Boabele, sursă de proteine vegetale

Nutriționiștii numesc boabe fructele de fasole, linte și mazăre.

Acestea pot fi consumate atât ca păstăi ( în stare fragedă) cât și uscate. Au proprietăți nutritive, energizante și chiar terapeutice.

Conținutul de proteine și aminoacizi ale acestor alimente este de aproximativ 15-20%, la acestea adăugându-se : fibre (hemiceluloză), purine (derivați ai acizilor nucleici), vitaminele B, C, K dar și minerale – fier, fosfor, potasiu, calciu, concentrațiile lor variind în funcție de solul în care au fost plantate.

Cea mai hrănitoare dintre ele este fasolea. De asemenea este și cel mai des întâlnită, existând într-o mare varietate de soiuri.

Constituienți:

– fasolea verde : 2% proteine, 0,2% grăsimi și 5,7% zaharuri; valoare energetică = 33 kcal/ 100 g;
– fasolea boabe: 23% proteine, 1,7%grăsimi și 47% zaharuri; valoare energetică = 303kcal/ 100g.

Se va consuma cu tot cu pielița care conține fermenți.

Pentru a diminua efectele neplăcute (colită, balonare, flatulență) e bine să fie amestecată cu condimente: pătrunjel verde, asmățui, usturoi, cimbru, cimbrișor, busuioc, usturoi, rozmarin, dafin , salvie ( și în funcție de rețeta mâncării pe care vrem să o preparăm) și să fie pusă în apă rece cu 12 ore înainte de a sepune la fiert, iar după primele clocote, apa să fie înlocuită cu altă apă fierbinte.

Decoctul de teci de fasole (păstăile) este util la :

– scăderea glicemiei la diabetici,
– combate albuminuria în insuficiența renală ( Jean Valnet – Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale )

Studierea rolului grupei sanguine în stabilirea dietei corespunzătoare i-a dus pe cei doi medici, James și Peter D`Adamo (tată și fiu) la concluzia că cei cu grupa de sânge 0 ar fi bine să evite sau să consume cu moderație acest aliment.

Datorită conținutului bogat în purine, nu se recomandă persoanelor care suferă de gută, litiază renală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *