india-rata-deceselor-covid-a-atins-in-iunie-cel-mai-mare-nivel-de-la-inceputul-pandemiei,-pe-fondul-inmultirii-cazurilor,-dar-si-al-presiunii-autoritatilor-pentru-o-raportare-”cat-mai-exacta”-a-tuturor-statisticilor.

India. Rata deceselor Covid a atins în iunie cel mai mare nivel de la începutul pandemiei, pe fondul înmulțirii cazurilor, dar și al presiunii autorităților pentru o raportare ”cât mai exactă” a tuturor statisticilor.

Potrivit unei analize a datelor furnizate de guvernul indian, în ceea ce privește situația epidemică din țară, numărul mare de infectări cu coronavirus din lunile aprilie și mai au produs o criză a sistemului sanitar, ce a cauzat în iunie cea mai mare rată lunară a deceselor provocate de Covid (3%).

Anterior, cea mai mare rată s-a înregistrat în luna octombrie (1.26%), după sfârșitul primului val epidemic. Cu toate acestea, rata medie a deceselor Covid din India este de 1.31%, printre cele mai mici la nivel mondial. 

La bilanțul deceselor din iunie a contribuit și o solicitare din partea autorităților privind o mai bună raportare a tuturor datelor ce privesc pandemia. În urma acestei solicitări, de exemplu, statul Bihar din nordul țării și-a majorat bilanțul deceselor cu 4.000 într-o singură zi, la începutul lui iunie. „Raportarea insuficientă este o problemă larg răspândită, nu neapărat deliberată, ci de cele mai multe ori din cauza a numeroase inadvertențe. De exemplu, în mediul rural, testarea nu este deloc simplă, ușoară sau accesibilă”, a spus un cercetător din New Delhi.

Varianta Delta a coronavirusului este cea mai contagioasă și, totodată, cea mai periculoasă, în termeni de fatalitate. Această tulpină a avut un rol îngrijorător spre sfârșitul celui de-al doilea val epidemic din India, iar de aceea, rata mortalității în această privință nu se diminuează la fel de repede pe cât ne-am așteptat”, a declarat Christophe Guilmoto, cercetător la Institutul Francez din New Delhi. 

Până la acest moment, peste 400 de mii de persoane au decedat în urma infectării cu coronavirus, din aproximativ 30 de milioane infectate, sub nivelurile înregistrate în SUA și Brazilia.

Sursa: Reuters

Sursa stire biziday.ro