copii neascultatori

Copii neascultatori: comportament si solutii

Un copil neascultator poate merge impotriva dorintelor tale si poate folosi sfidarea pentru a controla o situatie. Sfidarea este o problema comuna cu care se confrunta parintii multor copii si adolescenti. Cu toate acestea, a face fata emotiilor unui copil in timpul anilor de crestere nu este usor.

Copiii neascultatori pot face adesea crize de furie si pot manifesta agresivitate. Desi acest comportament de dezvoltare este frecvent la copii, este important sa le corectam. Primul pas pentru a rezolva aceasta problema este sa analizam factorii declansatori pentru astfel de comportamente si apoi sa aducem schimbari pozitive in consecinta.

Cauze

Ar putea exista diverse motive in spatele neascultarii unui copil. In loc sa te ocupi de el in mod agresiv, ar trebui sa intelegi cauza principala pentru a disciplina corect copilul.

1. Refuzuri si dezacorduri

Daca nu ii permiteti copilului sa faca nimic si sa spuna ,,nu” de cele mai multe ori, il descurajeaza si il poate transforma in rebel . Dezacordurile si refuzurile constante nu ar face decat sa-i alunge de tine, facandu-i neascultatori.

2. Granite nedefinite

S-ar putea sa stabiliti limite pentru copiii dvs., dar nu le explicati niciodata scopul din spatele lor. Dati motive in timp ce stabiliti limite sanatoase pentru copiii dvs. De exemplu, daca le permiteti sa manance mancare nedorita doar o data pe saptamana, spuneti-le care sunt dezavantajele alimentelor nesanatoase in loc sa spuneti doar ,,nu o puteti avea”.

3. Etichetare constanta

Copiii care sunt adesea etichetati cu o eticheta o iau in pas. Sa presupunem ca ii etichetati drept ,,aroganti”, ar putea sa o ia drept trasatura si sa inceapa sa se comporte la fel. Daca un copil este etichetat drept ,,cel mai bun”, ar putea crede ca nu poate gresi niciodata. Dar cand nu sunt la cel mai bun grad, le poate afecta ego-ul si poate duce la un comportament irational. Laudarea sau certarea copilului dumneavoastra nu ar trebui sa vina cu o eticheta.

4. Mediul de familie

Certurile constante in cadrul familiei ar putea avea un impact negativ asupra anilor de crestere ai unui copil. Exista prea multe tipete in casa ta? Batranii se respecta unul pe altul? Un mediu negativ este gravat in mintea adolescentilor si, in cele din urma, acestia pot deveni neascultatori.

Consecintele

Neascultarea ar trebui abordata intr-un stadiu incipient. Comportamentul neascultator necontrolat poate determina copilul sa dezvolte urmatoarele trasaturi de personalitate.

1. Aroganta

Neascultarea culmineaza adesea in aroganta. Stati toti impreuna la cina, dar copilul dumneavoastra vrea sa aiba ceva diferit. Daca nu le oferiti, ei pot recurge la furie.

2. Minciuna

Cand copiii nu vor sa asculte, vor gasi mai multe scuze pentru a scapa de situatie. In targ, ei pot incepe sa minta pentru a-si indeplini cerintele. Sa presupunem ca un copil doreste un nou set de cutii colorate, in ciuda faptului ca detine unul. Refuzati sa cumparati, iar ei recurg la minciuna .

3. Nerespectuos

Ii spui copilului tau sa nu scape apa pe podea si ii gasesti cu o expresie sfidatoare. Daca ati trecut cu vederea comportamentul lor neascultator o data sau de doua ori, ei pot face urechile surde si, in cele din urma, va vor lipsi de respect avertismentele.
4. Incapatanare

Pedeapsa excesiva provoaca adesea neascultare, care in cele din urma duce la incapatanare. Uneori, exercitarea unei presiuni prea mari ii face, de asemenea, agresivi si neascultatori. Daca certati frecvent copiii, ii face predispusi sa faca crize de furie si sa devina incapatanati.

5. Daunatoare

Este o trasatura comuna cu cei mici. Daca sunt raniti, ar putea deveni aspri si sa nu se joace frumos cu fratii sau prietenii. Ei pot recurge la ciupire sau muscatura de enervare daca nu obtin ceea ce isi doresc.