Sursa foto> https://www.pexels.com/photo/graphs-display-on-an-ipad-187041/
Beneficiile investitiei la bursa nu sunt intotdeauna bine intelese de catre economisitori. Multi dintre ei stau departe de pietele financiare, cel mai adesea din ignoranta. Cu toate acestea, bursele au multe avantaje. Aceasta clasa de active este din punct de vedere istoric una dintre cele mai performante si pare a fi esentiala intr-un portofoliu diversificat.
Nu trebuie sa fii un expert Vestor pentru a investi in actiuni. Economisitorii se pot baza pe expertiza administratorilor de fonduri pentru a delega selectia si gestionarea portofoliului de actiuni in care sa investeasca. Mai bine, este posibila delegarea directa a alegerii fondurilor si a strategiei de diversificare, optand pentru management gestionat.
Un alt avantaj, pentru a investi in bursa, economisitorii se pot baza pe dispozitive de economisire precum asigurarile de viata sau planul de economii in capitaluri proprii, care sunt simple si eficiente.
Actiuni listate: o clasa de active esentiala
In Romania, multi investitori jura pe imobiliare. Este adevarat ca piata este o investitie interesanta pe termen lung. Cu toate acestea, este rezonabil sa-ti concentrezi activele pe o singura clasa de active? Nimic nu este mai putin sigur.
Citeste si: Noțiuni elementare pe care trebuie să le știi despre tranzacționarea valutară
Cand vine vorba de managementul averii, diversificarea este cheia succesului. Pentru a folosi o zicala populara: nu-ti pui toate ouale intr-un singur cos.
Pietele de actiuni sunt una dintre cele trei clase principale de active, alaturi de imobiliare si obligatiuni. Fiecare dintre clasele sale de active are proprietati specifice. Aceste active prezinta o complementaritate interesanta pentru a optimiza raportul performanta/risc al activelor sale.
In scurt, imobiliarele sunt o investitie populara, dar nu ar trebui sa eclipseze actiunile si obligatiunile, care sunt clase de active la fel de importante.
Daca trebuie sa retii o cifra pentru a intelege importanta bursei, este aceea a evaluarii globale a pietelor de actiuni listate din lume: este in jur de 100.000 de miliarde de dolari. Este pur si simplu colosal.
Daca bursa are o imagine proasta cu unii economisitori, aceasta se datoreaza mai multor conceptii gresite care pot fi usor dezmintite. In imaginatia colectiva, investitia in bursa ar fi apanajul specialistilor, precum acei comercianti cu ochii lipiti de ecranele computerelor pentru a urmari economia in timp real.
Aceasta imagine este foarte departe de realitate! Majoritatea investitorilor de pe piata de valori deleaga gestionarea portofoliului de actiuni catre fonduri, in special in asigurarile de viata. Iar managerii de fonduri se ocupa sa investeasca banii clientilor lor cu scopul de a controla riscul, ceea ce implica in special dezvoltarea unei strategii de diversificare a investitiilor
Prin urmare, nu este necesar sa fii un specialist pentru a investi in bursa. Multe persoane care vor sa investeasca obisnuiesc sa delege pur si simplu profesionistii pentru gestionarea investitiei lor pe bursa.
Diversificare si performanta
Diversificarea este un punct esential pentru optimizarea raportului performanta/risc al activelor cuiva. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand cineva isi diversifica activele pe diferite active, volatilitatea globala a activelor este mai mica decat media ponderata a volatilitatilor intrinseci a activelor mentionate. Acest fenomen a fost descris si rationalizat in mod deosebit de Harry Markowitz si lucrarile sale despre teoria portofoliului modern.