NATO îşi întăreşte prezenţa în Kosovo cu 600 de britanici. Militarii provin dintr-o forță de rezervă pusă la dispoziție la sfârșitul săptămânii pentru KFOR.
Tensiunea continuă să crească. Aproximativ 600 de soldați britanici vor fi dislocați în Kosovo pentru a consolida prezența NATO în această fostă provincie sârbă, unde a avut loc un grav atac armat pe 24 septembrie, a anunțat, duminică, un purtător de cuvânt al Alianței, scrie Le Figaro.
„Marea Britanie va desfășura aproximativ 200 de soldați din Batalionul 1 al Regimentului Regal Prințesa Wales, care se vor alătura altor 400 de soldați britanici aflați deja în Kosovo pentru exerciții. Vor urma întăriri din alte țări ale Alianței”, a declarat Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO.
Cresc forțele NATO în Kosovo
Cele 200 de noi dislocări, pe lângă cele 400 deja prezente pentru exerciții, provin dintr-o forță de rezervă pusă la dispoziție la sfârșitul săptămânii pentru KFOR, forța desfășurată de NATO în Kosovo, de către armata britanică pentru a face față reînnoirii tensiunii din regiune.
KFOR, prezentă în țară încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituție responsabilă de securitatea țării, cu 4.500 de militari din 27 de țări.
Serbia masează trupe la graniță
„Această decizie vine după atacul violent împotriva poliției din Kosovo din 24 septembrie și tensiunile tot mai mari din regiune”, a adăugat el, fără a se referi în mod explicit la declarațiile americane de vineri, care au avertizat cu privire la o desfășurare militară sârbă la granița cu Kosovo.
NATO a făcut din nou apel la calm duminică și a cerut ca Belgradul și Pristina să revină cât mai repede pe calea dialogului, „singura cale de a realiza o pace de durată”, potrivit acestui purtător de cuvânt.
Polițist albanez din Kosovo, ucis de un comandp sârb
Un polițist albanez kosovar a fost ucis duminică, 24 septembrie, într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari în mai multe orașe.
A urmat un schimb de focuri între forțele speciale ale poliției kosovare și un comando sârb puternic înarmat. Aceasta este una dintre cele mai grave escalade care au avut loc în Kosovo în ultimii ani.
Serbia refuză să recunoască independența fostei sale provincii din sud, cu o majoritate albaneză, la un deceniu după un război mortal între gherilele de independență kosovare și forțele sârbe, care s-a încheiat după o campanie de bombardare a NATO.
Sursă știre expresspress.ro