Pentru cei care nu stiu acest lucru, nituirea metalelor este folosita si azi in atelier confectii metalice, iar profesionisti de la mester-metal.ro sunt experti in acesta tehnica !
Cum functioneaza niturile?
Cand este instalat, nitul este fie gaurit, asezat sau perforat intr-o gaura, apoi coada este apoi deformata, tinand nitul in pozitie.
Nitul se deformeaza prin lovirea sau zdrobirea cozii, ceea ce face ca materialul sa fie mai plat si, de obicei, determina extinderea cozii de aproximativ o data si jumatate dimensiunea diametrului initial al tulpinii.
La terminare, coada are aspectul unei forme de gantere care completeaza articulatia nituita.
Nituirea poate crea articulatii de cap sau cap la cap cu o varietate de configuratii diferite de nituri, inclusiv formatiuni simple, duble si in zig-zag.
Care sunt diferitele tipuri de nituri?
Exista opt tipuri de nituri utilizate pe scara larga, care includ:
Nituri oarbe (cunoscute si sub numele de nituri goale sau pop) – Acestea sunt utilizate atunci cand nu este posibil sa vedeti cealalta parte a unei imbinari. Acest tip de nituire se aplica foarte rapid si este utilizat intr-o varietate de sectoare, inclusiv in industria aerospatiala, constructii navale si electronice.
Nituri de actionare – Acest tip de nit orb are o mandrila scurta care iese din cap si este introdusa cu un ciocan, provocand sa aprinda capatul introdus in gaura.
Nit de spalare – Utilizat pentru suprafetele exterioare pentru a oferi un aspect bun si pentru a elimina rezistenta aerodinamica, acest tip de nit utilizeaza capete infundate si o gaura infundata si sunt numite si nituri infundate.
Nit de blocare prin frecare – Disponibil sub forma de cupa sau in forma de cupola, aceste forme timpurii de nituri sunt negre, unde primele sunt utilizate pe scara larga in aplicatii aerospatiale, aceste nituri seamana cu un surub in expansiune.
Nituri Oscar – Similar cu niturile oarbe, niturile Oscar au despicaturi de-a lungul arborelui gol. Aceste despicaturi, care vin de obicei in seturi de trei, determina indoirea arborelui si trebuie sa se aprinda in exterior, in timp ce mandrina este atrasa in nit. Flare-ul creeaza o suprafata larga care reduce sansa ca nitul sa fie scos.
Nituri autoperforante – Aceste nituri nu au nevoie de burghiu sau gaura perforata, deoarece capatul include o lovitura tesita pentru a strapunge materialele care trebuie imbinate. Niturile autoportante trec prin foaia superioara a materialului, dar nu strapung complet foaia inferioara, creand o imbinare etansa la apa sau gaz.
Nituri solide (cunoscute si sub numele de nituri cu cap rotund) – O tehnica care se intoarce in epoca bronzului, facand din acesta unul dintre cele mai vechi si, de asemenea, unul dintre cele mai fiabile tipuri de elemente de fixare.
Nituri structurale din otel – Acest tip de nit a fost utilizat pe scara larga pentru imbinarea otelurilor structurale, dar a fost in mare parte inlocuit cu utilizarea suruburilor de inalta rezistenta, deoarece acestea nu necesita lucratori calificati pentru instalarea si strangerea acestor suruburi.
Un nit nitru este, de asemenea, cunoscut sub numele de nit orb sau gol si este utilizat acolo unde puteti lucra doar cu o parte a nitului. Un instrument special de nituit trage capul mandrinei in corpul nitului, care se extinde apoi pe partea oarba a imbinarii. Odata ce se intalneste cu fata laterala oarba a imbinarii, mandrina se prinde, provocand scoaterea tijei pentru a crea o articulatie stransa. Un nit nitru poate fi folosit ca inlocuitor pentru piulite si suruburi, suduri si adezivi.
Nituri sunt rapide, dar daca doriti sa va faceti conexiunea invizibila, acestea nu sunt calea de urmat. Indiferent ce faci, niturile tale vor fi la vedere. Chiar si niturile infundate vor iesi oarecum de la suprafata. Este posibil ca unii designeri sa vada acest lucru ca fiind o optiune nepermisa din motive estetice.
Cu nituri, trebuie sa luati in considerare si locatia gaurii din doua motive. Pentru a obtine integritatea structurala, aveti nevoie ca orificiul sa fie la o distanta buna de marginea piesei dumneavoastra.
De asemenea, aveti nevoie de suficient spatiu pentru a va potrivi instrumentul de nit, mai ales cand vine vorba de amplasarea interioara. In unele cazuri, poate fi necesar sa adaugati material la ansamblu pentru a va consolida conexiunea nituita.
Nu in ultimul rand, in general, nituirea nu este la fel de puternica ca sudarea. Daca aveti nevoie ca cele doua parti sa poata rezista fortelor care separa piesele, imbinarile nituite vor fi mai susceptibile de a se defecta in comparatie cu o imbinare sudata corespunzator.
Nituri sunt o metoda populara de fixare in randul lucratorilor din industria constructiilor din otel. Avantajele pe care le ofera pentru constructia de poduri si telefoane mobile sau turnuri electrice il fac un element de fixare avantajos pentru constructia de otel.
Nituri sunt o alternativa ieftina la sudare si adezivi metalici. Acestea economisesc costul energiei electrice care este necesar in cantitati mari pentru conexiunile de sudare. Nu este nevoie de materiale speciale pentru conexiune, spre deosebire de sudura, care utilizeaza un adeziv metalic fierbinte pentru a conecta elementele de otel. Dimensiunea redusa a niturilor permite transportul unor cantitati mai mari simultan, economisind astfel si costurile de transport.
Sudarea necesita pregatirea ambelor piese care trebuie conectate. Procesul de sudare necesita, de asemenea, o multime de echipamente pentru sudare si finisare prin macinarea restului de deseuri ramas pe rosturi. Acest lucru creste costul de productie si va scade productivitatea zilnica. Nituirea unei imbinari, pe de alta parte, necesita echipamente mult mai mici si exista resturi neglijabile de deseuri dupa ce imbinarea a fost nituita. Acest lucru scade costul de productie si creste profiturile productiei.