În cazul nefericit al unui deces, serviciile funerare sunt cea mai bună soluție întrucât organizarea unei înmormântări este o sarcină dificilă pentru o persoană sau mai multe persoane fără experiență în acest domeniu. Totodată, costurile acestor servicii funerare pot fi acoperite integral sau în mare proporție de ajutorul de stat, iar consilierea primită din partea firmelor este greu de obținut prin documentare pe cont propriu, în special în cazul unui eveniment care trebuie realizat într-un termen scurt și în timp ce familia trece prin momente grele.
Spre deosebire de organizarea proprie, apelarea la o firmă de servicii funerare înseamnă că familia sau aparținătorii celui decedat se vor ocupa în mică măsură de organizarea înmormântării, ei urmând doar să ia decizii pe baza opțiunilor sau propunerilor venite din partea firmei de servicii funerare sau să vină cu propriile sugestii pentru desfășurarea evenimentului.
Consilierea este primul pas
În primul rând, o importanță majoră în cazul utilizării unei firme de pompe funebre este accesul la experiența și cunoștințele dobândite în timp.
Clienții vor primi consiliere privind alegerea pachetului funerar potrivit, asistență privind obținerea tuturor documentele și avizelor necesare pentru desfășurarea evenimentului, precum și pentru obținerea ajutorului de deces. Totodată, vor primi sprijin privind organizarea slujbei de înmormântare și răspunsuri la toate întrebările care apar în acele momente dificile. Poate părea un serviciu facil, însă consilierea este o parte importantă în cadrul tuturor serviciilor funerare.
Costuri transparente
Este adevărat că o înmormântare, prin apelarea la o firmă de servicii funerare, vine cu costuri suplimentare spre deosebire de organizarea în regie proprie, dar trebuie menționat că și cei care se decid să îndeplinească singuri această sarcină vor trebui să apeleze pentru anumite proceduri la specialiști. Totodată, în cazul apelării la o firmă de pompe funebre trebuie luat în calcul: 1) altcineva va face toată munca și se va ocupa de toate sarcinile – iar ele nu sunt puține, și 2) ajutorul de deces oferit de stat.
Clienții își mențin controlul asupra costurilor prin alegerile pe care le fac când vine vorba de pachetul funerar, aranjamente florale și alte detalii. De obicei, costurile sunt prezentate în avans, astfel încât clienții știu cât plătesc și ce vor primi pentru banii lor.
Ajutorul de deces este în 2024 în valoare de 7.567 lei și se acordă în cuantum total în cazul decesului pensionarului, asiguratului sau persoanei aflată în timpul concediului pentru creșterea copilului, și în cuantum de jumătate (3.784 lei) în cazul decesului unui membru de familie al celor de mai sus. Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces în cazul pensionarului sau asiguratului. În cazul decesului unui membru de familiei, ajutorul se atribuie pensionarului sau asiguratului.
Având în vedere contravaloarea ajutorului de stat în 2024, de cele mai multe ori costurile înmormântărilor sunt acoperite de acesta, iar în cazul firmelor de servicii funerare clienții vor putea acoperi tarifele în totalitate, ba chiar vor primi o sumă de bani rămasă înapoi. Desigur, în cazul unor evenimente grandioase, costurile pot fi mult mai mari în funcție de pachetele funerare alese, aranjamentele florale sau alte solicitări pe care firma le poate onora.
Ce servicii funerare primesc clienții firmelor de pompe funebre
La Funerare Ghica ofertele pachetelor funerare sunt create pentru a acoperi toate nevoile clienților, dar și pentru îndeplinirea tuturor obligațiilor legale.
Nu doar pachetele funerare scumpe, ci și pachetele funerare standard includ de obicei produse, cât și servicii, întrucât o înmormântare înseamnă și îndeplinirea formalităților legale înaintea desfășurării evenimentului, spre exemplu un medic pentru constatarea decesului sau pentru procesul de îmbălsămare, operațiuni care necesită eliberarea unor avize și fără de care nu se pot derula anumite operațiuni precum transportul sau depunerea trupului la capelă.
Astfel, un pachet de servicii funerare include sicriul cu toate cele necesare, însă acesta poate fi din lemn de esență moale precum brad, fag sau plop, sau din lemn de esență tare precum stejar sau tei, în funcție de opțiunea clienților.
La fel, pot fi incluse aici crucea, prosoape, una sau mai multe colive, sticlă de vin, sticlă de ulei, pachete de alimente, coroane funerare și toate celelalte necesare pentru desfășurarea tuturor obiceiurilor legate de slujba de înmormântare. Diferența poate fi și la aranjamentele florale, unde coroana poate fi din garoafe sau din flori mai speciale precum trandafiri.
În ceea ce privește serviciile, firmele oferă un medic pentru constatarea decesului și eliberarea certificatului de deces, serviciile unui medic pentru îmbălsămare și eliberarea certificatului de îmbălsămare, transportarea decedatului la domiciliu, capelă, cimitir, și toaletarea acestuia.