De ce se teme Rusia să doboare dronele SUA care străbat România și spionează în Marea Neagră? este o întrebare care a aprins presa din Rusia. Răspunsul uluitor este că Rusia se teme de un răspuns militar puternic venit din partea SUA.
În fiecare zi, numeroase avioane de spionaj sau drone, majoritatea ale SUA, se află deasupra Mării Negre. Ele spionează activitatea navelor rusești din Marea Neagră, activitatea din porturile Ucrainei ocupate de Rusia și ceea ce se întâmplă în Crimeea.
De ce se teme Rusia să doboare dronele SUA care străbat România și spionează în Marea Neagră?
În plus, se crede că aceste avioane sau drone spion ale Occidentului îndrumă rachetele Ucrainei ca să distrugă „ținte” rusești, cum ar fi vase de luptă.
Presa online a scris că deasupra Mării Negre roiesc nave spion ale SUA și ale aliaților, multe trecând prin spațiul aerian al României.
Pe 18 aprilie, presa din România a scris că Aliații României din NATO au trimis, în numai 24 de ore, patru aeronave deasupra Mării Negre. Unele au intrat prin spațiu aerian al României, altele au venit prin Bulgaria. Un Boeing Poseidon spionează, aproape zilnic, deasupra Deltei Dunării.
Presa a scris că drona MQ-9 Reaper, care costă peste 30.000.000$ a survolat România înainte să ajunge în marea Neagră pentru a culege informații.
Această dronă a fost implicată într-un singur accident, atunci când a fost doborâtă de un avion rusesc Suhoi. A fost rapid înlocuită cu o alta care și-a continuat misiunea de spionaj a Rusiei.
De ce se teme Putin?
În acest context, în Rusia a apărut întrebarea: „De ce armata Rusiei nu doboară dronele de recunoaștere ale NATO, în special cele americane MQ-9 Reaper, care se învârt deasupra Mării Negre și îndreaptă rachete ucrainene spre Crimeea și porturile ocupate de Rusia?”.
Șeful Centrului pentru studierea conflictelor militare și politice, Andrei Klintsevici, a adus clarificări în presa rusă spunând că Rusia acceptă să fie spionată ca să nu intre în luptă directă cu SUA.
„Probabil că nu dorim ca un grup de 100.000 de soldați americani, o mie de unități de echipament militar să ajungă în Ucraina”, a declarat Andrei Klintsevici.
Acesta a continuat: „Sau ca aceste trupe americane să devină participanți la ostilitățile din Ucraina. De ce avem nevoie de așa ceva? Nu avem suficienți soldați ucraineni și am dori să avem mai mulți adversari? Și ca aceștia să fie mai avansați din punct de vedere tehnologic? Nu, bineînțeles că nu avem nevoie de așa ceva”.
Așa cum spune expertul, este ușor să argumentezi emoțional și să ne propunem să facem ce fac rebelii Houthi în Yemen.
„Houthi nu sunt responsabili de nimic, nu au decât deșertul, unde stau în găuri. Dacă ar avea ceva, ar fi distruși.
O singură excepție
Așadar, este imposibil să ne comparăm cu Houthi și să facem o astfel de paralelă. În plus, houthi doboară dronele deasupra teritoriului yemenit, în timp ce aici dronele de recunoaștere americane se află în spațiul aerian internațional, în ape neutre. Care este justificarea pentru distrugerea lor?”
Andrei Klintsevici pune întrebarea: „Ce vom face atunci când americanii vor răspunde prin doborârea echipamentelor noastre, a avioanelor noastre strategice, undeva de-a lungul coastei Alaskăi, în strâmtoarea Bering, când vor patrula acolo?”
În martie anul trecut, Rusia a doborât, totuși, o dronă de recunoaștere americană MQ-9 Reaper, care s-a scufundat în Marea Neagră.
„A existat o nuanță. Drona aceea a intrat într-un spațiu aerian pe care noi l-am restricționat pentru public…”
În concluzie, Rusia va permite spionajul deasupra Mării Negre, iar România rămâne un spațiu aerian de tranzit.
Sursă știre expresspress.ro