Topometria s-a dezvoltat in Romania dupa Revolutia din decembrie 1989, dupa fenomenul retrocedarilor. Acela a fost momentul adevarului care a demonstrat ca masuratorile terenurilor s-au facut dupa ureche si ca multe loturi se suprapuneau din cauza erorilor topografice. Liberalizarea terenurilor agricole si intravilane a insemnat cresterea solicitarilor topometristilor care masurau si terenurile, dar realizau si planurile acestora. Coordonatele tuturor suprafetelor au fost trecute in hartile realizate prin satelit ca totul sa fie corect si lumea sa fie multumita.
Multi oameni nu si-au gasit intreaga suprafata trecuta in rol sau cu care au intrat in CAP si au fost dezamagiti, fiindca s-au trezit nedreptatiti de doua ori: prima data cand au fost obligati sa isi cedeze pamantul si sa il inscrie in CAP, a doua oara cand l-au primit inapoi ciopartit.
In anul 1995 a aparut pentru prima data in Romania Nbtrade Trading 93 SRL, o firma care repara aparate destinate topometristilor, vechi de 40 de ani, care erau uzate moral.
In acel moment, reprezentantii firmei au inteles ca trebuie sa faca mai mult atat pentru specialistii topometristi, cat si pentru solicitantii serviciilor lor. Romania trebuia sa intre in randul elitelor topometriei mondiale, prin introducerea pe piata a produselor de scanare laser 3D Stonex, producator de elita al aparaturilor care masoara cu maxima acuratete.
Exista aplicatii si multi dintre specialisti le utilizeaza de pe telefonul mobil, dar pot da erori de 2-3 metri, in timp ce produsele electronice de stabilire a coordonatelor geografice inregistreaza erori de cativa centimetri sau milimetri.
Dispozitivele electronice de masurare a terenurilor sunt mult mai rezistente decat cele vechi si pot fi utilizate si in conditii meteo extreme.
Softurile de teren performante sunt mult mai rezistente decat alte dispozitive electronice.
GNSS Stonex S7-G se dovedeste o proba de acuratete a masuratorilor si una de rezistenta la intemperii si la factorii nocivi, pentru ca:
-este rezistent la apa si la praf. Un telefon inteligent care a fost scapat in apa este pierdut. El devine de neutilizat si se pierd si datele importante stocate in memoria sa. GNSS Stonex S7-G rezista la contactul cu apa, fapt care permite utilizarea lui si cand ploua, cand este ceata sau ninge. Praful este un alta dusman de moarte al dispozitivelor electronice, dar nu si al celui prezentat mai sus care trebuie sa fie folosit de un profesionist pentru a fi pus in valoare.
Praful nu se asaza pe acest dispozitiv si nu intra in mecanismele sale.
-caldurile excesive nu reusesc sa determine defectarea lui, nici sa il blocheze. Cu el se poate lucra la temperaturi de +60 de grade Celsius si poate fi depozitat fara probleme la temperaturi de +70 de grade. Aceste performante sunt greu de egalat, dar dispozitivul rezista si le temperaturi foarte scazute. Daca multe dintre dispozitivele electronice dau semne de oboseala la 0 grade Celsius, GNSS Stonex S7-G functioneaza perfect si la -20 de grade Celsius si poate fi depozitat la -30 de grade Celsius. Cu siguranta ca producatorii l-au conceput si pentru masuratorile de la Poli sau din statele nordice si din Siberia, locuri renumite pentru temperaturile scazute.
Multe dintre dispozitivele de pe site pot realiza masuratori exacte in mai putin de 50 de secunde si sa transfere date in acelasi interval scurt de timp.
Deosebit de utile sunt scanere pentru terenuri si pentru cladiri menite sa:
-depisteze la timp eventualele pericole
-sa descopere punctele prin care se pierde caldura
-sa indice zonele de risc ale unei constructii civile, industriale sau ale uneia de patrimoniu.
Fisuri minuscule pot fi depistate in urma scanarii imobilelor, iar acestea urgenteaza efectuarea unor reabilitari atat de necesare.
Multe poduri gigantice care traverseaza rauri sau fluvii se prabusesc instantaneu producand multe pierderi de vieti omenesti, fiindca nu se efectueaza la timp scanarea acelei constructii care in timp este slabita de interactiunea cu apa si de greutatea pe care o suporta ca si de miscarile masinilor grele.
Aceste aparate care executa operatiuni fine, imposibil de realizat in conditii normale isi merita pretul care va fi amortizat prin incasarile realizate datorita lor.
Exista sisteme care permit masurarea unor zone ale unui teren inaccesibile in vederea stabilirii coordonatelor geografice.
Topometristii stiu de unde isi pot comanda aparatura performanta si unde pot solicita repararea acesteia. Cand acesti specialisti nu dispun de banii necesari pentru cumpararea scannerelor, pot solicita firmei prezentate mai sus scanarea unor suprafete sau a unor imobile contra cost.
Romania a castigat enorm prin prezenta acestei firme care a revolutionat topometria autohtona prin ceea ce a oferit, fiindca se inscrie in randul topometristilor de succes ai lumii.
De un sfert de secol Nbtrade.ro ofera produse si servicii pe internet. Specialistii firmei sunt la dispozitia topometristilor care doresc informatii despre anumite dispozitive, care vor sa fie ajutati sa aleaga produse care se potrivesc activitatii lor sau care solicita reparatiile acestor dispozitive electronice si scanari de terenuri si de imobile.
Fara Nbtrade.ro topometria din Romania ar fi ramas mult in urma, cu toate ca masuratorile cu aparate rudimentare sunt pe cale de disparitie in lumea intreaga.
Exista GPS agricol pentru masurarea suprafetelor uriase si statii robotizate totale. Din magazin poate fi cumparat si un SCANER LASER STONEX X300 TOF al carui pret este de 90 000 de lei sau 15 500 de euro fara TVA.
Acest dispozitiv ajuta la planificarea proiectului si datorita lui se evita pierderile generate de surpare, de existenta unui teren pe care nu se poate construi si pe care echipa nu se grabeste sa toarne fundatia inainte de a avea rezultatele finale.