VREMEA 44 grade în România. Recordul de căldură va cădea, spun meteorologii. Cea mai fierbinte zi a fost în 2007 când am avut 43,7 grade În ce zone vor veni ploi și vijelii? vă spunem în cele de mai jos
Toate regiunile României se află sub diferite tipuri de coduri. Cel de căldurtă este roșu în sudul țării și în București. Aici, recordul de temperatură de 43,7 de grade va fi bătut în cursul zilei de marți cred specialiștii.
VREMEA 44 grade în România. Recordul de căldură va cădea. În ce zone vor veni ploi și vijelii?
Val de căldură record, temperaturi maxime de 40-44°C, disconfort termic deosebit de accentuat (14-17 iulie)
COD ROȘU cea mai mare parte a țării
Duminică, luni, marți și miercuri (14, 15, 16 și 17 iulie), valul de căldură va continua să se intensifice de la o zi la alta, astfel încât în Banat, Crișana, vestul Maramureșului, nord-vestul și sud-vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, partea continentală a Dobrogei și în Moldova, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, cuprinse frecvent între 39-42°C, depășind recordurile lunare pe arii extinse (cele mai ridicate temperaturi înregistrate în luna iulie, în istoria măsurătorilor).
Marți și miercuri, în municipiul București, precum și în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița și Brăila, maximele termice vor atinge 43-44°C, apropiindu-se de temperatura maximă absolută a lunii iulie în România (44,3°C Calafat, 24 iulie 2007*), dar și de cea mai ridicată temperatură înregistrată de la începutul măsurătorilor până în prezent în România (44,5°C Ion Sion, județul Brăila, 10 august 1951*). Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând frecvent valori de 83-86 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20-26°C, caracterizând nopți tropicale. (sursa datelor: Administrația Națională de Meteorologie)
COD PORTOCALIU
Nordul și centrul țării, zonele subcarpatice (alt. 600-800 m) și cea de litoral, Delta Dunării
În estul Maramureșului, cea mai mare parte a Transilvaniei și în Delta Dunării, temperaturile maxime vor atinge frecvent 36-38°C, iar minimele nu vor coborî sub 20-22°C, caracterizând nopți tropicale. În zonele subcarpatice, la altitudini de 600-800 m, precum și pe litoral, maximele termice se vor situa între 33-36°C. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând frecvent valori de 82-84 de unități.
COD GALBEN
Vin și ceva ploi
Stul Transilvaniei, zonele montane (alt. 800-1000 m)
În estul Transilvaniei, precum și în zonele montane – la altitudini de 800-1000 m, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime cuprinse între 32-34°C. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.Potrivit meteorologilor, până la ora 16:00, în judeţul Neamţ (zona de munte, la peste 1.800 metri altitudine, precum şi în localităţile Borca, Poiana Teiului, Farcaşa, Ceahlău şi Grinţieş) şi în judeţul Alba (la peste 1.800 de metri şi în localitatea Şugag) se vor semnala averse torenţiale, care vor acumula 15 – 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni, transmite Agerpres
Sursă știre expresspress.ro