cum previne colectarea uleiului uzat un dezastru ecologic?

Cum previne colectarea uleiului uzat un dezastru ecologic?

Până nu demult, acţiunea de colectare ulei uzat nu numai că nu primea importanța cuvenită, ci nici măcar nu i se acordă atenţie suficientă. Dacă de la o singură familie se aruncă lunar cel puţin 2 litri de ulei alimentar uzat la canalizare, este simplu de imaginat ce cantitate de ulei uzat se aruncă de la un fast food spre exemplu sau de la o afacere HoReCa în care se folosesc zilnic chiar zeci de litri de ulei. Aceste cantităţi impresionante nu sunt de neglijat pentru că impactul asupra mediului înconjurător este mare, chiar la un simplu litru de ulei.

Ce se întâmplă cu uleiul uzat aruncat la întâmplare, în canalizare?

Un obicei foarte întâlnit şi total greşit în rândul românilor este acela de a arunca uleiul alimentar uzat rezultat în urma prăjirii alimentelor la coşul de gunoi, în toaleta sau la chiuvetă. Acest obicei este cât se poate de nociv şi deloc de neglijat pentru că, în primul rând, uleiul gras se solidifica pe ţevi şi le înfunda şi, o dată ajuns în sistemul de canalizare, produce defecţiuni la sistemele din staţiile de epurare şi generează mari costuri, suportate tot de consumatorul final.

După ce ajunge în natură, uleiul alimentar uzat are efecte extrem de nocive asupra mediului. Dacă este aruncat la gunoi, uleiul se poate scurge în sol şi poate să se infiltreze în apele subterane, care reprezintă o sursă importantă de apă potabilă.

Concret, un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă. conform statisticilor, 25% din poluarea apei este cauzată de uleiurile uzate care acoperă suprafaţa apelor, indiferent că este vorba de mari, lacuri sau oceane şi formează o peliculă ce împiedică oxigenul să ajungă la toate plantele şi vieţuitoarele din apă.

Cum se poate împiedica un dezastru ecologic prin simpla colectare responsabilă a uleiurilor uzate?

Una din cele mai simple soluţii este aceea de a economisi uleiul de gătit, de a-l colecta individual şi de a-l trimite spre reciclare. Deşi la început uleiul alimentar uzat a fost privit ca un simplu deşeu, acum este o marfă extrem de valoroasă, un important ingredient în obţinerea de biocombustibil şi ulei necesar încălzirii locuinţei.

În plus, uleiurile de gătit reciclate transformate în biocombustibili ard curat, au un conţinut redus de carbon şi reprezintă una din cele mai “verzi” moduri de a alimenta motoarele diesel.

Uleiul alimentar uzat este foarte uşor de colectat, iar de îndată ce consumatorii vor afla cum şi de ce trebuie să facă acest lucru, fără doar şi poate vor începe să deprindă şi să îmbrăţişeze acest obicei.

Aşadar, uleiul alimentar se lasă la răcit imediat după ce este folosit la gătit sau la prăjit. Apoi se colectează în recipiente curate din sticlă, din metal sau cel mai uşor şi mai ieftin, din plastic după ce este strecurat de toate impurităţile. La final, acesta este dus într-un centru de colectare.

 

Succes Grup

Succes Grup este o companie specializata in activitati de presa si PR, software, marketing, consultanta si nu numai!Echipa este formata din specialisti din domeniu, aflati intr-o continua dezvoltare profesionala pentru a avea maxim de performanta.O singura companie - multe servicii de business oferite!https://succes-grup.ro/

View all posts by Succes Grup →