marea-britanie-proteste-la-sediile-astrazeneca-din-cambridge,-oxford-si-macclesfield,-pentru-a-cere-companiei-sa-renunte-la-drepturile-de-proprietate-intelectuala-asupra-vaccinului-anti-covid,-cu-scopul-de-a-fi-produs-oriunde-in-lume.

Marea Britanie. Proteste la sediile AstraZeneca din Cambridge, Oxford și Macclesfield, pentru a cere companiei să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului anti-Covid, cu scopul de a fi produs oriunde în lume.

Demonstrația, organizată de Global Justice Now, a degenerat, iar doi protestatari au fost arestați. Poliția a intervenit după ce patru protestatari au blocat intrarea în sediul central al companiei, în Cambridge. ”Vaccinul ar fi trebuit să fie accesibil în mod deschis tuturor pentru că a fost finanțat din bani publici în proporție de 97%”, susține organizatorul manifestației.

Police have begun scuffling with #PeoplesVaccine protesters as they move in to make arrests outside the @AstraZeneca HQ pic.twitter.com/ScBvFl5JQv

— Damien Gayle (@damiengayle) May 11, 2021

Global Justice Now vrea să convingă Universitatea Oxford să facă toate viitoarele sale inovații medicale cu licență deschisă.

”Oamenii de știință de la Universitatea Oxford, o instituție finanțată din fonduri publice, au dezvoltat acest vaccin care salvează vieții, printr-un proces de cercetare și dezvoltare care a fost aproape în totalitate finanțat public. Vaccinul rezultat ar fi trebuit să fie accesibil în mod deschis tuturor, dar AstraZeneca a intrat și l-a privatizat. Marea Britanie culege beneficiile vaccinurilor extrem de eficiente care sunt disponibile acum, dar oamenii din țările cu venituri mici și medii mor încă zilnic cu miile din cauza Covid”, a declarat Nick Dearden, directorul Global Justice Now.

Dearden este de părere că AstraZeneca a ”boicotat încercările de a pune în comun cunoștințele despre vaccin pe care le controlează” și acuză compania că nu s-a alăturat Fondului de acces tehnologic Covid-19 al OMS, ceea ce facilitează schimbul de tehnologie pentru vaccinuri și tratamente.

Dozens of #PeoplesVaccine protesters watching speakers outside @AstraZeneca talk about why its Covid vaccine patent should be waived. pic.twitter.com/EvbByAdCMy

— Damien Gayle (@damiengayle) May 11, 2021

În luna martie,  directorul OMS propunea o derogare de la legea brevetelor în privința vaccinurilor de coronavirus, în schimbul unor compensații, pentru a permite țărilor să producă și să vândă copii ale vaccinurilor fără a fi necesară obținerea unei licențe de la firmele care le-au dezvoltat.

Administrația Biden anunța, săptămâna trecută, că susține suspendarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva coronavirusului, însă Angela Merkel a respins propunerea SUA argumentând că “protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână astfel și în viitor”.

Surse alternative: Sky News, BBC

Sursa stire biziday.ro