O operatie de liposuctie presupune extragerea tesutului adipos pentru remodelarea corpului si reducerea volumului tesutului adipos. In termeni stiintifici, operatia de liposuctie sau lipoaspiratie se refera la indepartarea depozitelor adipoase localizate care nu pot fi controlate prin sport sau prin alimentatie.
Exista diverse motive pentru care se apeleaza la aceasta varianta de chirurgie estetica, iar Dr. Eugen Turcu este foarte apreciat pentru rezultatele obtinute. Clinica Zone Medical Estet ofera diverse servicii de operatii estetice si tratamente non-chirurgicale.
1. Unde se poate aplica liposuctia?
Operatia de liposuctie se poate aplica in mai multe zone, de la coapse, la solduri, spate, genunchi, zona pieptului sau chiar gambe si glezne. Avantajul acestei operatii este ca poate fi efectuata simultan cu altele, cum ar fi lifting-ul facial, reductia mamara si abdominoplastia. Din pacate, liposuctia nu poate combate obezitatea si nici nu poate inlocui efectele sportului asupra organismului. Tocmai de aceea este considerata mai mult o metoda de a sculpta corpul si silueta si nu de a slabi.
2. Cine apeleaza la liposuctie?
Inainte de efectuarea unei operatii de liposuctie este important sa evaluati anumite aspect legate de asteptarile de la operatie si starea de sanatate la momentul efectuarii interventiei. Operatia este foarte potrivita pentru pacientii nefumatori si sanatosi, realisti si optimisti cu privire la ce se asteapta sa obtina in urma interventiei. Liposuctia nu ajuta la lupta impotriva celulitei in zona coapselor, soldurilor si a fundului.
O varianta foarte des intalnita de aplicare a liposuctiei este in liftingurile faciale, pentru eliminarea surplusului din zona cervicofaciala sau chiar si in tratamentul de ginecomastie.
3. Cum se evalueaza starea de sanatate inainte de liposuctie?
Dr. Eugen Turcu si echipa sa de la Clinica Zone Medical Estet din Bucuresti pun la dispozitia pacientilor o serie de consultatii si tratamente pentru a-i ajuta sa-si remodeleze corpurile. Inainte de efectuarea unei interventii se parcurg cativa pasi specifici, printre care: se evalueaza starea de sanatate, se fac fotografii, se discuta despre alternativele existente pentru liposuctie, se fac recomandari in functie de nevoile identificate si se discuta despre eventualele riscuri la care pacientul se expune acceptand interventia. Se pot adresa si intrebari despre liposuctie pret si se pot discuta pasii si conditiile.
Este necesara si pregatirea inainte de inceperea operatiei. Astfel, se recomanda evitarea aspirinei, a antinevralgicelor, a heparinei sau a medicamentelor care conduc la coagularea sangelui. Se recomanda, de asemenea, sa nu se consume deloc lichide si alimente cu sase ore inainte de operatie liposuctie si sa se mentioneze cu precizie orice tip de afectiune de care pacientul sufera la momentul operatiei. Orice afectiune de genul diabet, tuberculoza, hipertensiune, alergie sau infarct trebuie discutata in detaliu cu medicul.
4. In ce consta operatia de liposuctie?
Liposuctia se efectueaza in sase pasi, pornind de la anestezie, infiltrarea solutiei, efectuarea inciziilor de lipoaspiratie, liposuctia propriu zisa, inchiderea inciziilor si evaluarea rezultatului final. Anestezia se efectueaza la nivel general sau local, in functie de situatie. Solutia de lipoaspiratie contine un anestezic local, ser fiziologic rece si adrenalina si se infiltreaza imediat dupa anestezie. Inciziile sunt foarte mici, de nivel milimetric si lasa niste cicatrici foarte mici, care se vindeca rapid. De obicei, inciziile se fac in puncte strategice, iar inchiderea acestora se face cu fire de sutura intradermica sau pansament. Incizia in sine consta in introducerea unei canule perforate care penetreaza stratul adiipos si indeparteaza prin aspiratie depozitele de grasime. Canula este conectata la un aspirator chirurgical si astfel se elimina depozitele. La finalul interventiei pacientul va fi imbracat intr-un costum compresiv si va fi bandajat.
5. Cum se face recuperarea dupa operatia de liposuctie?
Recuperarea dupa operatia de liposuctie se face prin intermediul unor bandaje elastice aplicate asupra zonelor tratate si a unui tip de imbracaminte de compresie special adaptata pentru corpul pacientului. Aceste bandaje vor fi aplicate timp de trei saptamani de la efectuarea operatiei. Recuperarea dureaza cateva luni, timp in care edemul va disparea, iar durerile postoperatorii vor scadea in intensitate. Tocmai din acest motiv, efectele pot fi evaluate la doar trei luni dupa finalizarea interventiei. In cazul in care rezultatul obtinut nu este intocmai cel dorit, se pot practica lipoaspiratii suplimentare. Liposuctia poate fi asociata cu liftingul facial , abdominoplastia , lipofillingul sau tratamentul ginecomastiei.