Metabolismul se refera la procesele biochimice care apar in cadrul oricarui organism viu – inclusiv al oamenilor – pentru a mentine viata.
Aceste procese biochimice permit oamenilor sa creasca, sa se reproduca, sa repare daunele si sa raspunda la mediul lor.
Este o credinta obisnuita ca persoanele subtiri au un metabolism mai mare, iar persoanele supraponderale au un metabolism mai lent. De fapt, acest lucru este foarte rar cazul.
Acest articol al Centrului de cunostinte MNT va discuta despre faptele din spatele metabolismului, ce este, ce face si cum este influentat.
Despre metabolism:
– Cand oamenii folosesc cuvantul ,,metabolism”, se refera adesea la catabolism si anabolism.
– Catabolismul este descompunerea compusilor pentru a elibera energie.
– Anabolismul este construirea de compusi, care foloseste energie.
– Greutatea corporala a oamenilor este rezultatul catabolismului minus anabolismul.
Rata metabolica
In ciuda a ceea ce spun promotorii anumitor marci de alimente ,,sanatoase”, putini oameni pot face pentru a-si schimba semnificativ rata metabolica de odihna.
Strategiile pe termen lung, cum ar fi cresterea masei musculare, pot avea in cele din urma un efect.
Cu toate acestea, determinarea nevoilor de energie ale unui corp, apoi adaptarea stilului de viata in consecinta, va avea un efect mai rapid asupra modificarii greutatii corporale.
Ce este metabolismul?
Majoritatea oamenilor folosesc incorect termenul ,,metabolism” fie pentru anabolism, fie pentru catabolism:
Anabolismul este construirea de lucruri – o succesiune de reactii chimice care construiesc molecule din componente mai mici; procesele anabolice necesita de obicei energie.
Catabolismul este descompunerea lucrurilor – o serie de reactii chimice care descompun molecule complexe in unitati mai mici; procesele catabolice elibereaza de obicei energie.
Anabolism
Anabolismul permite organismului sa creasca celule noi si sa intretina toate tesuturile. Reactiile anabolice din organism folosesc substante chimice si molecule simple pentru a produce multe produse finite. Exemplele includ cresterea si mineralizarea osului si cresterea masei musculare.
Hormonii anabolici clasici includ:
– Hormonul de crestere – un hormon produs de glanda pituitara care stimuleaza cresterea.
– Insulina – un hormon produs de pancreas. Regleaza nivelul glucozei din sange. Celulele nu pot utiliza glucoza fara insulina.
– Testosteronul – determina dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine, cum ar fi o voce mai profunda si parul facial. De asemenea, intareste muschii si oasele.
– Estrogen – implicat in intarirea masei osoase, precum si in dezvoltarea caracteristicilor feminine, cum ar fi sanii.
Catabolismul
Catabolismul descompune lucrurile si elibereaza energie; foloseste compusi mai mari pentru a crea compusi mai mici, eliberand energie in proces. Catabolismul furnizeaza energia necesara corpului nostru pentru activitatea fizica, de la procesele celulare la miscarile corpului.
Reactiile catabolice din celule descompun polimerii (lanturi lungi de molecule) in monomerii lor (unitati unice). De exemplu:
Polizaharidele sunt descompuse in monozaharide – de exemplu, amidonul este descompus in glucoza.
Acizii nucleici sunt descompusi in nucleotide – acizii nucleici, cum ar fi cei care alcatuiesc ADN-ul, sunt descompusi in purine, pirimidine si zaharuri pentozice. Acestea sunt implicate in aprovizionarea cu energie a corpului.
Proteinele sunt descompuse in aminoacizi – in anumite circumstante, proteinele sunt descompuse in aminoacizi pentru a produce glucoza.
Cand mancam, corpul nostru descompune substantele nutritive – aceasta elibereaza energie, care este stocata in moleculele de adenozin trifosfat (ATP) din organism. ATP este considerat a fi ,,moneda energetica a vietii”.
Energia stocata in ATP este combustibilul pentru reactiile anabolice. Catabolismul creeaza energia consumata de anabolism pentru sintetizarea hormonilor, enzimelor, zaharurilor si a altor substante pentru cresterea celulara, reproducere si repararea tesuturilor.
Greutate corporala
Greutatea corporala este rezultatul catabolismului minus anabolismul – cantitatea de energie pe care o eliberam in corpul nostru (catabolism) minus cantitatea de energie consumata de corpul nostru (anabolism).
Excesul de energie este stocat sub forma de grasime sau glicogen in muschi si ficat. Glicogenul este principala forma de stocare a glucozei in organism.
Un gram de grasime produce 9 calorii, comparativ cu 4 calorii dintr-un gram de proteine sau carbohidrati.
Desi excesul de greutate este un rezultat al depozitarii de catre organism a excesului de energie sub forma de grasime, uneori, problemele hormonale sau o afectiune medicala de baza pot afecta metabolismul.
Daca cineva este foarte supraponderal sau este obez, poate fi recomandabil sa aveti o evaluare medicala pentru a determina daca o afectiune afecteaza greutatea corporala.