cum sa plantati seminte de gazon

Cum sa plantati seminte de gazon

Plantarea semintelor de iarba este un mod economic si satisfacator de a extinde spatiul verde din jurul casei dvs. sau de a va imbunatati gazonul existent. Pentru a va bucura de o plantare de iarba de succes si de toate beneficiile oferite de insamantare, urmati acesti opt pasi pentru a creste o peluza verde luxurianta si primitoare:

– Alege momentul potrivit al anului
– Pregatiti site-ul
– Pregatiti solul
– Alegeti cea mai buna seminta
– Plantati semintele
– Apa adecvata
– Monitorizati stabilirea semintelor
– Cositul si intretinerea

Perioada anului in care plantati seminte de iarba are un efect direct asupra succesului sau. Momentul adecvat va ajuta sa va asigurati ca semintele de iarba vor germina corespunzator, vor creste rapid si vor ramane sanatoase in timp ce rasadurile noi vor fi stabilite.

Cel mai bun moment pentru plantarea semintelor de iarba variaza in functie de regiunea in care creste iarba si de tipul de iarba pe care il cresti. Peluzele din zona nordica a Statelor Unite constau in mod obisnuit din ierburi de sezon rece, cum ar fi albastrul din Kentucky, paiusul inalt sau raigrasul peren. Plantarea pe vreme rece in toamna si primavara coincide cu cele mai active perioade de crestere pentru aceste tipuri de iarba.

Pregatiti zona

O peluza sanatoasa si atractiva incepe cu o pregatire adecvata a santierului. Clasificarea corespunzatoare a sitului inainte de plantare este importanta, deoarece contribuie la asigurarea scurgerii eficiente a apei si permite o cosit usor. Se recomanda inclinarea zonei gazonului de cladiri cu o rata de 1 pana la 2 procente.2 Evitati crearea unor pante mai abrupte, deoarece acestea tind sa provoace uscarea prea rapida a gazonelor. Neteziti bine situl pentru a evita depresiunile, care pot crea pete umede greu de tuns si predispuse la boli.

Daca intentionati sa inlocuiti intreaga peluza, este important sa faceti o treaba temeinica de indepartare a gazonului vechi. Folositi un taietor de gazon pentru a scoate iarba veche de la radacini. O alta optiune pentru curatarea zonei este pulverizarea gazonului cu un erbicid neselectiv, care ucide atat iarba, cat si plantele cu frunze late. Daca alegeti sa pulverizati, urmati indeaproape instructiunile etichetei pentru produsul dvs. si evitati orice contact cu iarba sau plantele pe care doriti sa le pastrati.

Dupa perioada de asteptare desemnata de produs, aplicati din nou dupa cum este necesar pentru a ucide orice iarba ramasa. Odata ce sunteti sigur ca gazonul pe care doriti sa-l inlocuiti este mort, curatati iarba moarta de pe amplasament si efectuati toate ajustarile necesare pentru a pregati pentru insamantare.

Pregatiti solul

Conditiile optime ale solului stimuleaza germinarea cu succes a semintelor si sprijina cresterea sanatoasa a gazonului. Pentru a va pregati solul pentru plantare, faceti urmatoarele:

Testeaza solul gazonului tau. PH-ul adecvat al solului este esential pentru o peluza sanatoasa si infloritoare. Majoritatea ierburilor de gazon se descurca cel mai bine atunci cand pH-ul solului este cuprins intre 6,0 si 7,5,4. Preluarea probelor exacte de sol este usor de realizat singura, dar va trebui sa trimiteti aceste probe la un laborator de sol cu reputatie pentru testare. Biroul local de extensie a judetului va poate ajuta cu truse de testare a solului si informatii despre facilitatile de testare. Rezultatele testelor va vor oferi o imagine exacta a starii pH-ului solului si a nivelurilor de nutrienti, plus recomandari pentru modificarile pe care ar trebui sa le faceti.

Se modifica pentru a modifica pH-ul solului. Daca testul dvs. de sol arata ca pH-ul gazonului dvs. este in afara intervalului pentru o crestere sanatoasa a gazonului, modificarile solului pot restabili echilibrul pH-ului. Solul cu pH prea mare, numit sol alcalin, este comun in Occident. Aplicarea sulfului elementar poate fi recomandata pentru corectarea acestuia. In zonele in care solul este acid, avand un pH prea scazut, peluza dvs. poate avea nevoie de var pentru a restabili disponibilitatea nutrientilor. Acesta este adesea cazul in nord-vest, nord-est si sud-est. Urmati intotdeauna cu atentie recomandarile de testare a solului si instructiunile etichetei produsului

Adaugati nutrienti in sol. Recomandarile de la testul solului pe gazon vor evidentia nevoile nutritive ale solului. Un ingrasamant de inalta calitate pentru gazon, cum ar fi un ingrasamant premium Pennington pentru gazon, poate ajuta la restabilirea nivelurilor optime de nutrienti pentru o crestere sanatoasa a ierbii. Recomandarile pot include un ingrasamant de pornire a gazonului care contine fosfor.4 Cu toate acestea, unele state au restrictii de mediu asupra ingrasamintelor cu fosfor, asa ca verificati cu agentul de extindere local cerintele de ingrasamant pentru gazon ale statului dumneavoastra.

Modificati pentru a modifica structura. Conditii precum solul foarte nisipos sau solul greu si compactat afecteaza germinarea semintelor, cresterea si sanatatea generala a gazonului dvs. Pentru o crestere sanatoasa a ierbii, solul trebuie sa contina suficient aer, totusi trebuie sa pastreze nutrientii si umezeala. Imbunatatiti aerarea si penetrarea apei noului dvs. sol, indepartand rocile si incorporand materie organica, cum ar fi compostul, la o adancime de 2 pana la 4 inci inainte de plantare. Magazinele locale de gradinarit sau gradina inchiriaza adesea motocultoare sau aeratoare, care imbunatatesc solul compactat scotand dopurile de sol pentru a permite aerul si apa.

Alegeti cea mai buna seminta

Pentru a reusi sa cresti o peluza sanatoasa, este important sa cumperi seminte de iarba de calitate, care sa se potriveasca bine climatului si conditiilor tale de crestere. Ierburile Premium, de rasa pura Pennington Smart Seed, conservatoare de apa, rezistente la seceta si dezvoltate pentru performante superioare in peluzele de acasa.

Indiferent daca cresteti ierburi de sezon cald sau de sezon rece depinde in primul rand de locul in care locuiti. Iarbele de iarba de sezon cald sunt cele mai potrivite pentru climele sudice si cresc cel mai puternic in lunile calde ale anului. In mod obisnuit, raman latente si se rumenesc iarna. Ierburile din sezonul rece sunt de obicei utilizate in peluzele din zona de nord si de tranzitie, cresc cel mai bine acolo unde verile sunt moderate si iernile sunt reci. Raman verzi tot anul, dar pot deveni maronii si latente in caldura si seceta.

In multe zone ale tarii, puteti opta pentru un amestec de seminte specifice regiunii dvs. Amestecurile de seminte inteligente sunt concepute pentru peluze din Midwest, Nord-Est, Pacific de Nord-Vest si statul Pennsylvania. Daca cresteti iarba de gazon la umbra, alegeti un produs de seminte de iarba, cum ar fi Pennington Smart Seed Dense Shade, care este formulat special pentru conditii dificile de lumina slaba. Pentru peluze cu umbra si soare variabile, Pennington Smart Seed Sun & Shade ofera solutia de care aveti nevoie.

Plantati semintele

Odata ce modificarile sunt complete si suprafata solului este neteda si pregatita, difuzati semintele in mod egal, in functie de ratele de insamantare recomandate ale produsului dvs. de seminte. Nu uitati sa consultati cu atentie instructiunile de pe eticheta ambalajului semintelor si sa urmati instructiunile. Aplicarea gresita a semintelor poate duce la rezultate nesatisfacatoare.

Alegerea tipului potrivit de distribuitor pentru situatia dvs. va ajuta sa obtineti rezultatele de care aveti nevoie. Un imprastiere de picaturi arunca semintele drept in jos intr-o cale de latimea imprastierii in timp ce va deplasati pe gazon. Acest tip de imprastiere manevreaza bine in spatii inguste si este ideal pentru peluze mici (mai putin de 5.000 de metri patrati), care necesita in mod obisnuit mai multa precizie in locul in care aterizeaza semintele.

Un dispozitiv de imprastiere rotativ sau difuzor este disponibil in moduri portabile si portabile, care raspandesc semintele prin ventilarea lor in toate directiile, oferind o acoperire mai uniforma. Aceste imprastiere sunt ideale pentru peluze mari, dar le lipseste distribuitoarele de precizie.

Odata ce ati terminat de imprastiat semintele, folositi o grebla pentru ao prelucra usor in sol la o adancime de aproximativ 1/4 inch. Nu ingropati semintele mai adanc; semintele de iarba au nevoie de lumina adecvata pentru a germina rapid. Dupa greblare, treceti peste zona cu o rola, ceea ce va ajuta sa va asigurati ca contactul bun dintre seminte si sol trebuie sa fie nou.

Suprainsamantarea este procesul de plantare a semintelor de iarba intr-un gazon existent. Acest lucru se face pentru a imbunatati aspectul general si sanatatea gazonului, pentru a va ingrosa iarba, pentru a minimiza buruienile, pentru a umple zonele goale sau deteriorate sau pentru a va transforma intr-un alt tip de iarba de gazon. De asemenea, peluzele sudice sunt adesea supra-insamantate cu o iarba de sezon rece pentru a oferi culoare verde in timpul lunilor de iarna. La suprainsamantare, imprastiati semintele peste gazon si udati-le bine, urmand aceleasi instructiuni ca si pentru gazonele noi.

Irigati in mod corespunzator

Pastrarea semintelor de iarba si a puietilor in permanenta umeda, dar nu umeda, este esentiala pentru eforturile reusite de insamantare a ierbii. Udati zonele nou insamantate de doua pana la trei ori pe zi cu un spray usor pentru a mentine semintele umede. Opriti udarea atunci cand baltile incep sa apara pe suprafata solului. Odata ce semintele germineaza si rasadurile de iarba incep sa creasca, trecem treptat la udare mai rar, dar mai intens. Opriti udarea pe masura ce iarba devine mai inalta si mai matura.

Monitorizati cresterea semintelor

In functie de tipul de iarba pe care il cresti, germinarea poate dura intre cinci si 21 de zile. Asteptati-va ca noua dvs. iarba sa dureze inca patru pana la 10 saptamani pentru a se inradacina bine si a se stabili. Va dura un sezon complet pentru ca majoritatea ierburilor sa se maturizeze pana la punctul in care sunt pregatite pentru un trafic constant pe jos.

Odata ce noile rasaduri ating o inaltime de aproximativ 1 inch, examinati zona nou insamantata pentru a vedea daca exista locuri goale sau locuri pe care le-ati pierdut. Reincarcati zonele goale si repetati procesul dupa cum este necesar pana cand rasadurile noi sunt groase si sunteti multumit de rezultate.
Cosit si intretine

Odata ce iarba atinge 3 cm inaltime, este gata sa reziste la cosit. Urmati intotdeauna cele mai bune practici pentru tunderea gazonelor, inclusiv inaltimile de tundere recomandate pentru tipul dvs. de iarba. Nu indepartati niciodata mai mult de o treime din lama de iarba intr-o singura tundere sau va puteti stresa iarba si puteti invita bolile gazonului, buruienile gazonului si cresterea slaba. Cu peluze de sezon rece plantate in toamna, este posibil ca prima taiere sa astepte pana in primavara urmatoare.

In primul sezon de stabilire, iarba tanara este inca frageda, asa ca evitati cat mai mult trafic pe jos. Mentineti iarba in crestere puternica cu intretinere regulata, inclusiv irigare. Apa dupa cum este necesar pentru a suplimenta precipitatiile, astfel incat peluza dvs. primeste aproximativ 1 inch de apa pe saptamana in conditii normale.

Incepeti fertilizarea peluzelor de sezon rece la patru pana la opt saptamani dupa germinarea semintelor, dar niciodata mai tarziu de noiembrie. Pentru iarbele de sezon cald, asteptati pana in primavara urmatoare pentru a va hrani noul gazon. Dupa hranirea initiala, poate fi necesar sa fertilizati de pana la patru ori pe an, conform recomandarilor de testare a solului. Reincercati solul la fiecare trei pana la patru ani si ajustati-l corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.