china-importurile-au-crescut-in-cel-mai-rapid-ritm-din-ultimii-10-ani,-alimentate-si-de-scumpirea-marfurilor,-in-timp-ce-cresterea-exporturilor-a-ratat-asteptarile,-posibil-si-din-cauza-aparitiei-unor-cazuri-de-covid-in-principalele-porturi-din-sudul-tarii.

China. Importurile au crescut în cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani, alimentate și de scumpirea mărfurilor, în timp ce creșterea exporturilor a ratat așteptările, posibil și din cauza apariției unor cazuri de Covid în principalele porturi din sudul țării.

Importurile au crescut cu 51% în mai 2021, față de mai 2020, cel mai rapid pas din 2011 încoace, în timp ce exporturile au crescut cu 27,9% în luna mai față de aceeași lună din 2020.

“Exportul a fost afectat poate și din cauza cazurilor de Covid din provincia Guangdong, care a scăzut livrarea mărfurilor prin porturile Shenzhen și Guangzhou”, a comentat pentru Reuters Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management, care se așteaptă la o frânare a creșterii exporturilor și în iunie.

Între timp, exportatorii chinezi se confruntă cu costuri mai ridicate ale materiilor prime și ale transportului, cu blocaje logistice și cu o consolidare a monedei naționale (yuanul), care este acum la cel mai mare nivel față de dolar din ultimii trei ani, dar diminuează competitivitatea comercială.

Cu toate acestea, Reuters remarcă faptul că cererea în creștere și problemele de aprovizionare din țările dezvoltate favorizează exporturile Chinei. China a înregistrat în mai un excedent comercial de 45 de miliarde de dolari, sub așteptările analiștilor.

Sursă: Reuters

Sursa stire biziday.ro