Opt state membre OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) au convenit în mod neașteptat să continue cu planurile lor de a majora producția cu 411.000 barili pe zi (bpd) în mai, o decizie care a dus la un declin sever al prețurilor petrolului, transmite Reuters.
Joi, cotațiile țițeiului, care deja înregistraseră un declin de peste 4% după anunțul SUA privind noile taxe vamale, și-au extins scăderea, după ce OPEC și-a actualizat planurile privind producția.
Inițial, cele opt state membre OPEC+ discutaseră o majorare a producției cu 135.000 barili pe zi în mai, ca parte a planului de a renunța gradual la măsurile de reducere a producției, adoptate pentru a susține nivelul prețurilor. Dar la întâlnirea online de joi a celor opt state membre OPEC+, grupul a anunțat că va majora producția cu 411.000 barili pe zi (bpd) în mai. Acesta este următorul pas din planul convenit de Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite (UAE), Kuweit, Irak, Algeria, Kazahstan și Oman de a spori gradual producția.
OPEC a citat ‘fundamentele viabile ale pieței și perspectivele pozitive de piață’ pentru decizia sa.
Anunțul de joi reflectă parțial ‘dorința liderilor OPEC+ de a îmbunătăți respectarea cotelor de producție’, spun analiștii.
‘OPEC+ se concentrează pe respectarea cotelor de producție și această decizie îi forțează pe cei recalcitranți să-și îndeplinească angajamentele’, a apreciat Amrita Sen, analist la Energy Aspects.
Producția record din Kazahstan i-a supărat pe unii membri, inclusiv Arabia Saudită, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. OPEC+ a cerut statului din Asia Centrală să facă noi reduceri, pentru a compensa excesul de producție.
În ultimele luni producția de petrol a Kazahstanului a depășit țintele convenite cu OPEC+. Și alte țări, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Nigeria și Gabon, au depășit ușor cotele de producție.
Luna aceasta, producția și exporturile din Kazahstan ar putea scădea după ce Rusia a cerut închiderea unor capacități de export ale conductelor CPC. Printre acționarii CPC se află companiile americane Chevron și Exxon Mobil, statul rus, firma petrolieră rusă Lukoil și compania de stat KazMunayGas din Kazahstan.
Cu o lungime de peste 1.500 de kilometri, oleoductul Caspian Pipeline Consortium aduce petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna mai a scăzut joi cu 4,76 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 66,95 dolari. De asemenea, la bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut joi cu 4,81 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 70,14 dolari.
Sursă Informateca.ro: Sursa ta de informații actualizate și credibile