Situația civililor din Fâșia Gaza este tot mai disperată. O arată și imaginile care vin zilnic din acea zonă. Peste un milion de oameni încearcă să supraviețuiască printre dărâmături, în beznă, fără mâncare, apă, electricitate sau medicamente. singurul loc prin care palestinienii pot primi ajutoare externe este punctul de trecere la frontieră Rafah, la granița cu Egiptul. Însă zeci de camioane cu ajutoare sunt blocate pe teritoriul acestui stat.
Cele două milioane de suflete care locuiesc în Fâșia Gaza supraviețuiesc datorită faptului că Israelul le furniza electricitate, apă, alimente, chiar și locuri de muncă. Acum, nimic din toate acestea nu se mai întâmplă.
Israelienii sunt dispuși să deblocheze situația abia în momentul în care toți cei peste 250 de ostatici capturați de gruparea teroristă Hamas vor fi eliberați. De asemenea, singurul loc prin care palestinienii pot primi ajutoare externe este punctul de trecere la frontieră Rafah, la granița cu Egiptul.
Din păcate, zeci de camioane încărcate cu ajutoare sunt blocate pe teritoriul Egiptului. Dar, dincolo de orice discuție legată de gruparea teroristă hamas, civilii din Fâșia Gaza trăiesc un adevărat coșmar.
Bani pentru teroriști din Fâșia Gaza
De remarcat este faptul că toată comunitatea internațională este de acord că drepturile omului trebuie respectate. Că civilii din Fâșia Gaza trebuie să supraviețuiască.
Și totuși, întrebarea care se pune este cât de mult ar trebuie să implice comunitatea internațională, de vreme ce ajutoare de miliarde de euro care au fost date acolo au fost folosite în alte scopuri decât cele destinate?
Tot mai multă lume ridică suspiciunea că mare parte din bani ar fi folosiți pentru a finanța gruparea teroristă Hamas. Pentru că trebuie să spunem că palestinienii au fost ajutați și cu bani.
Șase miliarde de euro de la americani
Astfel, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională ar fi oferit în jur de șase miliarde de euro, în diferite scheme de ajutor. Se vorbește inclusiv de bani lichizi fără să se știe precis unde au ajuns aceștia. De asemenea, sume importante de bani au fost oferite pentru cei din Fâșia Gaza și de Uniunea Europeană.
Presa a relatat despre faptul că banii oferiți de Uniunea Europeană au fost destinați pentru investiții în economie, agricultură și crearea de oportunități pentru palestinieni pentru a-și dezvolta propriile afaceri.
Însă, tot presa remarcă faptul că sumele de ordinul sutelor de milioane de euro nu au ajuns la destinație.
Ce se întâmplă cu banii în Gaza
În momentul de față numărul întrebărilor în materie îl depășește cu mult pe cel al răspunsurilor. Dar, dacă privim în urmă vedem că nu numai în Palestina s-a întâmplat acest lucru. Să ne amintim, de pildă, ce s-a ales de reconstrucția Ceceniei după bombardamentele Rusiei.
Pe hârtie se construiau blocuri, se refăcea infrastructura etc. În realitate banii se duceau în altă parte. Tot jurnaliștii mai spun că asta s-ar fi putut întâmpla ani de zile în Fâșia Gaza, scrie TVR.
Sursă știre expresspress.ro