Cafeaua este o bautura preparata din boabele arborelui de cafea coapte care de fapt sunt semintele acestei plante. Cafeaua este originala din Africa tropicala, Madagascar, Comore, Mauritius si Reunion din oceanul Indian. Planta de cafea s-a raspandit apoi de-a lungul a numeroase tari de pe mapamond, astazi ea fiind cultivata in peste 70 de tari.
Cele mai comune tipuri de cafea sunt „arabica” si mai putin sofisticata dar puternica „robusta”. Odata coapte, boabele de cafea sunt culese si puse la uscat. Urmeaza apoi procesul de coacere la diverse temperaturi, in functie de aroma dorita. Cafeaua coapta este macinata si in amestec cu apa produce minunata ceasca de cafea.
Cafeaua este usor acida si poseda – datorita cofeinei – un efect stimulator asupra organismului uman. Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi de pe glob. Ea poate fi preparata si servita in numeroase moduri precum espresso, frantuzeasca, caffe latte etc. De obicei cafeaua este servita fierbinte.
Etimologie: cuvantul arab qahwa ar putea fi la originea denumirii cafelei. In araba, verbul qahiya desemneaza a taia foamea – in legatura cu reputatia cafelei de a stopa/inhiba apetitul.
Biologie
Cele doua tipuri de cafea cultivate pe scara larga sunt canefora(robusta) si arabica. Cea din urma este nativa in Etiopia si Sudan si eventual din nordul Kenyei. Canefora provine din Africa subsahariana, din Guineea pana in Uganda. Tipuri de cafea mai putin populare sunt liberica, stenofila, mauritiana si nacemosa.
Toate plantele de cafea apartin din punct de vedere biologic familei Rubiacee. Planta de cafea – mai cunoscuta sub numele de arbore de cafea, este mereu verde si poate ajunge la inaltimea de 5 metri.
Cei mai mari producatori de cafea pe plan mondial sunt in ordine:
- Brazilia – 3 milioane tone/an
- Vietnam – 1,5 milioane tone
- Indonezia – 0,7 milioane tone
- Columbia – 0,7 milioane tone
- India – 0,3 milioane tone
Arborele de cafea este un arbore de orogine tropicala, care prezinta un frunzis persistent, cu inaltimi de 5-6 m si cu inaltimea plantei din interior de 1.5-2.5 m. Arborele de cafea are frumzele de forma ovala, cu marginea ondulata si cu o nuanta de vrede inchis.
Florile apar la baza frunzei si se prezinta sub forma unei stelute. Arborele de cafea infloreste pe la mijlocul verii, florile fiind albe si intens parfumate. Din aceste flori rezulta fructele, care ajung la maturitate in circa 7-9 luni de la formare.
Pentru a reusi sa ingrijesti corect o astfel de planta trebuie sa respecti acteva reguli stricte. Arborele de cafea se tine la lumina, insa se fereste de soare pentru ca ii dauneaza. Trebuie udat in permanenta in cantitati mici si dese pentru a nu permite sa balteasca apa.arborele de cafea necesita adminitrarea frecventa a ingrasamintelor pentru o hrana adecvata a radacinii. La jumatatea primaverii este recomandat, daca radacinile sunt prea dezvoltate ca arborele de cafea sa fie transferat in alt ghiveci. Se recoamnda alegerea unui ghiveci mai mare cu minim 5 cm fata de cel precedent si utilizarea unui sol realizat dintr-un mixt complex de pamant de frunze, pamant de telina, mranita si nisip.
Arborele de cafea se inmulteste prin seminte, care trebuie utilizate pentru plantat cat mai rapid posibil dupa recoltare, deoarece isi pierd din proprietatile de germinare. Arborele de cafea este un arbust care creste la altitudini mari intre 200 si 1200 m, in zonele tropicale si subtropicale, facand parte din familia Rubiaceelor. Arborele de cafea se poate cultiva si la altitudi mai mari de peste 2000 de metri, cafeaua obtinuta astfel fiind numita „cafea de altitudine”. Aceasta cafea este de o foarte buna calitate si prezinta o aroma puternica apreciata de cultivatori si consumatori deopotriva.
Arborele de cafea se dezvolta in mod normal in conditii prielnice, ferit de ploi si furtuni, in soluri bine ingrijite, cu ingrasaminte si zone aerisite.Arborele de cafea ajunge la o inaltime de circa 5-6 m la varsta de 6 ani si poate ajunge pana la 10-15 m inaltime in cazul altor specii.
Arborele de cafea necesita o temperatura medie de circa 18-22 grade C, temperaturile inferioare cotei de 11 grade C fiind periculoase si putand sa-i dauneze dezvoltarii normale.
Ca si forma arborele de cafea se prezinta sub aspectul unui con, cu ramuri flexibile si radacini superficiale sub forma de pivot.Ca aspect exterior fructele se aseamana cu ciresele si isi schimba culoarea in functie de stadiul fructului de dezvoltare, de la verde la rosu-purpuriu.
Automate de cafea
Cafeaua este printre putinele bauturi consumate atat de femei cat si de barbati, in cantitati mari pe intreg globul pamantesc. Noile tehnologii au oferit posibilitatea prepararii cafelei in mod rapid si eficient. Aparitia unor automate de cafea in industria electrocasnicelor a revolutionat consumul de cafea. Aceste automate de cafea functioneaza pe trei principii sanatoase: rapid, comod, rafinat. Aceste particularitati au determinat populatia sa le situeze in topul preferintelor.
Info: coffeepoint.ro este un furnizor de cafea pentru automate, piese si chiar automate de cafea. Ii gasiti pe Oltenitei 247, Hala 3 Popesti-Leordeni, Ilfov
Aceste automate de cafea intampina si rezolva toate exigentele mediului casnic. Exista, de asemenea, aparate distribuitoare, numite automate de cafea publice, care sunt amplasate in spatiile publice din orice oras care se respecta. Aceste automate de cafea sunt oferite populatiei cu scopul de a achizitiona mai usor cafeaua in diferite situatii: in drum spre serviciu, in drum spre scoala, in cazul in care nu iti plac cafenelele si preferi sa consumi o cafea stand in parc pe o banca etc.
Din categoria acestor automate de cafea fac parte si automatele vending. Ele sunt foarte utilizate in zilele noastre in special in cladirile birouri, spitale, scoli, statii de metrou, gari, aeroporturi, instotutii publice, institutii bancare etc.
Comoditatea si dorinta de a alege din mai multe variante, precum si preturile convenabile ne determina sa preferam o cafea cumparata de la aceste automate de cafea, decat sa ne-o preparam singuri acasa sau la birou.