franta-ikea-a-fost-amendata-cu-un-milion-de-euro-pentru-ca-si-a-spionat-angajatii-fostul-director-local-a-fost-condamnat-in-dosar-si-a-primit-o-pedeapsa-de-doi-ani-de-inchisoare-cu-suspendare.

Franța. Ikea a fost amendată cu un milion de euro pentru că şi-a spionat angajaţii. Fostul director local a fost condamnat în dosar și a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

S-a constatat că timp de mai mulți ani, în primul deceniu al anilor 2000, filiala franceză a Ikea a folosit detectivi privați și ofițeri de poliție pentru a colecta date private despre personal, iar evenimentele au fost descoperite de presă abia în 2012.

Un tribunal a decis ca cel mai mare comerciant mondial de mobilă să plătească amenda de un milion de euro, după ce a fost găsit vinovat de spionarea personalului. De asemenea, fostul CEO a primit o pedeapsă cu doi ani de închisoare suspendată și trebuie să plătească o amendă de 50 de mii de euro.

Sistemul de supraveghere în masă a fost folosit de managerii magazinelor pentru a-și examina solicitanții de locuri de muncă, precum și pentru a verifica personalul angajat. Potrivit procurorilor, sistemul ilegal de supraveghere a acoperit aproximativ 400 de persoane.

S-a constatat că managerii au folosit o firmă de securitate privată, Eirpace, care la rândul său a colectat date cu caracter personal de la poliție. Acesta a inclus informații despre stilul de viață al oamenilor și informații personale, precum condamnări penale anterioare.

Surse alternative: BBC, LeMonde.

Sursa stire biziday.ro