La peste 100 de ani de când Tezaurul României a fost dus în Rusia, Mugur Isărescu aduce în atenție că BNR va iniția o serie de acțiuni pentru recuperarea acestuia.
În această situație, Mugur Isărescu a declarat că BNR va coordona o serie de inițiative pentru a sublinia dreptul de creanță al României în ceea ce privește rezerva sa de aur trimisă la Moscova între 1916 și 1917.
Mugur Isărescu anunță demersuri pentru aducerea Tezaurului României înapoi
„Anul acesta, se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezarului României.
Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică”, a spus guvernatorul BNR.
Potrivit guvernatorului BNR, România deține un drept de creanță care are rădăcini în istorie, datând de mai bine de un secol.
Această abordare nu este nouă, deoarece în 1995, odată cu aderarea Rusiei la Consiliul Europei, România și alte state foste comuniste au prezentat propuneri pentru recuperarea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică.
În acea perioadă, Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului Europei a considerat că rezolvarea acestor probleme ar trebui gestionată între statele membre implicate.
Rusia a respins până acum discuția privind restituirea aurului
Explicația oferită de Mugur Isărescu indică faptul că Rusia a respins dialogul referitor la returnarea depozitului de aur evacuat la Moscova în 1916-1917.
Această respingere a fost justificată prin faptul că Rusia se află în procesul elaborării unei legi privind restituirea bunurilor materiale aparținând altor state, depozitate în Uniunea Sovietică pe durata războiului.
„Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei”, a continuat Isărescu.
„Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile.
Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni”.
Mugur Isărescu afirmă că subiectul nu e cunoscut pe plan extern
O problema majoră în această chestiune o reprezintă faptul că subiectul nu este cunoscut pe plan extern, mai spune guvernatorul.
„Ca urmare, principala noastră preocupare, spun, de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă.
Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează se seiful guvernatorului BNR încă din 1922”, a declarat guvernatorul BNR.
El a continuat, adăugând că Dosarul Tezaurului a fost transferat direct de la un guvernator la altul începând cu anul 1922. Asta inclusiv în perioada comunistă.
Prin urmare, l-a primit personal, considerând acest act ca o manifestare a hotărârii ferme a Băncii Naționale a României de a recupera bunurile care îi revin țării noastre.
Sursă știre expresspress.ro