TENSIUNI Rusia atacă o aeronavă franceză în Marea Baltică. NATO trimite 20 de drone navale în patrulare. Aeronava de patrulă maritimă Atlantique 2 a Marinei Franceze a fost luată în vizor de un sistem de apărare aeriană rusesc, deși se afla în apele internaționale.
TENSIUNI Rusia atacă o aeronavă franceză în Marea Baltică. NATO trimite 20 de drone navale în patrulare.
Aeronava de patrulă maritimă Atlantique 2 a Marinei Franceze a fost iluminată de radarul de control al focului al unui sistem rus de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, în timp ce survola Marea Baltică la începutul acestei săptămâni, potrivit ministrului forțelor armate francez, Sebastien Lecornu.
Rusia atacă o aeronavă franceză în Marea Baltică
Incidentul este cel mai recent care a avut loc într-o regiune extrem de strategică în care activele NATO și cele rusești se monitorizează îndeaproape reciproc și care a cunoscut o serie de sabotaje ale infrastructurii submarine.
„Miercuri seara, o aeronavă de patrulă maritimă franceză Atlantique 2 a fost ținta intimidării rusești”, a spus Lecornu.
„Patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, ca parte a unei operațiuni NATO și a fost iluminată de radarul de control al focului al unui sistem de apărare aeriană de la sol S-400. Această acțiune agresivă a Rusiei este inacceptabilă. Forțele noastre armate vor continua să acționeze pentru a apăra libertatea de navigație în spațiile aeriene și maritime internaționale.”
„Iluminarea cu radar a aeronavelor noastre în apele internaționale este o acțiune agresivă”, a declarat și colonelul Guillaume Vernet, purtător de cuvânt al Forțelor Armate franceze.
„Atitudinea profesională a echipajului nostru a împiedicat orice escaladare.”
Rapoarte suplimentare arată că, pe lângă faptul că a fost luată în vizor de radarul de control al focului, Atlantique 2 a fost supusă unui bruiaj de către Forțele Armate Ruse.
Atlantique 2 zbura de la baza sa de origine la Lann-Bihoué din Bretania, nordul Franței. Cu o rază de acțiune de 4.300 de mile marine și o rezistență de 14 ore, Atlantique 2 este un activ de supraveghere ideal și poate chiar să efectueze misiuni de lovitură aer-sol, potrivit The War Zone.
„Suntem singura aeronavă franceză echipată cu atât de multe imagini și kit de supraveghere electromagnetică și capabilă să rămână în zonă atât de mult timp – până la 14 ore la sarcină”, a declarat comandantul uneia dintre cele două escadrile Atlantique 2 pentru AirForces Monthly.
„Aceasta ne permite să evaluăm informațiile, să ne asigurăm că este o țintă care trebuie angajată și să tragem.”
NATO trimite peste 20 de drone navale
Oficialii NATO avertizează tot mai mult despre amenințarea tacticilor rusești de „război hibrid” aici și în alte părți ale Europei. De aceea a și desfășurat operațiunea Baltic Sentry, cel mai recent efort de apărare împotriva flotei ruse din umbră.
Totodată, Marea Britanie conduce Nordic Warden, „un sistem avansat de reacție pentru a urmări potențialele amenințări la adresa infrastructurii submarine și a monitoriza flota rusă din umbră, în urma avariilor raportate la un cablu submarin major din Marea Baltică”.
Sistemul a fost creat pentru a proteja infrastructura critică submarină și consolidează răspunsurile NATO „existente și planificate.”
În următoarele săptămâni, 20 de nave de suprafață fără echipaj (USV) se vor alătura misiunii NATO Baltic Sentry de a proteja cablurile de energie și de comunicații care circulă pe sub Marea Baltică, dintre care unele au fost recent sabotate, potrivit Militarnyi.
Este prima dată când NATO va folosi USV-uri în acest fel, a declarat un comandant de top al Alianței.
„NATO va aduce câteva USV noi. Mă aștept ca în mai puțin de câteva săptămâni să le aducem la (comandamentul maritim aliat) MARCOM și apoi vom începe să folosim aceste nave pentru a asigura o supraveghere persistentă, 24 de ore din 24, a zonelor critice,”a declarat adm. francez Pierre Vandier, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT).
În declarația lor, liderii au numit Rusia și flota sa umbră de petroliere ca responsabile de crearea problemelor de securitate și de mediu în întreaga lume.
„Această practică condamnabilă amenință, de asemenea, integritatea infrastructurii submarine, crește riscurile legate de munițiile chimice aruncate în mare și sprijină în mod semnificativ finanțarea războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Sursă știre expresspress.ro