Gamerii de pe platformele mobile au fost pentru multă vreme considerați jucători de ocazie, întrucât jocurile pentru smartphone-uri și tablete erau în trecut concepute într-o manieră ceva mai simplistă, dacă ar fi să le comparăm cu jocurile pentru console sau PC.
Lucrurile s-au schimbat însă în ultimii ani, iar acum există numeroase jocuri pentru mobil care înregistrează încasări consistente an de an și care se bucură de baze uriașe de consumatori fideli. Garena Free Fire, Roblox, Subway Surfers, Stumble Guys, Among Us, PUBG Mobile, Candy Crush Saga, Call of Duty: Mobile și Pokemon GO sunt câteva dintre jocurile care au ajutat această industrie să concureze cu producțiile pentru celelalte platforme.
Tot în ultimii ani s-a înregistrat și o tendință pronunțată de migrare spre jocurile de cazinou online de pe mobil; pe lângă accesibilitate, care este principalul atu al mobile gaming-ului, aici se poate remarca și un plus de diversitate. Spre exemplu, amatorii de jocuri de cazinou care joacă online, de pe mobil, au acces instant la numeroase variante de blackjack, de la cele virtuale și până la cele live.
Și unul dintre marile plusuri ale industriei de jocuri pentru mobil este că smartphone-urile continuă să fie îmbunătățite de la an la an, lucru care le permite dezvoltatorilor să se autodepășească, introducând tot felul de noi facilități. Astfel, jocurile devin din ce în ce mai atractive, iar producătorii continuă să câștige din ce în ce mai mult teren față de platformele tradiționale de gaming.
O altă variantă prin care jocurile cu cerințe de sistem ridicate ar putea deveni accesibile este dezvoltarea industriei de Cloud Gaming. Prin această soluție, utilizatorii au acces la un live streaming extrem de rapid, prin care pot folosi un smartphone de nivel mediu pentru a practica jocuri de top. Secretul stă în faptul că, în Cloud Computing, puterea de procesare se află la distanță, iar utilizatorul poate rula chiar și cele mai performante jocuri fără să fie nevoit să investească într-un smartphone pentru gaming de ultimă generație.
Microsoft este una dintre companiile care facilitează deja accesul către jocuri pe mobil prin Cloud. Spre exemplu, utilizatorii care sunt abonați la GamePass pot rula 100 de jocuri de pe dispozitive care rulează Android sau iOS, printre care se numără Halo Infinite, Forza Horizon 5, Batman: Arkham Knight, Hades, Nier: Automata și Resident Evil 7: Biohazard. Și pentru ca experiența să fie una completă, utilizatorul poate folosi un controller (Nintendo Switch Pro Controller, PS4 DualShock 4, PS5 DualSense Controller sau Xbox Controller) care poate fi conectat la smartphone prin USB sau Bluetooth.
Conceptul de Cloud Gaming a început să fie la modă în ultimii 3-4 ani, însă tehnologia a fost inventată în urmă cu 23 de ani. Unul dintre motivele pentru care încă nu este atât de răspândită este lipsa internetului de mare viteză în foarte multe state și locuri. În gaming, fiecare milisecundă este importantă, așa că delay-urile nu fac altceva decât să strice întreaga experiență.
Totuși, industria pare să se pregătească cu pași înceți, dar siguri, pentru o tranziție spre Cloud Gaming. Spre exemplu, Netflix, cel mai important serviciu de streaming din lume, pune mare accent în această perioadă pe divizia de mobile gaming și caută întotdeauna să angajeze cât mai mulți specialiști.
Lucky Luna, Into the Breach și Desta: The Memories Between, sunt câteva dintre cele mai de succes jocuri produse de Netflix până în acest moment, iar alte zeci de jocuri se află în curs de dezvoltare. De altfel, gigantul de streaming și-a anunțat intenția de a produce un joc de top în anul 2023, care va fi realizat sub conducerea lui Chacko Sonny – fostul producător executiv al celebrului joc Overwatch, de la Blizzard.
„Începem un alt studio organic nou în sudul Californiei, de data aceasta în jurul lui Chacko Sonny, care a supervizat producția pentru God of War Ascension pentru Santa Monica și a supervizat un portofel de jocuri ale lor, iar apoi a fost producător executiv al unei mici francize de jocuri numită Overwatch”, a declarat Mike Verdu, vicepreședintele departamentului de gaming de la Netflix, în cadrul evenimentului TechCrunch Disrupt.