Președintele american Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife vamale semnificative asupra importurilor, într-un efort de a revitaliza industria americană și de a reduce deficitul comercial al SUA. Într-un discurs susținut în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump a declarat: „Ne-au răvășit fabricile, am fost jefuiți. Asta va lua sfârșit azi. Este declarația noastră de independență economică. E ziua în care vom face America din nou bogată.”
Noile măsuri includ un tarif universal de 10% aplicat tuturor importurilor, cu excepția celor din Canada și Mexic, și tarife suplimentare pentru anumite țări, în funcție de practicile comerciale considerate inechitabile de administrația americană. Astfel, China va fi supusă unui tarif de 34%, iar Uniunea Europeană unui tarif de 20%.
Administrația Trump susține că aceste tarife vor stimula producția internă și vor crea locuri de muncă pentru americani. Cu toate acestea, economiștii avertizează că astfel de măsuri ar putea încetini economia globală, crește riscul de recesiune și majora costurile de trai pentru familiile americane.
Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Președinta Comisie anunță contramăsuri, dar mai întâi negocieri
Von der Leyen și-a exprimat regretul profund față de noile tarife vamale impuse de Trump, subliniind dezordinea creată și absența unei căi clare prin complexitatea și haosul creat, în condițiile în care toți partenerii comerciali ai SUA sunt afectați.
„Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele impuse la oțel. Și acum ne pregătim pentru contramăsuri suplimentare pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează”, a spus von der Leyen, într-o declarație transmisă de la Samarkand, în Uzbekistan, joi, înaintea reuniunii la nivel înalt al Parteneriatului UE-Asia Centrală.
Ea a subliniat că milioane de cetățeni vor avea facturi mai mari la alimente, medicamente și transport, iar inflația va crește. În Europa există, de asemenea, temeri că taxele vamale mai mari impuse de SUA vor duce la un aflux de produse ieftine din alte țări, în special din China. Von der Leyen a promis că UE va monitoriza îndeaproape efectele indirecte ale acestor tarife și va proteja industriile continentului.
„Noile tarife anunțate de Trump vor avea un impact imediat asupra consumatorilor din întreaga lume”, avertizează von der Leyen.
Londra a fost „cruțată” de Trump cu tarife de doar 10%
În schimb, Marea Britanie caută să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a „atenua” impactul tarifelor impuse de Donald Trump şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul britanic al Comerţului, Jonathan Reynolds, citat de AFP.
„Întrucât SUA sunt aliatul nostru cel mai apropiat, abordarea noastră este să ne păstrăm calmul şi să ne angajăm să ajungem la acest acord care sperăm că va atenua impactul a ceea ce a fost anunţat astăzi”, a declarat el.
China a îndemnat SUA să „anuleze imediat” noile tarife și a avertizat că va lua „contramăsuri”
Aceste decizii marchează o schimbare semnificativă în politica comercială a Statelor Unite și au potențialul de a declanșa un război comercial global, cu efecte asupra economiilor multor țări.
Citește și Keir Starmer și Donald Trump discută despre un acord economic bilateral între Marea Britanie și Statele Unite
Sursă Informateca.ro: Sursa ta de informații actualizate și credibile