Organizația Națiunilor Unite (ONU) a transmis marți că de la începutul războiului în Ucraina, mii de civili nevinovați au murit, împreună cu alte câteva sute de copii.
Potrivit ONU, de la începutul războiului din Ucraina, 10.000 de civili adulți au murit, alături de 560 de copii. Totuși, deoarece numeroase cadavre încă nu au fost identificate, se estimează că numărul real al victimelor va fi, probabil, „semnificativ mai mare”, conform anunțului făcut de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) la Geneva.
Zeci de mii de civili răniți în Ucraina, anunță ONU
„Zece mii de civili morţi reprezintă o piatră de hotar sumbră pentru Ucraina”, a declarat Danielle Bell, şefa misiunii ONU în Ucraina.
Se estimează că peste 18.500 de civili au fost răniți.
Între timp, în timpul unei vizite în Ucraina, președintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat Ucraina că o decizie rapidă privind începerea negocierilor de aderare la UE nu ar trebui să fie considerată garantată.
Anumite state membre ale UE au exprimat clar că ar dori să reflecteze cu atenție înainte de a lua o decizie cu privire la următorul pas al acestui proces.
Mai multe state ar putea bloca aderarea Ucrainei la UE
Michel a declarat că statele membre continuă să depună eforturi susținute pentru a construi o poziție unitară în cadrul Consiliului European în perspectiva summit-ului UE din decembrie.
El a evidențiat că dificultățile politice nu trebuie subestimate. A subliniat că, simultan, vor trebui luate decizii bugetare complexe.
Charles Michel nu a dezvăluit care state din UE ar putea opune rezistență începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina.
De asemenea, a subliniat că există opinii în rândul unor membri ai UE că trebuie depuse eforturi mai mari pentru a accelera procesul de aderare pentru statele din Balcanii de Vest, precum Bosnia și Herțegovina. Unora dintre aceste țări li s-a promis aderarea cu mai mult de 20 de ani în urmă.
În ultimele zile, președintele Consiliului European a avut discuții informale cu numeroși șefi de stat și de guvern din UE. El s-a întâlnit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev.
Agitație stârnită de intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană
Recent, Charles Michel a stârnit agitație atunci când a afirmat că, în viziunea sa, Ucraina ar putea deveni membră a UE încă din 2030. Asta cu condiția să implementeze reformele necesare, să lupte împotriva corupției și să îndeplinească cerințele legale.
În luna iunie a anului 2022, Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În prezent, Kievul se află în așteptarea unei decizii referitoare la începerea oficială a negocierilor.
Cu două săptămâni în urmă, Comisia Europeană a făcut o recomandare în principiu pentru acest pas. Însă guvernele țărilor din Uniunea Europeană încă nu au ajuns la un acord în acest sens.
O decizie se așteaptă să fie luată în cadrul ultimului summit regulat al liderilor UE. Acesta e programat pentru 14 și 15 decembrie, în ciuda semnalelor prudente provenite de la Bruxelles.
Între timp, Ucraina menține speranța că negocierile oficiale de aderare la UE vor începe până la finalul acestui an, potrivit Agerpres.
Sursă știre expresspress.ro