Pe 2 noiembrie, peste un milion de oameni din Serbia se aflau în fața ecranelor lor pentru a-l vedea pe premierul Zoran Djindjic prăbușindu-se, împușcat de un lunetist. Epilogul primului episod din „Operațiunea Sablja”, care a ținut țara în suspans până duminică.
Pe 12 martie 2003, premierul Zvezdan Jovanovic, membru al unității de operațiuni speciale (JSO) – adevărata gardă pretoriană a lui Slobodan Milosevic – l-a împușcat pe prim-ministru în inima Belgradului. Zoran Djindjinc, reformistul care îl predase pe Milosevic justiției internaționale cu doi ani înainte, s-a prăbușit instantaneu. El a fost declarat decedat câteva ore mai târziu la spital.
Lansată în orele următoare morții sale, „Operațiunea Sablja” care dă numele serialului, va duce la arestarea a 11.000 de persoane – mafioți, criminali, politicieni, polițiști, judecători, jurnaliști, procurori…
Filmul e izbitor de realist
Mai mulți bărbați vor fi condamnați pentru asasinat, printre care Jovanovic și Milorad Ulemek, cunoscut sub numele de „Legija”, fost comandant al JSO.
„Pot spune fără să mint că acesta a fost unul dintre cele mai dificile roluri din cariera mea”, a declarat pentru AFP Dragan Micanovic, care îl interpretează pe Djindjic în serial.
„Nu a fost cu mult timp în urmă”, adaugă acest actor extrem de cunoscut din Serbia, „nu este ușor să interpretezi pe cineva care, în timpul vieții sale și după asasinat, nu a lăsat pe nimeni indiferent. Nu-mi amintesc nicio filmare cu atâtea repetiții”.
Rezultat: serialul și interpreții sunt izbitor de realiști – până la punctul în care videoclipurile de epocă incluse în producție sunt greu de distins.
„Îmi amintesc perfect această perioadă”, adaugă actorul principal al serialului „Operațiunea Sablja” care, ca și restul distribuției, a fost premiat la Festivalul de la Cannes în primăvară.
„L-au ucis pe prim-ministru!”
„Pe 12 martie [2003] eram în vizită la mama mea când a sosit o vecină care striga ‘L-au ucis pe prim-ministru!’. A doua zi, m-am întors la Belgrad și îmi amintesc și acum liniștea incredibilă a un oraș plin de îngrijorare. Puteai simți frica peste tot. Frica de ceea ce tocmai ni s-a întâmplase și frica de un viitor și mai incert al Serbiei”.
În opt episoade dense şi pline de nervozitate, serialul difuzat de RTS și HBO Max la nivel internațional cufundă complet telespectatorul în această atmosferă apăsătoare, încărcată și incertă. Din prim-plan, imagini de arhivă ale demonstrației din 5 octombrie 2000 care l-a doborât pe Milosevic, imagini de arhivă, din nou, cu Zoran Djindjic cerându-i Serbiei să-și înfrunte istoria.
Pentru a reînvia epoca, creatorii serialului s-au adâncit în arhive, au recitit rapoarte de investigație și știri, fără a cruța niciun detaliu.
„Am fost cufundați într-o lume de decadență morală totală, a unor indivizi gata să comită cele mai grave crime. Citirea mărturiilor lor, adesea lipsite de cea mai mică empatie, a fost profund deranjantă. De asemenea, am descoperit că o mare parte a societății cunoștea doar o latură a poveștii”, explică Goran Stankovic, unul dintre autori.
Cine era Zoran Djindjic
„Am vrut să arătăm o versiune a evenimentelor bazată pe fapte, dar și să oferim o metaforă pentru societatea în care trăim”, adaugă el.
Încă nenăscut în 2003, Vuk Randjic, în vârstă de 21 de ani, a devorat toate episoadele. „Descrie un moment din istorie, mai ales pentru noi, care habar n-avem cum era viața pe atunci”.
De Djindjic își va aminti, datorită serialului, reţinând imaginea „unui om care a încercat să rezolve lucrurile, dar care, din cauza unui întreg sistem, nu a putut să-și pună în aplicare viziunea”.
Un portret relativ măgulitor al unui prim-ministru care, ales cu promisiunea de a pune capăt unui deceniu de război, violență, corupție și ostracizare din partea comunității internaționale, a căzut rapid în sondajele de opinie.
Portretul din inima Belgradului
A fost criticat atât de cei care l-au acuzat că l-a adus pe Milosevic la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, cât și de cei care l-au criticat pentru că nu a curățat suficient de repede un aparat de stat corupt de grupurile mafiote, scrie afp.
Biljana Cubrilo, în vârstă de 70 de ani, nu s-a putut decide să vizioneze serialul. „Mi-a fost prea greu… Nu mă pot decide să retrăiesc acele momente”, a explicat pensionara.
Cât despre Djindjic, portretul său din inima Belgradului este în mod regulat vandalizat – stropit cu roșu de detractorii săi. Şi apoi este curățat apoi de susținătorii săi…(Traducerea-Rador)
Sursă știre expresspress.ro