Fertilizarea in agricultura se poate face la nivelul solului, prin aplicarea de ingrasaminte ecologice, chimice in functie de preferintele si de scopurile agricultorului, dar si prin intermediul semintelor, aplicabila mai ales la legume.
Anumite produse nutritive folosite pentru seminte pot sa ajute viitoarele plante in primele faze de dezvoltare. Cu toate ca, in general, solul este pregatit pentru a oferi toate conditii de germinatie si de nutritie, fertilizantii de tratament samanta vor deveni esentiali pentru a obtine conditii de semanat si de germinatie optime de fiecare data.
Fertilizarea prin seminte, mai eficienta decat fertilizarea solului
De obicei, orice fertilizanti din agricultura pentru seminte vor contine azot, zinc si fosfor. Fertilizantii pentru seminte se pot folosi si la seminte plante aromatice, la seminte flori sau la seminte pentru cultura mare. Azotul e foarte bun pentru sustinerea diviziunii celulare, pentru fotosinteza si pentru formarea proteinelor, azotul are nevoie in sol de nitrificare. Azotul organic se va utiliza doar impreuna cu produse pe baza de azot cu actiune rapida.
Fosforul este extraordinar de bun in chiar primele fenofaze ce ofera energie suficienta pentru crestere si pentru fotosinteza, in vreme ce zincul contribuie la sinteza hormonilor de crestere (auxinele mai ales), fiind important in procesele de diviziune si de elongatie celulara. Acestora li se adauga fertilizantii pentru sol, care garanteaza o calitatea nutritionala mai buna si o stimulare mai puternica a cresterii plantelor. Ingrasamintele pot fi solubile, se amesteca cu apa si se aplica pe pamant, in jurul plantei, pe frunze, daca avem ingrasaminte foliare, granulare, se amesteca cu substratul sau cu colul pentru a preveni arderea unor radacini.
Tipul de ingrasaminte determina si periodicitatea aplicarii lor. Cele naturale se aplica doar in perioadele de crestere, primavara, vara, toamna. In lipsa fertilizarii plantele pot avea mari probleme, o crestere slaba, se pot usca, iar aceste procese ireversibile se traduc intr-o productie mai slaba sau aproape inexistenta. Toate ingrasamintele organice, de calitate, de la firme cu experienta, asigura plantelor aportul in macroelemente, au si microelemente si culturile vor avea doar de castigat de pe urma folosirii lor.
Alege produse de calitate pentru fertilizarea culturilor
Se recomanda apelarea la ambele tipuri de fertilizare, mai ales daca avem culturi importante pe suprafete foarte mari de teren, culturi care ne asigura o productivitate foarte buna de obicei si venituri consistente. Conform Hectarul.ro se poate incepe in paralel cu fertilizarea semintelor si cu pregatirea solului, cu fertilizanti aplicati la nivelul solului pentru maximizarea sanselor unor culturi rezistente, unor plante care cresc mai rapi si au tot ce le trebuie ca sa ajunga la maturiate si sa ofere productivitatea asteptata.
Produsele alese pentru fertilizare ar trebui sa provina de la producatori de top, sa fie ecologice si sa poata fi aplicate foarte usor pentru un proces de fertilizare cat mai eficient si mai simplu de realizat intr-un timp foarte scurt. Firmele care se ocupa de furnizarea si comercializarea de fertilizanti pentru agricultura iti vor recomanda de fiecare data produsele adaptate nevoilor tale, vei avea si consultanti care sa iti explice ce poate face pentru tine fiecare produs, tip de ingrasaminte pe care vrei sa il alegi.