ce este psihoterapia? tot ce trebuie sa stim despre aceasta forma de terapie

Ce este psihoterapia? Tot ce trebuie sa stim despre aceasta forma de terapie

 

Psihoterapia ne poate ajuta in tratarea provocarilor si simptomelor legate de sanatatea mintala si emotiile noastre.

 

Cunoscuta si sub denumirea de terapie prin vorbire, psihoterapia isi propune sa ajute o persoana sa-si inteleaga sentimentele si sa o ajute pentru a face fata provocarilor, atat din ​​prezent, cat si din viitor. Psihoterapia este similara cu consilierea, iar cele doua se pot suprapune. Cu toate acestea, prima tinde sa priveasca mai profund, abordand cauzele care stau la baza problemelor unei persoane, precum si cum sa le rezolve.

 

Pentru a vedea rezultate pozitive, o persoana va trebui de obicei sa inteleaga nevoia de schimbare si sa fie dispusa sa urmeze planul de tratament, asa cum o sfatuieste psihologul. De asemenea, vor trebui sa gaseasca un terapeut potrivit in care sa aiba incredere. Psihoterapia poate ajuta atunci cand depresia, stima de sine scazuta, dependenta sau alti factori fac ca o persoana sa se simta coplesita. De asemenea, poate ajuta la tratarea tulburarii bipolare, a schizofreniei si a anumitor alte afectiuni de sanatate mintala. Oamenii folosesc adesea, dar nu intotdeauna, atat psihoterapie, cat si medicamente.

 

Vom afla mai multe despre ce este psihoterapia? Cu siguranta da, daca vom citi acest articol.

 

Unele terapii dureaza doar cateva sedinte, in timp ce altele pot continua luni sau ani, in functie de nevoile persoanei. Sedintele individuale dureaza de obicei aproximativ o ora si urmeaza un proces structurat. Sedintele de psihoterapie pot fi individuale, in perechi sau in grupuri. Un psihoterapeut este cel mai adesea un psiholog.

 

Cine poate beneficia?

 

Psihoterapia poate ajuta oamenii intr-o serie de situatii. De exemplu, poate beneficia pe cineva care:

-are sentimente coplesitoare de tristete sau neputinta;

-se simte anxios de cele mai multe ori;

-are dificultati in a face fata provocarilor de zi cu zi sau a se concentra pe munca sau studii;

-consuma droguri sau alcool intr-un mod care nu este sanatos;

-risca sa se raneasca pe el insusi sau pe altii;

-simte ca situatia sa nu se va imbunatati niciodata, in ciuda faptului ca primeste ajutor de la prieteni si familie;

-a trecut printr-o situatie abuziva;

-are o afectiune de sanatate mintala, cum ar fi schizofrenia, care ii afecteaza viata de zi cu zi.

 

Unii oameni merg la psihoterapie dupa ce un medic le recomanda acest lucru, dar multi cauta ajutor independent.

 

Tipuri si abordari ale psihoterapiei

 

Exista mai multe stiluri si abordari ale psihoterapiei. Vom vedea care sunt acestea in cele ce urmeaza.

 

Terapie cognitiv comportamentala

 

Terapia cognitiv-comportamentala este terapia care ajuta o persoana sa inteleaga si sa schimbe modul in care gandurile si comportamentele sale pot afecta modul in care se simte si actioneaza. Acest tip de terapie ajuta oamenii in situatii precum: depresie, anxietate, stres post traumatic, tulburari de alimentatie, stima de sine scazuta.

 

Terapie interpersonala

 

In cadrul acestui tip de terapie, o persoana invata noi moduri de a comunica sau de a-si exprima sentimentele. Poate ajuta la construirea si mentinerea relatiilor sanatoase si la eliminarea sentimentelor de depresie si izolare. Persoana respectiva va invata sa inteleaga si sa modifice abordarea problemelor interpersonale si sa dobandeasca modalitati de a le gestiona mai constructiv.

 

Terapie psihodinamica

 

Terapia psihodinamica se adreseaza modalitatilor in care experientele trecute, cum ar fi cele din timpul copilariei, pot influenta gandurile si comportamentele actuale ale unei persoane. Adesea, persoana nu este constienta ca aceasta influenta este chiar prezenta. Identificarea acestor influente poate ajuta oamenii sa inteleaga sursa sentimentelor, cum ar fi stresul si anxietatea. Odata ce identifica aceste surse, psihoterapeutul poate ajuta persoana sa le abordeze. Acest lucru poate ajuta o persoana sa simta mai  mult control asupra vietii sale.

 

Terapie de familie

 

Terapia de familie poate oferi membrilor familiei un spatiu sigur pentru a-si exprima opiniile, pentru a-si explora sentimentele dificile, pentru a se intelege unul pe altul, pentru a construi pe punctele forte existente, pentru a gasi solutii la problemele comune.

 

Aceasta forma de psihoterapie poate fi utila atunci cand problemele provin din relatiile de familie sau cand un copil sau un tanar se confrunta cu dificultati. De asemenea, poate imbunatati coeziunea familiei si poate imbunatati abilitatile parentale.

 

Terapia relationala

 

Terapia relationala este un alt tip de psihoterapie. Este foarte asemanatoare cu terapia de familie, dar o persoana poate dori in schimb sa se prezinte la terapie cu partenerul sau pentru a aborda problemele din cadrul unei relatii.

 

Terapie de grup

 

Sesiunile de terapie de grup implica, de obicei, un terapeut si aproximativ 5-15 participanti cu probleme cum ar fi depresie sau abuzul de substante. Desi participarea la un grup poate parea intimidanta, poate ajuta oamenii sa realizeze ca nu sunt singuri cu problema lor.

 

Terapie online

 

Multi oameni opteaza acum pentru terapia online. Acest lucru poate avea multe beneficii, in special pentru cineva care are probleme de mobilitate, nu pot gasi un specialist potrivit in zona, are dificultati in a integra terapia in programul de lucru, nu se simte confortabil cu comunicarea fata in fata.

 

Desi serviciile online au ajutat la „normalizarea” psihoterapiei, facilitand integrarea in viata de zi cu zi, o persoana ar trebui sa verifice cu atentie inainte de a alege un terapeut. De exemplu, ar trebui sa luati in considerare calificarile si experienta terapeutului.

 

Eficacitatea

 

Experienta fiecarei persoane va fi diferita, iar timpul necesar pentru a observa o imbunatatire va varia, de asemenea. Unii oameni vor observa o diferenta dupa aproximativ 6 pana la 12 sedinte, in timp ce altii pot avea nevoie de tratament continuu timp de cativa ani.

 

Psihoterapia ofera foarte multe beneficii si, daca va confruntati cu o problema, ar fi indicat sa nu o neglijati si sa apelati cat mai repede la un psiholog care sa va ajute in acest sens.

 

 

Succes Grup

Succes Grup este o companie specializata in activitati de presa si PR, software, marketing, consultanta si nu numai!Echipa este formata din specialisti din domeniu, aflati intr-o continua dezvoltare profesionala pentru a avea maxim de performanta.O singura companie - multe servicii de business oferite!https://succes-grup.ro/

View all posts by Succes Grup →