COVID-19 si Craciunul

COVID-19 si Craciunul: Cum sa sarbatorim in siguranta

Sarbatorile de iarna au ajuns, dar anul acesta, pandemia a facut intalnirile de familie mai dificile si potential nesigure. Cum putem sarbatori fara a creste riscul de COVID-19 al nostru sau al altor persoane?

In timp ce tarile din intreaga lume desfasoara incet programele de vaccinare COVID-19, majoritatea populatiei nu va fi avut ocazia sa se inoculeze pana la sfarsitul anului.

Si intrucat intrarea in contact strans cu alte persoane este principala modalitate prin care SARS-CoV-2 – virusul care provoaca COVID-19 – se raspandeste, intrunirile traditionale cu familia si prietenii sunt nesigure in acest sezon de sarbatori.
Acesta poate fi un an spre deosebire de toti ceilalti, dar nu exista niciun motiv pentru care sa nu ne putem bucura de sarbatori in timp ce ne ingrijim de sanatatea si bunastarea propriilor si celor dragi.

Cercetarile au sugerat ca aproape jumatate dintre cei care contracta noul coronavirus nu prezinta simptome revelatoare. In acest caz, ei ar putea sa-l raspandeasca fara sa vrea.

Daca o persoana nu stie ca are o infectie cu SARS-CoV-2 deoarece ramane fara simptome, poate alege sa se intalneasca cu membrii familiei in timpul sarbatorilor de iarna. Procedand astfel, acestea ar putea contribui la riscul ca altii sa contracteze virusul, inclusiv pe cei care ar putea fi deja mai vulnerabili, cum ar fi rudele mai in varsta sau cei dragi cu afectiuni cronice existente, inclusiv diabetul sau bolile cardiovasculare.

De aceea, sfatul principal din acest sezon continua sa fie evitarea intrunirilor sociale si sarbatorirea doar cu oameni din propria gospodarie.

Cu toate acestea, potrivit unor date statistice recente, aproximativ 36,2 milioane de oameni din Statele Unite traiau singuri in 2020, iar izolarea poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii mintale.

Pentru cei care se confrunta cu singuratatea, izolarea sociala suplimentara – in special in timpul unui sezon asociat de obicei cu intalnirile familiale – poate parea o optiune de nedurat.

CDC recomanda persoanelor care ar putea avea nevoie sa calatoreasca in acest moment:

– Evitati sa vedeti persoane care ar putea avea deja un risc crescut de COVID-19;
– Abtineti-va sa calatoriti in zone in care numarul de cazuri COVID-19 este in crestere;
– Evitati sa calatoriti in afara orasului in cazul in care cazurile din regiunea in care locuiesc au crescut, pentru a opri raspandirea virusului;
– Conduceti mai degraba decat sa folositi transportul public, acolo unde este posibil, pentru a evita contactul strans cu alti calatori;
– Evitati calatoriile cu persoane din alte gospodarii pentru a minimiza riscul de expunere.

Institutul de sanatate publica le aminteste, de asemenea, oamenilor sa poarte o masca de fata atunci cand sunt in public sau in imediata apropiere a persoanelor cu care nu locuiesc si sa continue distantarea fizica – ramanand la o distanta de 6 metri – de cele care apartin altor gospodarii.

De asemenea, este important sa va spalati mainile cat mai des posibil. Cercetarile anterioare au sugerat ca, daca mai mult de jumatate dintre cei care calatoresc pe calea aerului ar trebui sa se spele pe maini des si corect, raspandirea infectiilor virale ar putea incetini cu aproximativ 70%.

Daca accesul la apa si sapun este limitat sau absent, CDC recomanda utilizarea unor produse igienice pentru maini cu continut de alcool de cel putin 60%.

In cele din urma, este important sa obtineti vaccinarea impotriva gripei sezoniere pentru a preveni riscul suplimentar pe care il prezinta virusurile gripale in lunile de iarna.

Daca intentionati sa participati la o mica adunare, CDC va recomanda sa va asigurati ca dvs. si gazda va aflati pe aceeasi pagina atunci cand vine vorba de masuri de sanatate si siguranta.

Mai mult, poate fi cel mai bine sa folositi farfurii si tacamuri de unica folosinta si pachete individuale de condimente. Oamenii ar putea dori, de asemenea, sa ia in considerare aducerea propriilor alimente in loc sa imparta alimente cu alti oaspeti.

Pentru a preveni raspandirea particulelor virale, purtarea mastilor de fata – atat in interior, cat si in exterior – pentru cat mai mult timp ramane cea mai buna practica, precum si spalarea sau igienizarea mainilor inainte si dupa contactul cu suprafete cu atingere ridicata sau ustensile utilizate in mod obisnuit.

Aceleasi precautii se aplica celor care ar putea dori sa gazduiasca o mica adunare, cu sfatul adaugat pentru:

– Invitati doar un numar mic de oaspeti, in mod ideal numai cei care locuiesc local;
– Organizati sarbatoarea in aer liber, daca este posibil;
– Asigurati-va ca orice sarbatori interioare au loc in spatii bine ventilate;
– Pastrati curate suprafetele frecvent atinse.

CDC ii sfatuieste pe oameni sa evite sa cante sau sa strige pentru a limita emisia de particule in aer.

Persoanele care se simt sau nu s-au simtit bine recent nu ar trebui sa gazduiasca sau sa participe la nicio intalnire sociala. In schimb, pot opta pentru alte modalitati de a sarbatori, cum ar fi organizarea de intalniri prin chat video.

Cel mai important, insa, cel mai bun mod de a arata dragoste si grija in acest sezon de vacanta poate fi prin a nu-i face presiuni pe cei dragi pentru a participa la festivitati personal. In mod egal, o persoana nu ar trebui sa cedeze presiunilor pentru a sarbatori in moduri care ii fac sa se simta inconfortabil sau nesigur.