Iubirea este una dintre cele mai profunde emotii cunoscute fiintelor umane. Exista multe feluri de iubire, dar multi oameni isi cauta expresia intr-o relatie romantica cu un partener (sau parteneri) compatibili. Pentru acesti indivizi, relatiile romantice cuprind unul dintre cele mai semnificative aspecte ale vietii si sunt o sursa de implinire profunda.
In timp ce nevoia de conexiune umana pare a fi innascuta, se invata capacitatea de a forma relatii sanatoase si iubitoare. Unele dovezi sugereaza ca abilitatea de a forma o relatie stabila incepe sa se formeze in copilarie, in primele experiente ale unui copil cu un ingrijitor care satisface in mod fiabil nevoile sugarului de hrana, ingrijire, caldura, protectie, stimulare si contact social. Astfel de relatii nu sunt destin, dar sunt teoretizate pentru a stabili modele adanc inradacinate de relationare cu ceilalti. Cu toate acestea, sfarsitul unei relatii este adesea o sursa de mare angoasa psihologica.
Cum sa construiesti o relatie sanatoasa
Mentinerea unei relatii puternice necesita ingrijire si comunicare constanta, iar anumite trasaturi s-au dovedit a fi deosebit de importante pentru a incuraja relatii sanatoase. Fiecare individ ar trebui, pentru inceput, sa se simta increzator ca partenerul lor este dispus sa dedice timp si atentie celuilalt. Amandoi trebuie sa se angajeze, de asemenea, sa-si acomodeze diferentele, chiar daca acestea se schimba in timp.
In secolul XXI, relatiile bune sunt, in general, marcate de corectitudine emotionala si fizica, in special in distributia treburilor necesare intretinerii unei gospodarii. Partenerii in relatii puternice se simt, de asemenea, recunoscatori unii pentru altii, ofera in mod deschis si primesc afectiune si se angajeaza in discutii oneste despre sex.
In relatii bune, partenerii incearca sa-si ofere partenerului lor beneficiul indoielii, ceea ce creeaza sentimentul de a fi in aceeasi echipa. Acest sentiment, mentinut pe termen lung, poate ajuta cuplurile sa depaseasca provocarile pe care inevitabil le vor intampina impreuna.
Cum sa gasesti dragostea
Gasirea unui partener cu care sa impartasesti o viata este un proces minunat, dar deseori dificil. Indiferent daca este efectuata online sau personal, cautarea va impinge probabil o persoana in setari necunoscute pentru a intalni potentiali parteneri. Pentru a avea succes, este adesea necesar sa iesiti in afara zonei de confort.
Determinarea daca o anumita persoana este potrivita ca potential partener si daca o conexiune reflecta pasiunea temporara sau iubirea adevarata, poate fi o provocare, dar cercetarile sugereaza ca exista indicii revelatoare in comportament.
Un posibil indicator contraintuitiv al unei potentiale potriviri este simtul sinelui. Cineva care ar face un partener bun poate impinge un individ sa descopere noi activitati sau credinte care isi extind propriul concept de sine. Un alt semnificativ timpuriu poate fi stresul: interactiunea repetata cu cineva a carei impresie conteaza profund pentru noi poate alimenta anxietatea. Alti indicatori pozitivi includ faptul ca sunt foarte motivati sa vada persoana si sa investeasca o cantitate semnificativa de timp, emotie si energie in relatia in devenire.
Cum esueaza relatiile
Fiecare relatie reprezinta un salt de credinta pentru cel putin un partener si chiar si in cele mai fericite cupluri, insasi trasaturile care i-au atras candva unul catre celalalt pot deveni in cele din urma suparari care ii alunga. Dobandirea abilitatilor pentru a face o conexiune durabila este o munca grea, iar amenintarile pot aparea fara notificare prealabila. In relatiile de scurta durata, casual, niciunul dintre parteneri nu poate vedea impreuna un viitor pe termen lung cu adevarat viabil, dar de multe ori doar unul actioneaza, in unele cazuri fantomandu-l pe celalalt, iesind din viata lor fara comunicare, nici macar un text.
Pentru unele cupluri, infidelitatea este atat prima, cat si ultima paie, dar un numar surprinzator de relatii supravietuieste tradarii, unele doar pentru a avea conexiunea rasturnata de amenintari de zi cu zi, cum ar fi pierderea interesului pentru intimitatea fizica sau o diminuare a sentimentelor pozitive in trezire a criticilor, dispretului sau defensivitatii constante. Chiar si sa ramaneti impreuna decenii nu este o garantie ca un cuplu va ramane conectat: rata de divort pentru cuplurile peste 50 de ani s-a dublat din 1990.
Unii oameni se pot indeparta de ani de casatorie si se pot simti instantaneu neincarcati. Pentru altii, sfarsitul unei relatii care a durat doar cateva intalniri poate declansa traume emotionale care persista de ani de zile. Cu toate acestea, se produce o despartire, poate fi un factor de stres major, cu un efect asupra ego-ului si stimei de sine, care nu poate fi ignorat.