. O scadere severa a caloriilor poate determina organismul sa-si modifice metabolismul, astfel incat sa se arda mult mai putina energie, in timp ce in acelasi timp stocheaza orice energie pe care o poate gasi. Dietele cu continut scazut de calorii submineaza in mod obisnuit motivatia, ducand la supraalimentarea atunci cand dieta este abandonata.
Cu exceptia cazului in care dieta cu continut scazut de calorii este supravegheata de un dietetician, nutritionist sau medic bine calificat, exista un risc semnificativ de malnutritie, care nu numai ca dauneaza sanatatii, dar poate afecta si metabolismul intr-un mod care il face mai greu de realizat pierderea in greutate.