Deși probabil că nu este posibil să fi pregătită 100% pentru sosirea bebelușului tău există o serie de decizi și cățiva pași pe care îi poți face pentru a-ți ușura această frumoasă schimbare care urmează să vină în viața ta. Vreau să îți împărtășesc câteva lucruri care le-am făcut eu înainte de venirea pe lume a ficei mele și care sunt sigură că te vor ajuta și pe tine.
Alegerea doctorului pentru bebelușul tău
Probabil ai senzația că pur și simplu te-ai mutat la cabinetul medicului tău (sau că vorbești non-stop la cabinet) în cele 9 luni de sarcină, ei bine, asta nu-i nimic, cel puțin prin comparație cu timpul pe care îl vei petrece cu medicul bebeluşului tău (sau la telefon sau pe e-mail) în următorul an.
Până și cel mai sănătos sugar are nevoie de multă îngrijire, de la verificările periodice la vaccinări. Ia în calcul și inevitabilele prime strănuturi și durerile de burtică și vei vedea de ce medicul copilului tău va juca un rol atât de important în primul an de viață al micuțului tău și în primul tău an ca părinte. Şi mai târziu… cel mai probabil, mult timp după aceea. În fond, doctorul care îl vei alege vă va vedea tine și pe bebe de-a lungul a 18 ani de secreții nazale, dureri de urechi, roșu în gât, dureri de stomac, lovituri și vânătăi și așa mai departe.
Evident că nu vei locui cu medicul copilului în toți acești ani (deși vor exista momente, mai ales noaptea și in weekend, când iți dorești să fi fost astfel), dar vei dori să fie o persoană în prezența căreia să te simți în largul tău sau cu care să fii compatibilă. Cineva față de care să nu te simți stânjenită că îi pui întrebări care nu sunt deloc comode. Cineva care are la fel de multă răbdare cu micii pacienți, ca și cu părinții lor stresați.
Stocarea țesutului de cordon ombilical ca sursă de celule stem
Ca și cum nu ai avea destule la care să te gândești înainte de nașterea copilului, iată un lucru referitor la care să decizi: ar trebui să păstrezi sângele ombilical al copilului – și dacă da, cum? Eu împeună cu soțul meu am decis să recoltăm la naștere și celule din sângele ombilical. Prelevarea de sânge ombilical este o procedură simplă și nedureroasă care durează mai puțin de cinci minute și este efectuată după ce cordonul ombilical a fost prins în pense și tăiat. Am aflat că cei de la Cord Blood Center oferă chiar și recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem.
E întru totul inofensivă si pentru mamă, și pentru făt. De ce să prelevezi și să păstrezi sângele ombilical, în loc să-l arunci, ca de obicei? Fiindcă sângele ombilical al unui nou-născut conține multe tipuri de celule stem care pot, în unele cazuri, să fie folosite pentru tratarea anumitor tulburări ale sistemului imunitar sau anumitor boli de sânge.
Celulele stem din sângele ombilical sunt deja considerate tratamentul standard pentru o mulțime de boli, printre care leucemii (cancere ale sistemului imunitar al sângelui), cancere de măduvă osoasă, limfoame și neuroblastom și boli moștenite ale sistemului imunitar și ale celulelor imunitare. Mai mult, celulele stem din sângele ombilical sunt cercetate ca posibile tratamente pentru alte afecțiuni și boli.
După ce ai făcut o alegere, e timpul să semnezi contractul cu banca aleasă. Vezi să o faci până la finalul trimestrului al doilea sau măcar înainte de săptămâna 34.
După ce ai semnat, banca de celule stem îți va da o trusă pe care să o ai la îndemână în ziua cea mare. Pune trusa în geanta cu care vei merge la spital. În acest fel nu fie nevoie să cotrobăi după ea când vei începe să ai contracții. Odată intrată în travaliu, e momentul să-i dai medicului (sau personalului medical) trusa de prelevare a sângelui ombilical. Imediat după naștere (fie că e vaginală sau prin cezariană), medicul va prinde înre pense cordonul ombilical. Va preleva sângele ombilical cu ajutorul instrumentelor din trusă.
Când este gata prelevarea, e timpul ca tu (ori, mai probabil, partenerul tău, căci tu vei fi puțin ocupată) sau medicul (ori personalul medical) să sune la banca de celule. După ce este dat telefonul, banca va avea grijă să trimită un curier care să ridice trusa cu sângele ombilical. Aceasta va fi trimită la laborator, pentru depozitare. Trusa va ajunge la laborator după maximum 36 de ore de la nașterea ghemotocului tău prețios.
Ştim că aceasta este o decizie foarte importantă, și că este la fel de important să fii cât mai bine informată. Recoltarea celulelor stem la naşterea copilului tău reprezintă o șansă unică pentru viitor, care odată pierdută, nu va mai fi accesibilă.
Curs de pregatire pentru naștere
În unele comunități, unde opțiunile de a naște sunt limitate, alegerea cursului e relativ simplă. În altele, varietatea ofertelor poate să fie copleșitoare și derutantă. Există cursuri prenatale timpurii, urmate în primul sau în al doilea trimestru, ce acoperă toate aspectele sarcinii:
- nutriție,
- exerciții fizice,
- dezvoltarea fătului
- actul sexual.
Şi există și cursuri de pregătire, pe ultima sută de metri, de 6-10 săptămâni, începând, de obicei, în lunile a şaptea sau a opta, care se concentrează pe :
- travaliu,
- naștere,
- îngrijirea postpartum a mamei și copilului.
- Ba chiar există și cursuri rapide de weekend.
N-ai timp pentru un curs la care să ajungi personal? Vezi ce oferte sunt pe DVD sau online. Dacă oferta e slabă, orice curs de pregătire e, probabil, mai bun decât niciunul. Dacă acolo unde locuiești ai de unde alege, să te hotărăști îți poate prinde bine să ai în vedere următoarele: Cine ține cursul? Un curs ținut sau recomandat de medicul tău este, adesea, cel mai bun. Mai poate fi bun și un curs ținut de spitalul sau de maternitatea undei vei naște. Dacă filosofia despre travaliu și naștere a instructorului variază mult față de cea a celor care te vor asista la naștre, e probabil să ai parte de contradicții și conflicte. Dacă apar diferențe de opinie, ai grijă să te ocupi de ele împreună cu medicul tău mult înainte de data la care vei naște.
Cât de mare este grupa?
Mică e cel mai bine. Cinci-şase mame cu însoțitorii lor e raportul ideal. Mai mult de 10-12 persoane pot să fie instructorul prea mult. Nu doar că îşi poate face timp să acorde atenție fiecăruia, într-un grup mic – deosebit de important în timpul sesiunilor de exersare a tehnicii de respirație și relaxare , dar, în grupurile mici, camaraderia e mai puternică.
Ce e în programă?
Orice curs ai alege, e de așteptat să afli care sunt etapele unui travaliu normal, precum și posibilele complicații. Un curs cuprinzător ar trebui să vizeze și îngrijirea postpartum și alăptarea. Majoritatea cursurilor te vor lămuri cu privire la planurile de naștere, la intervențiile medicale care ar putea fi necesare.
Camera bebeluşului
Un nou-născut are nevoi de bază:
- o pereche de brațe iubitoare care să îl alinte și să îl legene,
- o pereche de sâni (sau un biberon) de unde să se hrănească,
- un loc sigur unde să doarmă.
De fapt, multe dintre produsele, mobilele și accesoriile vândute ca articole necesare pentru camera bebeluşului sunt inutile. Și totuși, vei merge de multe ori la cumpărături când va veni vorba despre camera bebeluşului. Sau, dacă va dormi în camera aceeași cameră cu tine, pentru colțul care îi este dedicat.
Evident, vei dori să îi decorezi camera acordând un plus de atenție elementului de drăgălăşenie (chiar dacă principalului locatar îi va păsa prea puțin dacă tapetul se potrivește cu perdelele), dar vei dori la fel de mult să fii foarte vigilentă în privința siguranței bebeluşului. Ceea ce înseamnă, printre altele, un pătuț care respectă standardele actuale de siguranță și o masă de înfăşat care nu se răstoarnă. Asigură-te că respecți instrucțiunile producătorului pentru montarea, utilizarea și întreținerea tuturor elementelor.
Pătuțul
Stilul contează, evident, dar nu la fel de mult ca siguranța , confortul, simțul practic și durabilitatea, mai ales dacă intenționezi să îl folosești pentru viitori frățiori, presupunând că standardele de siguranță nu se schimbă până atunci.
Există, în mare, două tipuri de pătuțuri: standard și reglabil.
Pătuțurile standard pot prezenta o margine mobilă pentru a-l ridica mai uşor pe bebeluş. Pătuțul reglabil, dacă este creat pentru a fi durabil, poate fi folosit de bebeluş până în pragul adolescenței. Acestea se pot transforma dintr-un pătuț într-un pat pentru un copil mic și apoi într-o canapea sau un pat normal. Asta înseamnă o mulțime de vise plăcute.
Ar trebui să cauți un pătuț care are somieră din metal (care va suporta greutatea unui bebeluş care topăie în pătuț mai bine decât una de lemn). Înălțime reglabilă a saltelei care să permită coborârea acesteia pe măsură ce bebe crește. Deşi majoritatea pătuțurilor sunt dreptunghiulare, unele sunt ovale sau rotunde, creând un mediu ca de cocon pentru cel mic. Nu uita totuși că va trebui să cumperi o saltea, husă pentru saltea și cearşafuri special create, deoarece cele standard nu se potrivesc în acest caz.
Haine pentru bebeluş (recomand bebecool.ro)
De departe distracția cea mai mare atunci când te pregătești pentru venirea pe lume a bebeluşului este cumpăratul acelor hăinuțe minuscule și înnebunitor de drăgălașe. De fapt, s-ar putea să ai nevoie de rezerve serioase de autocontrol pentru a nu umple șifonierul cu prea multe haine pentru copii adorabile. Nu uita: mai puțin este de obicei mai mult decât suficient, mai ales când vine vorba despre măsurile mici, deoarece nou-născuții cresc repede.
Bluze de corp, body-uri (cu alte cuvinte haine dintr-o bucată)
Pentru nou-născut, cele mai bune sunt bluzele de corp cu mânecă scurtă sau lungă, depinde de vreme. Ele se deschid în față, cu capse pe lateral. Acestea sunt mai uşor de îmbrăcat corpul acela moale în primele săptămâni și, până când nu cade buricul bebeluşului, cel mai bine este să eviți să îi pui haine strâmte peste buric.
O altă opțiune: salopetă cu deschidere specială în zona buricului care îl expune la aer și împiedică frecarea de material. După ce cade buricul, poți trece la body-ul care trece peste cap, care este mai moale și mai confortabil pentru bebeluş. Aceste articole dintr-o bucată se deschid cu capse la bază pentru a permite accesul mai ușor la scutec și nu se ridică pe spate, ținând burtica acoperită când vremea este mai rece. Caută unele cu deschidere mai largă la gât, pentru că acestea se îmbracă și de dezbracă mai uşor.
După ce stilul începe să conteze mai mult, poți trece la body-uri care seamănă cu nişte cămăși (cu mânecă lungă sau scurtă), făcute pentru a fi purtate pe sub pantaloni, fuste sau colanţi. Deocamdată, gândește-te să cumperi 5-10 bluze de corp (mărime de nou-născuți) și 7-10 body-uri.
Pantaloni cu botoși
Hainele cu botoși păstrează picioruşele calde fără a fi nevoie de șosete, fiind astfel extrem de practice. Ia în calcul să cumperi cam 7 pantaloni cu botoși.
Salopete
Acestea sunt niște hăinuțe dintr-o singură piesă. Cu mânecă lungă sau scurtă, cu sau fără picior, acestea se încheie de obicei cu capse între picioare și pe picior. Cumpără vreo 3-6 bucăți.
Costume din două piese
Acestea arată bine, dar nu sunt la fel de practice precum cele dintr-o singură bucată , aşa că încearcă să te limitezi la 1 sau 2 bucăți. Caută costume din două piese care se prind împreună în talie, astfel ca pantalonii să nu alunece și bluza să nu se ridice.
Pulovere.
Un pulover uşor este suficient pentru un bebeluş născut într-un anotimp cald, 1-2 mai groase vor fi necesare dacă bebe se naște iarna. Caută pulovere (sau bluze de trening sau hanorace, dar fără șireturi) care să poată fi spălate și uscate care să poată fi îmbrăcate și dezbrăcate ușor .
Căciuli/pălăriuțe
Bebeluşii născuți vara au nevoie de cel puțin o pălărioară ușoară(pentru protecție împotriva soarelui). Bebeluşii născuți iarna au nevoie de una sau mai multe căciuli mai groase pentru a le ține cald. O mare parte din căldura corpului se risipește la nivelul capului, și, deoarece capul unui sugar este disproporționat de mare, se pierde foarte multă căldură. Căciulile ar trebui să acopere urechile bine, dar nu foarte strâns.
Botoși sau șosete
După cum vei afla în curând, bebeluşul va scăpa de ele la doar câteva minute după ce l-ai încălțat. Lucru pe care probabil îl vei observa abia când te afli deja la jumătatea străzii sau de cealaltă parte a mallului, aşa că găsește genul de şosete care promit să nu cadă prea ușor. Vei avea nevoie de 5-6 perechi pentru început și vei cumpăra mai multe pe măsură ce bebe crește.